Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ BABAESKİ MESLEK YÜKSEKOKULU DERS:E-TİCARET KONU:ELEKTRONİK TİCARETİN GELİŞİMİ VE GELENEKSEL TİCARET İLE KARŞILAŞTIRILMASI HAZIRLAYAN:DİLEK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ BABAESKİ MESLEK YÜKSEKOKULU DERS:E-TİCARET KONU:ELEKTRONİK TİCARETİN GELİŞİMİ VE GELENEKSEL TİCARET İLE KARŞILAŞTIRILMASI HAZIRLAYAN:DİLEK."— Sunum transkripti:

1 KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ BABAESKİ MESLEK YÜKSEKOKULU DERS:E-TİCARET KONU:ELEKTRONİK TİCARETİN GELİŞİMİ VE GELENEKSEL TİCARET İLE KARŞILAŞTIRILMASI HAZIRLAYAN:DİLEK BERBER DANIŞMAN:HARUN BAYER

2 ELEKTRONİK TİCARET TAHRİSEL GELİŞİMİ Elektronik ticaret 1960’lı yıllardan itibaren özellikle ABD’de Elektronik Veri Alıverişi(EDI) tekniği ile elektronik ticaret yapılmaktaydı. EDI tekniği, işletmelerin bilgisayar sistemleri arasında ticari işlem yapmayı sağlayan, standart dokümanların iletilmesine imkan veren bir faaliyettir ve herkese açıktır.

3 1980 yıllarında ise gelişmiş ülkelerde büyük ölçekli işletmeler EDI uygulamasına geçmeye başlamıştır lardan itibaren ise geniş ölçüde özel ağlar VAN (the vaule-added network) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İş süreçlerine ilişkin belge ve dökümanların bir bilgisayardan başka bir bilgisayara aktarılmasına denir.

4 E-ticaretin gelişim sürecinin
doğal olarak, Internet'in gelişimine paralel olduğu gözlenmektedir. E-ticaret kavramı; herkese açık elektronik ağ üzerinden gerçekleştirilen ticari faaliyetleri ifade etmektedir. E-ticaretin gelişim sürecinin

5 EDİ farklı kuruluşlardaki uygulamalar arasında veri değişimi şeklinde tanımlanmaktadır:
Hızlı ve doğru veri akışı Daha etkin denetim yöntemlerinin geliştirilmesi Üretkenliliğin ve karlılığın artması İş ilişkilerini geliştirilmesi Müşteri memnuniyetinin ve rekabet gücünün arttırılmasını sağlar

6

7 GELENEKSEL TİCARET Geleneksel ticaret ise elektronik ticaretin alt kademesi olarak görülür. Nedeni ise oneline üzerinden değil de Görüşmelerle Dergilerler Reklamlar Telefonlarla Yazılı form, fax vb….

8 ELEKTRONİK TİCARET VE GELENEKSEL TİCARETİN KARSILAŞTILMASI
Elektronik ticaretin geleneksel ticarete göre pek çok avantajları mevcuttur. İşlemlerin gerçekleştirilmesinde standart işlem yapmamızı sağlayan bilgisayar ağları,üretimden tüketime kadar olan zincirde ve tedarikte kolaylığını sağlar.

9 Mal ve hizmetlerin elektronik alışverişi
Tanıtım reklam ve bilgilendirme Sipariş verme Araştırma yapma Elektronik banka işlemleri ve fon transferi Geleneksel ticaret ifadesiyle, elektronik ticaretin sağladığı imkanlardan faydalanmadan yapılan ticaret kastedilmiştir.

10 İşlem maliyetlerinin azalması.
Ürün geliştirmenin hızlanması. Tüketici tepkilerinin hızla alınabilmesi,sunulan ürün seçeneklerinin çokluğu. Tüketicilerin aldıkları ürünleri evlerinde teslim alabilmeleri. Pazara oranla maliyetlerin daha düşük olması. Nakit ödemeler yerine kredi kartı veya isteğe bağlı siparişlerde kapıda ödemenin olması. İstenilen bilgilere kolay ulaşabilmemiz.(ZAMAN)

11 Geleneksel ticarette yapılan sosyal görüşmeler artık günümüzde online ortamda yerini almıştır.
Artık hemen hemen herkesin facebook, twitter var ve teknolojinin sürekli ilerlemesiyle birlikte akıllı telefonlar, tabletler yerini almıştır Eğitimi göze alırsak elektronik bilgi teknolojisi sayesinde online ortamda uzaktan eğitim, finans , bankacılık, havale işlemlerimizi yapabiliriz. Alıcı ve satıcının biraraya gelmeleri gerek kalmıyor.

12

13 DEZAVANTAJLARI İSE Bir çok acılan yeni siteler müşteriler karşısında hemen güven kazanamaması Fiyatların normalden daha düşük olması bazı tereddütleri yaratması Ürünlerin piyasaya ulaşım sorunları Facebook twitter gibi sosyal sanal alemlerin özel hayatın korunmaması Alt yapı, yasal sorunların olması ve kredi kartlarının alışverişte bilinçsizce kullanılması

14 GELENEKSEL TİCARET: Bir ürünün markalaşma süresi 10 yıl iken ELEKTRONİK TİCARET:Bir ürünün markalaşma süresi 2 yıla düşmüştür. Ayrıca :

15

16 KAYNAKÇA

17


"KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ BABAESKİ MESLEK YÜKSEKOKULU DERS:E-TİCARET KONU:ELEKTRONİK TİCARETİN GELİŞİMİ VE GELENEKSEL TİCARET İLE KARŞILAŞTIRILMASI HAZIRLAYAN:DİLEK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları