Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Oyun Kuralı Değişiklikleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Oyun Kuralı Değişiklikleri"— Sunum transkripti:

1 Oyun Kuralı Değişiklikleri
2013/14 Oyun Kuralı Değişiklikleri Kural 11 – Ofsayt

2

3 Kural 11 - Ofsayt Sayfa 104 ESKİ METİN YENİ METİN Kural – 11 Ofsayt’ın içeriğine bağlı olarak aşağıdaki tanımlar uygulanır: “rakibe müdahale etmek”, rakibin görüş çizgisini veya hareketlerini açıkça engelleyerek veya hakemin düşüncesine göre, rakibi aldatan veya dikkati dağıtan bir jest veya hareket yaparak, rakibin topla oynamasını veya oynayabilmesini engelleme anlamına gelir. “rakibe müdahale etmek”, rakibin görüş çizgisini açıkça engelleyerek veya rakibi ile top için mücadeleye girerek, rakibin topla oynamasını veya oynayabilmesini engelleme anlamına gelir.

4 Kural 11 - Ofsayt Sayfa 104 ESKİ METİN YENİ METİN Kural – 11 Ofsayt’ın içeriğine bağlı olarak aşağıdaki tanımlar uygulanır: “bulunduğu pozisyondan avantaj elde etme”, ofsayt pozisyonunda bulunan bir oyuncunun kale direkleri veya rakibinden seken topla oynaması anlamına gelir. Kural – 11 Ofsayt’ın içeriğine bağlı olarak aşağıdaki tanımlar uygulanır: “bulunduğu pozisyondan avantaj elde etme”, ofsayt pozisyonunda bulunan bir oyuncunun kale direkleri, üst direk veya rakibinden geri dönen veya seken topla oynaması anlamına gelir. ofsayt pozisyonunda bulunan bir oyuncunun geri dönen, seken veya bir rakibi tarafından bilerek kurtarılan topla oynaması anlamına gelir. Ofsayt pozisyonunda bulunan bir oyuncu eğer topu bilerek oynayan bir rakibinden alırsa (bilerek kurtarılan top dışında), bu durum “bulunduğu pozisyondan avantaj elde etmek” olarak değerlendirilmez.

5 Ne değişti? Değişikliklerin nedeni:
Eski metin çok fazla yoruma açık bir ifadeydi. Yeni metin ise gerçek hayatta karşılaşılan olayları daha iyi açıklıyor. Topun geri dönmesi, sekmesi, açı değiştirmesi ve topun bilerek kurtarılması veya oynanmasını daha iyi anlatıyor.

6 Top için rakiple mücadeleye girmek
Anahtar kelimeler Önemli noktalar: Top için rakiple mücadeleye girmek Topun çarpıp geri dönmesi veya sapması Bilerek/kasıtlı olarak kurtarmak Bilerek/kasıtlı olarak oynamak

7 Top için rakiple mücadele
Top için rakiple mücadele etmek “bir jest yapmak veya ona doğru hareket etmek, hakemin taktirine göre rakibini aldatmak veya dikkatini dağıtmak” tan daha fazlasıdır. Bu değişiklikten sonra top için rakibiyle mücadele etmek; Fiziksel bir engellemeyi ve Oynama mesafesinde (1-1,5 metre) olmayı gerektirir.

8 Top için rakiple mücadele
Top için rakiple mücadele etmek klipleri; 2009 yılında oynanan Konfederasyon kupasında meydana gelen pozisyon o zaman ofsayt olarak değerlendiriliyordu. Ancak yeni değişiklikten sonra bu oyuncu ofsayt olarak cezalandırılamaz. Çünkü top hücum oyuncusunun oynama mesafesinde değil. Topun doğrudan ona atılmasının ve savunma oyuncusunun rakibinin topu almasına engel olmaya çalışmasının bir önemi bulunmuyor. Klip-1 (rakiple mücadele)

9 Ofsaytta bulunan hücum oyuncusu rakibiyle açıkça top için mücadeleye giriyor, topa sıçrayarak ona fiziksel temasta bulunuyor. Klip-2 (rakiple mücadele) Hücum oyuncusu top için kaleciyle mücadeleye giriyor. Klip-3 (rakiple mücadele)

10 Topun geri dönmesi anlamı aşağıdakileri içerir:
Ribaund Topun geri dönmesi anlamı aşağıdakileri içerir: Oyuncu sabit/hareketsiz Top geldiği yere geri dönüyor

11 Sapma/yön değiştirme nedir?
Topun bir oyuncuya çarparak yönünü değiştirmesidir. Buna sebep olan oyuncu; topa doğru hareket etmez, top kendisine doğru gelir ve oynamaya teşebbüs eder, Bir serbest vuruşta veya şut çekilmesinde bir engel yaratır.

12 Sapma Top hücum oyuncusu tarafından oynandığında savunma oyuncusu topu görmüyor ve aniden kendisine doğru geldiğini fark ettiğinde içgüdüsel olarak topla oynuyor. Oyuncunun bu içgüdüsel oynaması bilerek oynama olarak değerlendirilemez. Bu nedenle bu bir sapma olarak değerlendirilir ve topa vurulduğunda ofsayt pozisyonunda bulunan oyuncu ofsayt olarak cezalandırılır. Klip 1 (sapma)

13 Bilerek topla oynama Bilerek topla oynamak
Bilerek topla oynama; oyuncunun kasıtlı olarak/bilerek hareket etmesi anlamına gelir. Bunu anlamak için aşağıdakilere dikkat edilir; Oyuncu açık bir şekilde topa doğru hareket eder, Hareketinin yeterli/başarılı olup olmaması önemli değildir.

14 Klip 1 (Bilerek topla oynamak)
Savunma oyuncusu bilerek topa doğru gidiyor. Bu örnek, bilerek topla oynamaya bir örnektir. Bu oyuncunun topla oynayarak düzgün bir netice alıp almaması önemli değildir. Klip 1 (Bilerek topla oynamak)

15 Klip 2 (Bilerek topla oynamak)
Savunma oyuncusu geriye doğru topa yönlenerek kafa vuruyor. (Baş/boyun ile açıkça oynuyor) Oyuncu bu hareketini bilerek yapıyor, iyi sonuç alıp almaması önemli değildir. Klip 2 (Bilerek topla oynamak)

16 Klip 3 (Bilerek topla oynamak)
Önceki klipe benzer bir pozisyon içeriyor. Savunma oyuncusu topa doğru sıçrıyor ve sadece bir adım geri atıyor. Buna rağmen oyuncu bilerek topla oynuyor olarak değerlendirilir. Oyuncunun sıçraması içgüdüsel bir reaksiyon olarak değerlendirilmez. Klip 3 (Bilerek topla oynamak)

17 Bilerek Kurtarmak Bilerek Kurtarmak Bir kaleci topa doğru hareket ederse, bu bir geri sıçramamıdır yoksa sapma mıdır? Oyuncu için de aynı mıdır? Bilerek kurtarma; Herhangi bir oyuncu tarafından yapılabilir Kurtarma demek, gol olmasını engellemek demektir.

18 Bilerek kurtarmak Ofsayt pozisyonunda bulunan bir hücum oyuncusu (B) top en son bir takım arkadaşı tarafından oynandığı veya dokunduğu zaman, geri dönen, seken veya kaleci tarafından bilerek kurtarılan topla oynaması veya dokunması nedeniyle ofsayt olarak cezalandırılır.

19 Klip 1 (Bilerek kurtarmak)
Kaleci topu çeliyor, bu onun bilerek bir kurtarış yaptığı anlamına gelir. Başlangıçta ofsayt pozisyonunda bulunan hücum oyuncusu rakibi ile top için mücadeleye girdiği için ofsayt olarak değerlendirilmelidir. Klip 1 (Bilerek kurtarmak)

20 Klip 2 (Bilerek kurtarmak)
Savunma oyuncusu bilerek bir harekette bulunarak, gol olmasını engellemek için topa doğru yönleniyor. (Top doğrudan kaleye yönleniyor) Bu nedenle önceden ofsaytta bulunan hücum oyuncusu ofsayt olarak değerlendirilir. Klip 2 (Bilerek kurtarmak)


"Oyun Kuralı Değişiklikleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları