Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EC Delegation to Turkey 1 Türkiye’de Mesleki Yeterlik Sistemi Mesleki Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetlerinden Yeni Beklentiler Dr. Mustafa BALCI Avrupa.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EC Delegation to Turkey 1 Türkiye’de Mesleki Yeterlik Sistemi Mesleki Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetlerinden Yeni Beklentiler Dr. Mustafa BALCI Avrupa."— Sunum transkripti:

1 EC Delegation to Turkey 1 Türkiye’de Mesleki Yeterlik Sistemi Mesleki Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetlerinden Yeni Beklentiler Dr. Mustafa BALCI Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Eğitim Sektör Yöneticisi KIZILCAHAMAM – 10.12.2007

2 EC Delegation to Turkey 2 Mesleki Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetlerinin Önemi Hayatboyu mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmetleri; her yaştaki bireylerin yaşamlarının herhangi bir noktasında eğitimle, öğretimle ve meslekleriyle ilgili seçimler yapmaları ve mesleki yeterliklerini geliştirmeleri için yardımcı olan hizmetler anlamına gelir. Buna, henüz işgücü piyasasına girmemiş kişilere sağlanan hizmetler, iş arayanlara sağlanan hizmetler ve çalışanlara sağlanan hizmetler de dahildir.

3 EC Delegation to Turkey 3 Hayatboyu Öğrenim için Avrupa Mesleki Yeterlikler Çerçevesi Tavsiye kararı Avrupa Parlamentosunda 24 Ekim 2007 tarihinde oylanarak yürürlüğe girmiştir. Tavsiye kararı Avrupa Parlamentosunda 24 Ekim 2007 tarihinde oylanarak yürürlüğe girmiştir.

4 EC Delegation to Turkey 4 Avrupa Yeterlikler Çerçevesi Üye ülkelerin 2010 yılına kadar Mesleki Yeterlik Sistemlerinin kuruluşlarını gerçekleştirerek Avrupa Yeterlikler Çerçevesi ile ilişkilendirmelerini ve 2012 yılına kadar da mesleki yeterliklerinin Avrupa Yeterlikler Çerçevesi ile uyumlu olması öngörülmektedir.

5 EC Delegation to Turkey 5 ECVET – MYS – Hayatboyu Öğrenme Türkiye Mesleki Eğitimde Kredi Transfer Sistemi (ECVET) Çalışma Komisyonunu kurarak, Mesleki Yeterlik Sisteminin oluşturulması konusunda önemli bir adım atmış ve Hayatboyu Öğrenmenin alt yapısını oluşturmuştur.

6 EC Delegation to Turkey 6 AVRUPA YETERLİKLER ÇERÇEVESİ Avrupa Yeterlikler Çerçevesi temelinde, öğrenme çıktılarıyla tanımlanan sekiz referans seviye vardır.

7 EC Delegation to Turkey 7 8 Referans Seviye ve İş Piyasasındaki Unvanlar 87654321 Seviye

8 EC Delegation to Turkey 8 Sekiz Referans Seviye DOKTORA DIPLOMASI YUKSEK LISANS DIPLOMASI FAKULTE LISANS DIPLOMASI MESLEK YUKSEK OKULU DIPLOMASI - TEKNIKER MESLEK LISESI DIPLOMASI- TEKNISYEN YAYGIN EGITIM SERTIFIKASI ILK OGRETIM DIPLOMASI SEVIYE 8 7 6 5 4 3 2 1

9 EC Delegation to Turkey 9 Avrupa Uzayı Ploteus Öğrenme Fırsatları Veri Tabanı 5- Lisan Portföyü 4- Sertifika Eki 3- Diploma Eki 2- Hareketlilik 1- Özgeçmiş CV Avrupas Portföyü Vatandaş Entegre Avrupa Kredi Transfer ve Birikim Sistemi Öğrenme Çıktıları Alanda Eğitim (Alaylı) Resmi Olmayan Öğretim ve Eğitim Yaygın Eğitim Örgün Öğretim Hayat Boyu Öğren me 1 2 3 4 4 5 6 İş Piyasası 8 Seviyeli Yeterlik 4

10 10 MYK +MESGEM Mes. Reh. Hizmetleri (İŞ-KUR, Okullar, STK) Avrupa Rehberlik (Euroguidance) Network Paydaşlar AB Uyum ve Eşleştirme Projeleri Hayatboyu Mes. Rehberlik Projeleri AR+GE CEDEFOP ETF OECD - Alan Uzmanları - Kurumlararası işbiliği Hayatboyu Öğrenme – Mesleki Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri Sistemin Yapılandırılması için:

11 EC Delegation to Turkey 11 MESLEKİ YETERLİK SİSTEMİNİN DESTEKLENMESİ MESLEKİ YETERLİK SİSTEMİNİN DESTEKLENMESİ 15 MEURO (2007) 15 MEURO (2007) HAYAT BOYU ÖĞRENİMİN DESTEKLENMESİ HAYAT BOYU ÖĞRENİMİN DESTEKLENMESİ 15 MEURO (2007) 15 MEURO (2007) HAYATBOYU MESLEK REHBERLİK VE DANIŞMANLIK HAYATBOYU MESLEK REHBERLİK VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ 15 MEURO (2008) HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ 15 MEURO (2008) AB DESTEKLİ EĞİTİM PROJELERİ (HAZIRLIĞI YAPILAN)

12 EC Delegation to Turkey 12 Mustafa BALCI mustafa.balci@ec.europa.eu TEŞEKKÜRLER


"EC Delegation to Turkey 1 Türkiye’de Mesleki Yeterlik Sistemi Mesleki Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetlerinden Yeni Beklentiler Dr. Mustafa BALCI Avrupa." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları