Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

E-Devlet SANAL DEVLET E-devletin bilgi sağlama, sorgulama ve çevrim içi işlemleri içerdiği vurgulanır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "E-Devlet SANAL DEVLET E-devletin bilgi sağlama, sorgulama ve çevrim içi işlemleri içerdiği vurgulanır."— Sunum transkripti:

1 E-Devlet SANAL DEVLET E-devletin bilgi sağlama, sorgulama ve çevrim içi işlemleri içerdiği vurgulanır.

2 SANAL DEVLETİN ÖNEMİ “1999 yılında Amerika'da yaşayan bir kişi,
kullanım süresi bitmiş olan ehliyetini yeniledi. Bu işlemi yerinden ayrılmadan sabahın altısında ve birkaç saniye içerisinde yaptı. Eğer bu işlemi, beş yı önce yapsaydı, yaklaşık 500 mil yol gidecek, ayrıntılı bir form dolduracak ve birkaç saat bekleyip, yine 500 mil geri gelecekti.” “Sizce bu kişi ehliyetini yenileme işlemini bu kadar süre içerisinde nasıl yapmış olabilir?”

3 E-devlet nedir? Kamu yönetiminin daha etkin ve fonksiyonel bir hale getirilmesi için vatandaşlar ile devlet arasında ve aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşları arasında bilgi ve iletişim teknolojilerinden daha fazla yararlanılması bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu konu son yıllarda “elektronik devlet” ya da “dijital devlet” adı altında gündemde bulunmaktadır . Elektronik devlet ya da kısaca “e-devlet” kavramı, vatandaşların ve aynı zamanda özel kurum ve kuruluşların kamu kurumlarıyla olan mal, hizmet ve bilgi alışverişi şeklindeki ilişki ve işlemlerinin bilgi ve iletişim teknolojilerinin yardımıyla elektronik ortamda gerçekleştirilmesidir.

4 E-devlet’in başlıca amaçlarını şu şekilde özetleyebiliriz:
 Devlet tarafından daha kolay erişilebilir bilgiler sunmak, Vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarının ve sunduğu hizmetler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak,  Hizmetlere olan talebin daha süratle karşılanmasını sağlamak, Vatandaşların istek ve taleplerini daha etkin değerlendirmek, müşteri memnuniyetini daha kolay bir şekilde tespit etmek,  Devlet hizmetlerindeki gereksiz işlem maliyetlerini (bürokrasi, kırtasiyecilik vs.) azaltmak,  Saydam bir kamu yönetimini gerçekleştirmek, Elektronik devlet, bu temel amaçları gerçekleştirdiği ölçüde kamu yönetiminde etkinlik ve verimliliğin sağlanması, vatandaşların bilgi düzeyinin arttırılması, hizmet kolaylığı, işletme-endüstri-devlet etkileşiminin geliştirilmesi, maliyet tasarrufu, üretkenlik ve gelir artışı, devlet kademelerinde rüşvet ve yolsuzlukla mücadele, daha fazla saydamlık ve kamu birimlerine ulaşmada kolaylık gibi birçok avantaj yaratmaktadır.

5 E-Devlet: Devletin vatandaşlara karşı yükümlü olduğu görev ve hizmetler ile vatandaşların devlete karşı olan görev ve hizmetlerinin karşılıklı olarak elektronik iletişim ve işlem ortamlarında kesintisiz ve güvenli olarak yürütülmesidir.

6 6.BASAMAK HAYATIMIZDA E-DEVLET Doğum, eğitim, askerlik, sosyal güvenlik, evlilik, aile sağIığı, nüfus işlemleri, çocuk haklan, sağlık, kültür-sanat ve spor, trafik, cumhurbaşkanlığı, TBMM, araştırma ve istatistikler, banka, bilim ve teknoloji, eğitim, enerji, doğal kaynaklar ve çevre, kültür ve turizm, savunma ve güvenlik, tarım, uluslararası ilişkiler gibi devletin birçok kurum ve kuruluşunda e-devlet uygulamaları kullanılmaktadır.

7 6.BASAMAK BİR VATANDAŞ OLARAK… Devletin bir vatandaşı olarak T.C. kimlik numarası, nüfus bilgileri, ehliyet, pasaport ve sağlık işlemlerinde e-devlet hizmetlerini kullanıyoruz. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı’nın e-okul, e-karne gibi hizmetleri bulunmaktadır. Bu hizmetle öğrenciler ve veliler, öğrencilerin okul devamsızlıklarını ve notlarını görebilmektedir.

8 E-DEVLET SİTE ADRESLERİ
6.BASAMAK E-DEVLET SİTE ADRESLERİ E-devlet site adreslerinin yazılışlarındaki ortak yanlar şunlardır: Adreslerdeki ".gov" ve ".tr"ye dikkat ediniz. Devlet kelimesinin İngilizce karşılığı "goverment (hükümet, devlet)" olduğundan dolayı ".gov" uzantılı siteler tüm dünyada resmi devlet siteleridir ".tr" uzantısı ise Türkiye devletine ait sitelerin sonunda bulunur.

9 http://tckimlik. nvi. gov
adresine girerek ailemizdeki tüm bireylerin T.C. Kimlik bilgilerini kontrol edelim.

10

11 internet sitesine girerek internet üzerinden yapılabilecek işlemleri inceleyelim.

12 E-Devlet uygulamalarının sağladığı faydalardan bazıları
Zamandan kazanç sağlanır. Maliyetler düşer ve verimlilik artar. Memnuniyet artar. Ekonomik gelişim desteklenir. Hayat kalitesi artar. Bireysel katılım artar. Kâğıt bağımlılığı ve kullanımı azalır.

13 6.BASAMAK ETKİNLİK Türkiye Cumhuriyeti Resmi Sitelerine, internetten 4 tane daha site ismi bulup ekleyiniz.

14 Başlıca Sanal Devlet Siteleri
e-okul.meb.gov.tr E-randevu (MHRS) İnternet Vergi Dairesi


"E-Devlet SANAL DEVLET E-devletin bilgi sağlama, sorgulama ve çevrim içi işlemleri içerdiği vurgulanır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları