Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Görme keskinliği Hacimli görme Renkli görme İllüzyonlar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Görme keskinliği Hacimli görme Renkli görme İllüzyonlar"— Sunum transkripti:

1 Görme keskinliği Hacimli görme Renkli görme İllüzyonlar İşitme testleri

2 Görme keskinliği Bir cisimden belli bir açıyla gelen ışık dalgaları retinadaki konileri aydınlatır. Eğer gelme açısı 1 dakikadan az ise, yanyana 2 koniyi aydınlatacağı için cisim nokta olarak algılanır. 2 ayrı noktanın ayırt edilmesi için (arada karanlık koniler olacak şekilde) 1 dakikadan fazla bir açı ile gelmesi gerekir.

3

4 Snellen Levhası Görme keskinliği ölçümünde kullanılır.
5 m uzaklıktan, her iki göz için ayrı ayrı ölçülür. Test görme kusuru varsa düzeltilerek ve gözlükle yapılır. Görme keskinliği=m1/m2 m1= okunan mesafe M2= okunması gereken mesafe

5

6

7 Hacimli görme Görme sisteminin en önemli işlevlerinden biri iki boyutlu retina görüntüsünün korteksde üç boyutlu görüntüye çevrilmesidir. Cisimlerin üç boyutlu görülmesi (Stereopsis) Derinlik algısı; Monoküler ipuçları ve Binoküler farklılık sayesinde mümkündür. İki göz ve gözler arasındaki mesafe Bilinen nesnelerin büyüklüğü ve perspektif duyusu Hareket paralaksı: Gözlemcinin yerinin değişmesiyle, bir cismin pozisyonunda meydana gelen değişme.

8 Monoküler İpuçları Uzak-Alan Derinlik Algısı Yaratır
250 m. den daha uzaktaki mesafelerdeki görüntülere tek gözle bakar gibi algı oluşur. Bununla birlikte monoküler ipuçları ile derinliği tek gözle algılayabiliriz. Rönesans sırasında sanatçıların da (L. De Vinci) kullandığı ipuçlarıdır bunlar. 1. Tanıdık ölçü. Bir kişinin boyutunu biliyorsak uzaklığını tahmin edebiliriz 2. Oklüzyon. Bir kişi diğerini kısmen gizliyorsa öndekinin daha yakın olduğunu anlayabiliriz. 3. Lineer perspektif. Tren yolu gibi paralel çizgiler belli bir uzaklıkta birleşir. Daha uzakta birleşen çizgiler uzaklığın büyüklüğünü gösterir. 4. Ölçü perspektifi. Aynı boyuttaki iki objeden küçük görüneni daha arkadadır. 5. Gölgelerin dağılımı. Işık ve karanlık dağılımı derinlik imajı yaratır; aydınlık kenar daha yakındır. 6. Hareket paralaksı. En önemli ipucu, gövdemizi veya başımızı hareket ettiriyorsak görme alanındaki obje retina üzerinde hareket eder.

9 Stereoskopik İpuçları Yakın Alan Derinlik Algısı Yaratır
250 m. den daha yakın objelerin derinlik algısı için monoküler ipuçları dışında stereoskopik görme de gerekir. İki gözün görme alanı kısmen farklıdır. Farklı uzaklıkta objeler iki retina üzerinde farklı görüntü oluşturur. (tek gözümüzü kapatarak bakabiliriz).

10 Stereoskop Kırmızı-mavi gözlük
Objektifleri arasındaki mesafe gözler arasındaki mesafeye uygun bir fotoğraf makinası ile çekilmiş resimlere bakılacak. Kırmızı-mavi gözlük İki ayrı renkte 1-2mm kaydırılarak üsüste basılmış resimlere bilgisayarda bakılacak.

11

12

13

14 Renkli görme nm arasındaki ışığın, farklı dalga boyuna duyarlı konilerdeki pigmentler ile 3 ana rengi algılarız. Mavi, yeşil, kırmızı

15 Siyanolab Mavi Klorolab Yeşil Eritrolab Kırmızı

16 Normalize Absorbans Dalgaboyu (nm)

17

18 X kromozomuna bağlı Hastalıklar: Erkekler risk altında
TAŞIYICI ANNE NORMAL BABA NORMAL NORMAL ETKİLENMİŞ TAŞIYICI erkek kadın erkek kadın

19 Renk körlüğü Holmgren yün testi İshihara testi

20 Temsili X kromozomları (her erkek bir tanesine sahiptir)
Normal görme Normal görme Normal görme Ciddi kırmızı-yeşil renk körlüğü Orta derecede ciddi Orta = yeşil pigment geni = kırmızı pigment geni = kırmızı pigment geninde mutasyon

21 Renk Körlüğü En sık kırmızı-yeşil körlüğüdür
Erkeklerde (%8) kadınlardan (%1) çok daha sık görülür Kırmızı ve yeşil pigment genleri x kromozomu, mavi pigment geni 7. kromozom üzerindedir. Erkekler eğer annenin eksikliği varsa renk körüdür. Ancak kadınlar hem anne hem baba taşıyıcı ise renk körü olurlar.

22

23 İşitme testleri 1-Rinne: Hava yolu ile ileti
2-Weber: Kemik yolu ile ileti Çok duyan kulak Rinne pozitif ise normal, diğeri kısmi sinirsel sağırlık Çok duyan kulak Rinne negatif ise ileti sağırlığı, diğeri normal

24

25

26

27


"Görme keskinliği Hacimli görme Renkli görme İllüzyonlar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları