Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Erkan AĞRİKLİ Tarih Öğretmeni

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Erkan AĞRİKLİ Tarih Öğretmeni"— Sunum transkripti:

1 Erkan AĞRİKLİ Tarih Öğretmeni
Osman Ülkümen Lisesi ATATÜRK İLKELERİ Erkan AĞRİKLİ Tarih Öğretmeni

2 ATATÜRK İLKELERİ 1937 YILINDA ANAYASAYA GİRDİ. LAİKLİK İNKILÂPÇILIK
DEVLETÇİLİK MİLLİYETÇİLİK HALKÇILIK CUMHURİYETÇİLİK 1937 YILINDA ANAYASAYA GİRDİ.

3 CUMHURİYETÇİLİK İLKESİ
"Demokrasi ilkesinin en yeni ve akılcı uygulamasını sağlayan hükümet biçimi Cumhuriyettir."

4 Cumhuriyetçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar
1- TBMM'nin açılması, Anayasası'nın hazırlanması, 3- Saltanatın kaldırılması, 4- Cumhuriyetin ilanı, 5- Çok partili hayata geçiş çalışmaları, 6- Halifeliğin kaldırılması, 7- Orduda görevli subayların milletvekili olmalarının kaldırılıp, ordunun siyasetten ayrılması, 8- Atatürk'ün, Cumhurbaşkanlığı makamını tarafsız hale getirmesi, 9- Kadınlara seçme ve seçilme haklarının verilmesi.

5 MİLLİYETÇİLİK İLKESİ Ait olduğu milletin varlığını koruması, yüceltmesi ve devam ettirebilmesi için, diğer fertlerle birlikte çalışmaya ve bu bilinci gelecek kuşaklara yansıtmaya "Milliyetçilik" denir.

6 Milliyetçilik İlkesini Bütünleyen İlkeler
1- Halkçılık, 2- Milli Birlik ve beraberlik, 3- Bağımsızlık.

7 Milliyetçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar
1- Türk Tarih Kurumu'nun kurulması, 2- Türk Dil Kurumu'nun kurulması, 3- Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 4- Kabotaj Kanunu.

8 Olabilmesinin Üç Ön Şartı
Bir Toplumun “MİLLET” Olabilmesinin Üç Ön Şartı 1- Millî Benlik 2- Millî Tarih 3- Millî Dil Bu üç unsurun herhangi birinden yoksun olan bir toplumun millet olabilmesi mümkün değildir.

9 Atatürk’ün Milliyetçilik Anlayışı
ırkçılığı, sınıfçılığı, ümmetçiliği, bölgeselciliği, bölücülüğü reddeder.

10 HALKÇILIK İLKESİ Bir milleti oluşturan, çeşitli mesleklerin ve toplumsal grupların içinde bulunan insanlara "halk" denir. Halkçılık; Cumhuriyetçilik ve Milliyetçilik ilkelerinin doğal sonucudur.

11 Halkçılık İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar
1- Aşar vergisinin kaldırılması, 2- Unvan ve lakapların kaldırılması, 3- Soyadı Kanunu’nun kabulü, 4- Kadınlara siyasal hakların verilmesi, 5- Medeni Kanunu’nun kabulü.

12 LAİKLİK İLKESİ Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ve her ikisinde birbirinin konularına girmemesini içeren ilkedir.

13 Laiklik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar
1- Saltanatın kaldırılması, 2- Halifeliğin kaldırılması, 3- Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 4- Şer’iyye ve Evkaf Vekaleti’nin kaldırılması, 5- Türk Medeni Kanunu'nun kabulü, 6- Kılık-kıyafet alanındaki yenilikler, 7- Tekke ve zaviyelerin kapatılması, ’de anayasanın laikleştirilmesi, ’de Laiklik ilkesinin anayasaya girmesi.

14 DEVLETÇİLİK İLKESİ Devletin ekonomik kalkınmada öncülük etmesi anlamına gelen bir ekonomik siyasettir.

15 Devletçilik İlkesi Doğrultusunda Yapılan İnkılaplar
1- Teşvik-i Sanayi Kanunu, 2- Aşar vergisinin kaldırılması, 3- Yabancı işletmelerin satın alınması, 4- Çeşitli fabrikaların kurulması, 5- Beş yıllık kalkınma planlarının yapılması, 6- Devlet bankalarının kurulması.

16 İNKILÂPÇILIK İLKESİ Bir toplumun önemli kurumlarını kısa bir süre içinde değiştirip, kendini yenilemesi ve çağdaşlaşmasına inkılapçılık denir.

17 BÜTÜNLEYİCİ İLKELER 1- Milli Egemenlik= Cumhuriyetçilik ve milliyetçilik ilkelerini bütünler. 2- Milli Birlik ve Beraberlik= Ülke Bütünlüğü; Milliyetçilik ilkesini bütünler. 3- Özgürlük ve Bağımsızlık= Cumhuriyetçilik ve Milliyetçilik ilkelerini bütünler. 4- Yurtta Barış, Dünyada Barış= Halkçılık ve Cumhuriyetçilik ilkesini bütünler. 5- Akılcılık ve Bilimsellik= Laiklik ve İnkılapçılık ilkesini bütünler. 6- Çağdaşlık ve Batılılaşma= İnkılapçılık ilkesini bütünler. 7- İnsan ve İnsanlık sevgisi= Atatürk milliyetçiliğinin ve halkçılığın bir gereğidir.


"Erkan AĞRİKLİ Tarih Öğretmeni" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları