Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINIF:5-d OKUL: İHLAS İ.Ö.O

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINIF:5-d OKUL: İHLAS İ.Ö.O"— Sunum transkripti:

1 SINIF:5-d OKUL: İHLAS İ.Ö.O

2 ATATÜRK İLKELERİ CUHURİYETÇİLİK
Atatürk, yeni kurulan Türk devletinin yönetim biçiminin insan onuruna en çok yakışan devlet şekli olmasını istiyordu. Bu sistemde millet egemen olmalı ve yönetim de söz sahibi olmalıydı. Saltanatın kaldırılması(1 Kasım 1922) Cumhuriyetin kuruluşu(29 Ekim 1923)

3 ATATÜRK İLKELERİ MİLLİYETÇİLİK:
Türkiye’yi yurt edinmiş ve yurttaşlık hakkı kazanmış olan herkes Türk’tür. Milliyetçilik, ırkçılığı, zümreciliği, bölgeciliği reddeder. Türk Tarih Kurumu’nun kurulması(12Nisan 1931) Türk Dil Kurumu’nun kurulması(12 Temmuz 1932)

4 ATATÜRK İLKELERİ HALKÇILIK:
Bir ülkede oturan ve o ülkeyi vatan bilen insanlara halk denir. Türk halkı bir bütündür. Hiçbir kimseye, aileye veya zümreye ayrıcalık tanınmaz. Yasalar önünde her Türk vatandaşı eşittir. Soyadı Kanunu(21 Haziran 1934) Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesi(1934)

5 ATATÜRK İLKELERİ DEVLETÇİLİK:
Devletçilik ilkesi sadece ekonomik alanda değil savunma, adalet, güvenliği sağlama alanında da geçerlidir. Devletçilik ilkesi ülke ekonomisinin gelişmesini ve ülkemizin kalkınması amaç edinir. Türkiye İktisat Kongresi(17 Şubat 1923) Etibank’ın kuruluşu(14 Haziran 1935) Sümerbank’ın kuruluşu(9 Ekim 1937)

6 ATATÜRK İLKELERİ LAİKLİK:
Dini siyasete karıştırılmaması, düşünce ve inanç özgürlüğü Laiklik ilkesinin özünü oluşturur. Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dini yoktur. Halifeliğin kaldırılması(3 Mart 1924) Tekke ve zaviyelerin kapatılması(30 Kasım 1925)

7 ATATÜRK İLKELERİ İNILAPÇILIK (DEVRİMCİLİK):
Türk toplumunu her yönden ilerletmek ve çağdaş uygarlığın üzerini çıkarmak için yapılan köklü değişikliklerdir. Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ise yapılan devrimleri benimsemek ve yeniliklere açık olmakla mümkündür. Yeni Türk Alfabesi’nin kabulü(1 Kasım 1928) Tevhidi Tedrisat(Öğretim Birliği)(3 Mart 1924)


"SINIF:5-d OKUL: İHLAS İ.Ö.O" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları