Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI"— Sunum transkripti:

1 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI

2 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
Cumhuriyet: Halkın doğrudan doğruya ya da seçtiği temsilciler aracılığıyla egemenliği elinde tuttuğu yönetim biçimidir. Demokrasi: Yurttaşların geniş sivil ve siyasal haklara sahip olduğu siyasal liderliklerin serbest ve adil seçimler sonucu hukuk kuralları ışığında belirlendiği siyasal sistemdir.

3 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI

4 Cumhuriyet’e Geçişi Kolaylaştıran Gelişmeler
Amasya Genelgesi Temsil Heyeti TBMM’ nin Açılması 1921 Anayasası Saltanatın Kaldırılması T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI Ulusun geleceğini yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır. Tüm ülkeyi temsil eden kurul, Sivas Kongresi’ nde kuruldu. Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir. Egemenliğin kaynağı halktır. Tek kişilik egemenlikten halk egemenliğine geçişi kolaylaştırdı.

5 Cumhuriyet’ in İlanını Hazırlayan Sebepler
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI Cumhuriyet’ in İlanını Hazırlayan Sebepler Yeni Türk Devleti’ nin rejiminin belli olmaması, Saltanat kaldırıldıktan sonra devlet başkanlığı sorununun ortaya çıkması, 27 Ekim’de istifa eden hükümetin mevcut sistemle kurulamaması ,

6 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
29 Ekim 1923 günü TBMM Genel Kurulu’na tasarı önerge olarak sunuldu. Önerge: «Türkiye Cumhuriyeti’ nin hükümet şekli cumhuriyettir. Türkiye Devleti TBMM tarafından idare olunur.»

7 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
Rejimin adı konuldu. Devletin adı belirlendi. Devlet Başkanı sorunu çözüldü. Meclis hükümeti sisteminden kabine sistemine geçildi.

8 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Başbakan İsmet İnönü Meclis Başkanı Fethi Okyar

9 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
Devlet-vatandaş ilişkilerini en iyi düzenleyen, Milletin devlet yönetiminde söz sahibi olabildiği, Vatandaşların hak ve özgürlüklerini en iyi biçimde yansıtan yönetim şeklidir.

10 ! SONUÇ T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
Mustafa Kemal, demokrasinin gereklerine ve ulusal egemenliğe inanan bir liderdi. Mustafa Kemal, Türkiye’ de modern bir devlet ve çağdaş bir toplum oluşturacak rejimin « Cumhuriyet» olduğu inancındaydı. Çünkü « Cumhuriyet», millet egemenliğine dayanan, eşitlikçi ve sistem olarak demokrasiyi benimseyen bir rejimdi. Mustafa Kemal, Milli Mücadele’ nin başlangıcından itibaren rejimin değişeceğini ve ulusal egemenliğin sağlanması gerektiğini vurguluyordu. 9 Eylül 1922’ de İzmir, Yunan işgalinden kurtarıldı.

11 ! SONUÇ T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
27 Ekim 1923 günü Fethi Bey Hükümeti istifa etti. 28 Ekim 1923’ te Mustafa Kemal ve arkadaşları Çankaya Köşkü’nde toplantı yaptı. 29 Ekim 1923 tarihinde devletin adı ve şekli belirlendi. Yani Cumhuriyet ilan edildi. 9 Eylül 1922’ de İzmir, Yunan işgalinden kurtarıldı.


"T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları