Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ"— Sunum transkripti:

1 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
SATRANÇ ÇALIŞMALARI BASİT MATLAR

2 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR ŞAH ÇEKME Şahın rakip bir taş tarafından tehdidine şah çekme (kiş) denir. Satrançta temel amaç şahı esir almak olduğu için böyle bir durumda aşağıda belirtilen şekilde hareket edilebilir. 1.Şah tehdit altında olmayan bir kareye kaçmalıdır. 2.Tehdit eden taşla, şah arasına bir taş konulmalıdır. (Tehdit eden taş at ise bu madde geçersizdir.) 3.Tehdit eden taş alınmalıdır.

3 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR Şah fil tarafından tehdit edilmektedir. YAPILABİLECEK OLAN HAMLELER

4 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR Araya taş koyarak şah tehdidini ortadan kaldırabiliriz. (Siyah fili beyaz fil ile şah arasına getirerek.)

5 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR Şah tehdit altında olmayan bir kareye götürülerek şah tehdidini ortadan kaldırabiliriz. (Şah b8 karesine götürülerek filin tehdidinden çıkarılır.)

6 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR Tehdit eden taş alınarak şah tehdidini ortadan kaldırabiliriz. (Siyah Kale ile Beyaz Fil alınarak Şah filin tehdidinden çıkarılır.)

7 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR Şah çekildiğinde daha önce belirttiğimiz üç madde uygulanamıyorsa MAT olmuştur

8 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR Beyaz Veziri e8 karesine götürerek şah çekiyor. Siyah bu durumda ne yapabilir?

9 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR Siyahın yapabileceği bir hamlesi yok. Siyah şahını kaçamaz, araya taş koyamaz ve veziri alamadığı için MAT olur.

10 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR MERDİVEN MATI

11 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR MERDİVEN MATI 1. Bu derste nasıl MERDİVEN MATI yapacağımızı göreceğiz. Bu konumdan başlayacağız. Siyah Şahı tahtanın en dibine sürükleyerek MAT edeceğiz.

12 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR MERDİVEN MATI 2. İlk Kale Şaha saldırıyor.

13 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR MERDİVEN MATI 3. Şimdi öteki Kale şah çekiyor. Kaleler tahtayı merdiven gibi düşünürsek, adım adım yukarıya çıkıyorlar. Şah yine yukarıya çıkmalı.

14 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR MERDİVEN MATI 4. Şimdi yine öteki Kale şah çekiyor. Meridivende yukarıya doğru bir adım daha atıldı. Basamaklar yavaş yavaş bitiyor!

15 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR MERDİVEN MATI 5. Sıra öteki Kaleye geliyor. Şah yine yukarı çıkmak zorunda , aşağıya geçiş yok. Son basamağa gelindi!

16 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR MERDİVEN MATI 6. Birinci Kale tekrar harekete geçiyor. Bu sefer kaçacak yer yok. Aşağıya gidemez çünkü öteki Kalenin atış alanına girmiş olur. ŞAH MAT Oyun bitmiştir.

17 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR MERDİVEN MATI 7. Şimdi aynı konumu baştan inceleyeceğiz ama bu sefer Siyah işleri biraz zorlaştıracak. Şah bu sefer kalelerden birinin üzerine gitmeye çalışıyor. Bakalım ne olacak?

18 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR MERDİVEN MATI 8. Yine ikinci Kale Şah çekiyor. Şimdi Siyah Şah cesur bir şekilde Kalenin üzerine gidiyor. Beyaz dikkatli olmalı, simdi. Siyah Şah öteki Kaleyi ALABİLİR. Öyleyse ne yapmalı?

19 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR MERDİVEN MATI 9. Beyaz Kale saldırıdan kaçar. Tahtanın öteki yanına gider. Yalnız en uzağa gitmez çünkü o zaman arkadaşının yolunu kapatmış olur. Şimdi Siyah Şah yine Kalelerin üzerine gitmeye başlar. Bakalım zamanında oraya ulaşabilecek mi?

20 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR MERDİVEN MATI Beyaz Kale yine merdiveni çıkmaya başlar ve Şaha ateş açar. Siyah Şah yine tüm gücüyle Kaleye saldırmak için harekete geçer. Ama bu sefer geç kalacaktır.

21 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR MERDİVEN MATI İkinci Kale de bir basamak çıkar ve Şaha ateş açar. Oyun neredeyse bitmiştir. Siyah Şahın tahtanın en kenarına gitmekten başka çaresi yoktur. Bir sonraki hamle ŞAH MAT olacaktır. Görebildiniz mi?

22 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR MERDİVEN MATI Şah yine tahtanın kenarında sıkışmıştır. Merdivenin basamakları bitmiştir. Yukarı çıkamaz, aşağı inemez, yine aynı şekilde kenarlara da gitmek mümkün değildir.

23 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR MERDİVEN MATI Sadece 2 kale ile değil Vezir ve Kale ile rakip Şahı kenara sıkıştırarak ta MERDİVEN MATI yapıla bilinir.

24 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR ARKA YATAY MATI

25 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR ARKA YATAY MATI Diğer bir mat türü ARKA YATAY MATIDIR. Bu durumda Siyah kalesiyle yeni piyonu almıştır. Fakat şimdi Beyaz Kale ile en dibe kadar ilerleyerek ŞAH MAT edebilirsiniz. Siyah Şahın kaçabilecek yeri yoktur

26 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR ARKA YATAY MATI ARKA YATAY MATINA BAŞKA BİR ÖRNEK. Siyah Şahın kaçabilecek yeri yok.

27 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR SURATTAN MAT

28 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR SURATTAN MAT Şimdi göstereceğimiz mat türü SURATTAN MATTIR. Bu örnekte Siyah Şah tahtanın kenarındadır. Beyaz Vezir, Siyah Şahla yüz yüze gelmiştir. Veziri Beyaz Şah korumaktadır. Bu tür matlara surattan mat denir.

29 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR SURATTAN MAT Benzer fikri oyun ortasında rok atmış Şah karşısında da uygulayabiliriz. Vezir onu koruyan Fil sayesinde SURATTAN MAT etmiştir. Rakibiniz rok atmışsa bu şekilde MAT etmenin yollarını arayınız. Rok atmışsanız DİKKAT EDİN! Anahtar kareyi beyazın yaptığı gibi korumak iyi bir fikirdir.

30 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR SURATTAN MAT Bu başka bir SURATTAN MATTIR. Beyaz Fil Veziri koruyor, dolayısıyla MAT Vezirinizi Şahın üzerine gönderirken korumalı olup olmadığına dikkat ediniz.

31 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR SURATTAN MAT Burada da SURATTAN MATIN nasıl açılışta uygulanabileceğine örnek gösterilmektedir. Sadece dört hamle sonra Siyah ŞAH MAT olmuştur. Filin, Veziri nasıl koruduğuna, böylece Siyah Şahın Beyaz Veziri alamadığına dikkat edin. Buna ÇOBAN MATI denir

32 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR BASİT MAT ÖRNEKLERİ

33 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR Siyah Oynar 2 Hamlede Kazanır. Çözüm Diğer Sayfada

34 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR HAMLE: Vezir h2 de bulunan beyaz piyonu alarak şah çeker. Beyaz g2 de bulunan kalesi ile veziri alarak tehdidi sonlandırır. HAMLE: g8 de bulunan kale g1 de bulunan kaleyi alarak şah çeker ve Beyaz MAT olur.

35 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR Beyaz Oynar 1 Hamlede Kazanır. Çözüm Diğer Sayfada

36 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR c4 te bulunan beyaz fil f7 de bulunan siyah piyonu alarak şah çeker ve oyun sonlanır.

37 YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
BASİT MATLAR Unutulmamalıdır ki satrançta en önemli amaç MAT ETMEKTİR. Bir oyunu rakip terketmediği durumda ancak mat ederek kazanabiliriz


"YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları