Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK"— Sunum transkripti:

1 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK

2 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
ATATÜRK İLKELERİ

3 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
CUMHURİYET NEDİR ? Halkın seçtiği temsilciler aracılığıyla yönetime katıldığı yönetim biçimidir. Bu devlet biçiminde egemenlik bir başka kişinin ya da kişilerin değil, ulusa aittir.

4 YÖNETİM ŞEKİLLERİNİN HAK VE EGEMENLİK KONUSUNDA KARŞILAŞTIRILMASI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK YÖNETİM ŞEKİLLERİNİN HAK VE EGEMENLİK KONUSUNDA KARŞILAŞTIRILMASI MONARŞİ OLİGARŞİ CUMHURİYET Tek Kişide Belirli Bir Grupta Halkta Babadan Oğula Bir Grubun Seçmesi Halkın Seçmesi Halkın Çoğunun Hakkı Yok Halkın Hakkı Yok Eşit Hakları Var

5 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
29 Ekim 1923’ te Cumhuriyet’in ilan edilmesine kadar Türk tarihinde genel olarak bir hükümdar devleti tek başına yönetmiştir. Osmanlı Devleti’ nde 1876 ve 1908’ de hükümdarla birlikte meclisin yönetiminde yer aldığı meşrutiyet ilan edilmiştir. Halk, kısmen de olsa yönetime katılmıştır.

6 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
Milli Mücadele’ nin en büyük amaçlarından biri de düşmanı yurttan attıktan sonra, halk egemenliğine dayalı bir yönetim kurmaktı. 1921 Anayasası’ nda savaş yıllarında hazırlanmasına rağmen «Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir» maddesi yer almıştır. Savaştan sonra saltanatın kaldırılması ve cumhuriyetin ilanı ile ulusal egemenlik tam olarak sağlanmıştır.

7 CUMHURİYETÇİLİKLE İLGİLİ YAPILAN İNKILAPLAR
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK CUMHURİYETÇİLİKLE İLGİLİ YAPILAN İNKILAPLAR TBMM’ nin açılması, Saltanatın kaldırılması, Halifeliğin kaldırılması, 1921 ve 1924 anayasalarının kabulü, Çok partili rejim denemeleri, Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması,

8 CUMHURİYETÇİLİĞİN ÖZELLİKLERİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK CUMHURİYETÇİLİĞİN ÖZELLİKLERİ Cumhuriyetçiliğin olmazsa olmazı demokratik seçimlerdir. Seçilen idareciler, belirli bir süre için görevlidirler. Cumhuriyet yönetimi, 1924 Anayasası’ nın ilk üç maddesi arasında yer alır.

9 CUMHURİYETÇİLİĞİN ÖZELLİKLERİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK CUMHURİYETÇİLİĞİN ÖZELLİKLERİ Devlet sınırları içinde yaşayan bütün bireylerin seçme ve seçilme hakkına sahip olmalarını öngörür. Hukuk ve sosyal devlet anlayışına dayanır. Mecliste farklı düşüncelerin temsil edilmesini öngördüğü için çok partili sistemi öngörür.

10 İLİŞKİLİ OLDUĞU İLKELER
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK CUMHURİYETÇİLİK TEMEL KAVRAMLAR İLİŞKİLİ OLDUĞU İLKELER BÜTÜNLEYİCİ İLKESİ ULUSAL EGEMENLİK HALKÇILIK MİLLİ EGEMENLİK SEÇME VE SEÇİLME HAKKI MİLLİYETÇİLİK SİYASİ PARTİLER LAİKLİK

11 CUMHURİYETÇİLİK İLKESİNİN DİĞER İLKELERLE İLİŞKİSİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK CUMHURİYETÇİLİK İLKESİNİN DİĞER İLKELERLE İLİŞKİSİ Egemenlik hakkını eşit bir şekilde halka tanıdığı için Halkçılık Toplumun millet bilincine ulaşması ile oluşan bir yönetim olduğu için Milliyetçilik Akıl ve bilimi esas aldığı için Laiklik

12 CUMHURİYETÇİLİK İLKESİNE ÖRNEK SÖZLER…..
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK CUMHURİYETÇİLİK İLKESİNE ÖRNEK SÖZLER….. Egemenlik  kayıtsız şartsız milletindir. Hakimiyet öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yanar, mahvolur. Milletlerin esareti üzerine kurulmuş kurumlar her tarafta yıkılmak zorundadır. Toplumda en yüksek hürriyetin, en yüksek eşitlik ve adaletin devamlı şekilde sağlanması ve korunması ancak ve ancak tam ve kesin anlamıyla milli egemenliğin kurulmuş bulunmasına bağlıdır.

13 CUMHURİYETİN KAZANDIRDIKLARI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK CUMHURİYETİN KAZANDIRDIKLARI Ülkenin hanedan tarafından yönetilmesi uygulamasına son verilmiş, vatandaşlar devlet yönetimine eşit olarak katılma imkanı elde etmişlerdir.

14 CUMHURİYETİN KAZANDIRDIKLARI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK CUMHURİYETİN KAZANDIRDIKLARI Kadın ve erkeğin yönetime eşit katılımı sağlanarak geleceğe güvenle bakan bir toplum oluşturulmuştur.

15 CUMHURİYETİN KAZANDIRDIKLARI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK CUMHURİYETİN KAZANDIRDIKLARI Temel hak ve özgürlükler devlet güvencesi altına alınmıştır.

16 CUMHURİYETİN KAZANDIRDIKLARI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK CUMHURİYETİN KAZANDIRDIKLARI Herkesin kanun önünde eşitliği sağlanmış, kanunları uygulama görevi bağımsız mahkemelere verilmiştir.

17 Atatürk, Cumhuriyet’ i koruma görevini gençlere vermiştir.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK Atatürk, Cumhuriyet’ i koruma görevini gençlere vermiştir.

18 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
! SONUÇ Cumhuriyet, egemenliğin bir kişi veya gruba değil, kayıtsız şartsız millete ait olduğu yönetim biçimidir. Cumhuriyetçilik, diğer ilkelerle iç içedir. Cumhuriyet yönetimi, toplumun millet bilincine erişmesiyle ulaşılabilen bir yönetim olduğundan milliyetçidir. Egemenlik halka dayandığı için halkçıdır. Aklı ve bilimi esas aldığı için laik bir düzendir. Atatürk, demokrasinin en güzel uygulandığı yönetim şekli olarak cumhuriyeti görmüştür.


"T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları