Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkiye'deki Uzaktan Eğitim Uygulamaları ve Hedeflerimiz

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkiye'deki Uzaktan Eğitim Uygulamaları ve Hedeflerimiz"— Sunum transkripti:

1 Türkiye'deki Uzaktan Eğitim Uygulamaları ve Hedeflerimiz
Öğr. Grv. Mahmut KANTAR Enformatik Bölümü 13/12/2006

2 Uzaktan Eğitim Uzaktan eğitim, öğrenci ile öğretenin birbirinden uzakta olmalarına karşın senkron yada asenkron olarak bir araçla iletişim kurdukları bir eğitim sistemidir.

3 Bir başka değişle Uzaktan Eğitim öğrenenle öğretenin fiziksel olarak birbirinden uzakta olduğu bir eğitim biçimi olma özelliğiyle, isteyene, istediği yaşta, istediği yer ve zamanda, istediği hızda öğrenme olanağı sağlar.

4 Uzaktan eğitimde hedef kitle çok değişik özellikler taşımaktadır
Uzaktan eğitimde hedef kitle çok değişik özellikler taşımaktadır. Yetişkinler, gençler ve çocuklar; deneyimleri, gelişme evreleri, güdülenmeleri, öğrenme istekleri ve kendilerini yönlendirmeleri açısından ele alınarak eğitilmelidir.

5 Uzaktan eğitim ile her düzeyde ve yaşta istekli tüm öğrencilere hizmet götürülmektedir. Uygulamalarda, okuma-yazma, ilk, orta, meslek okulu, yetişkinler eğitimi, ön lisans, lisans ve lisans üstü öğretim yapılmaktadır. Uzaktan eğitimi düzenleyenler, hedef kitlenin kişisel öğrenme biçimlerini, yeni bilgi ve beceri edinmedeki bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurmalıdır.

6 DÜNYADA UZAKTA EĞİTİM Uzaktan eğitim alanındaki ilk girişimler;
1883 yılında ABD’de 1974 yılında İngiltere'de 1856 yılında Almanya'da 1907 yılında Fransa'da temelleri atılmış ve ülkemizde …..

7 TÜRKİYEDE UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARI
yılları arasında bu alanda tartışma ve öneriler oluşturma evresini oluşturmaktadır. Bu yıllarda okuma yazmanın haberleşme yolu ile yaygınlaştırılması amaçlanmıştır yıllarında mektupla öğretim kurslarının düzenlenmesi düşüncesi; 1950 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü çalışmaları; 1960 yılında orta dereceli meslek okulu mezunlarına üniversite olanağı sağlamak amacıyla mektupla öğretim yönteminin bu yıllarda dikkat çeken uygulamalarıdır.

8 Türkiye’de Uzaktan Eğitimin Kilometre Taşları
1951 MEB Öğretici Filmler Merkezinin Kuruluşu 1974 Mektupla Öğretim Merkezi (MÖM) 1975 YAYKUR 1982 Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Oluşturuldu 1992 Açıköğretim Lisesi Öğretime Başladı 1997 TÜBİTAK-BİLTEN UE Fizibilite Çalışması ve Raporu Hazırlandı 1998 ODTÜ IDE_A Sertifika Projesi Başlatıldı 1998 Açıköğretim İlköğretim Okulu Öğretime Başladı 1998 Anadolu Üniversitesinden Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesine Videokonferans İle Uzaktan Ders Sunumu Gerçekleşti 1999 YÖK Uzaktan Öğretim Yönetmeliği Yayınlandı – Enformatik Milli Komitesi Oluşturuldu 2001 UE Yönetmeliği Kapsamında Dersler/Programlar Açılmaya Başlandı

9 YÖK Enformatik Milli Komitesi
1999 Üniversitelerarası Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Yükseköğretim Yönetmeliği İstemci/Sunucu Üniversite talepleri alınmış Üniversitelerin bağımsız program açmalarına izin verilmiş Ders ve programların akreditasyon süreci düzenlenmiş Enformatik Milli Komitesi (EMK)’nin kurulması sağlanmıştır. İstemci / Sunucu Üniversiteler Ders (5 ders ODTÜ, 1 Ders Fırat Üniv.) Ders (Sakarya Üniv., ODTÜ, KTÜ)

10 Uzaktan Eğitim Programları (2003-2004 Öğretim Yılında)
Yüksek Lisans Bilgi Üniversitesi E-MBA ( ) ODTÜ Informatics Online ( ) Önlisans Anadolu Üniversitesi Bilgi Yönetimi ( ) Sakarya Üniversite Bilgi Yönetimi ( ) Bilgisayar Teknolojisi ve Prog. ( ) Endüstriyel Elektronik ( ) İşletme ( ) Mekatronik ( ) Mersin Üniversitesi Endüstriyel Elektronik ( ) Bilgisayar Teknolojisi ve Prog. ( ) Elektronik Haberleşme ( ) Endüstriyel Otomasyon ( ) Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgi Yönetimi ( ) Ahmet Yesevi Üniversitesi çok sayıda program …

11 E-Öğrenme İçeriği Üreten ve Hizmet Sağlayan Firmaları
SBS ( Enocta ( Idea ( CD-Rom Data ( Halici ( Logomotif ( Bilden ( Boyut ( Intermadia ( Netron ( Mobilsoft ( Isection ( Koc Bryce ( Element – Intellitek ( Intermedya ( Kurumsal Eğitim (

12 Yapılan e-öğrenme örnekleri
Aviva Hayat Emeklilik'te E-Öğrenme Aviva Hayat ve Emeklilik, finansal danışman başlangıç eğitim programını Aviva Akademi projesi ile yüzyüze ve e-öğrenme metodlarının birlikte kullanıldığı daha efektif bir eğitim haline getirdi. enocta’dan Tek Tıkla Kesintisiz Eğitim enocta, hazırladığı eğitim kataloğu ile, tamamen Türk yetişkin profiline uygun ve Türkçe olarak üretilmiş e-öğrenme içeriklerini, kurumların ve bireylerin kullanımına sunuyor. Oytek'ten E-Öğrenme Alanında İşbirliği OYTEK, hizmetleri arasında bulunan e-öğrenme konusunda, 2005 yılında daha etkin çalışmalar yapmak için İDEA ile işbirliği anlaşması imzaladı. İDEA, Ziraat Bankası için kişilik Online Sınav Gerçekleştirdi İDEA, Ziraat Bankası için e-learning teknolojilerinin kullanıldığı ve toplam kişinin katıldığı online sınav gerçekleştirdi. OYTEK'ten Kurumsal Uzaktan Eğitim Çözümü: Oyak Akademi Ankara'da düzenlenen BTvizyon toplantıları'na katılan OYTEK, OYAK Akademi ile bugüne kadar gerçekleştirdiği uzaktan eğitim çalışma ve projelerini tanıttı. Türkiye'nin E-Öğrenme Vizyonu Tartışıldı “1. Uluslararası Gelecek İçin Öğrenme Alanında Yenilikler: E-Öğrenme” konferansı'nda konu ile ilgili uzmanlar Türkiye'nin e-öğrenme gereksinimleri ve vizyonu hakkında görüşlerini sundu. İDEA, Devlet Okullarında E-Learning Dönemini Başlattı İDEA E-Learning ile Alternatif Eğitim Danışmanlık Solutions arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan anlaşmaya göre, 6 devlet okulunun öğrencileri Microsoft Office XP eğitimlerini İDEA'nın e-learning çözümleri ile alacak. İDEA Eğitim'den Ziraat Bankası Personeli İçin E-Learning Uygulaması T.C. Ziraat Bankası'nın 17 bin personeli Yeni Bankacılık Uygulaması eğitimlerini İDEA Eğitim tarafından hazırlanacak uzaktan eğitim uygulaması ile tamamlayacak. Borusan Boru Eğitim Çalışmalarını Internet'e Taşıyor Borusan Boru, yeni web sitesinde kurumsal bilgilerin yanı sıra videolarla tesisatçılara, mühendislere çelik ve plastik boru montajı konusunda eğitimler sunuyor.

13

14 Uzaktan Eğitim Uygulaması Yapan Bazı Üniversiteler
Sakarya Ünv. ODTÜ Yıldız Teknik Ünv. Ahmet Yesevi Ünv. Maltepe Ünv. Çukurova Ünv. Anadolu Ünv. Karadeniz Teknik Ünv. Selçuk Ünv. Bilgi Ünv.

15

16

17 Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız
2005 – 2006 öğretim yılında üniversitemiz tüm fakülte, yüksekokul, konservatuvar ve meslek yüksekokullarında okutulan Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı dersleri için internet üzerinde web tabanlı interaktif eğitim çalışması tamamlanmış olup hayata geçirilmiştir. Yeni eğitim öğretim döneminde var olan çalışma iyileştirmesi sürdürülmektedir.

18

19 2005 – 2006 öğretim yılında var olan interaktif eğitimi ve yeni hazırlanacak eğitim çalışmalarını barındırmak, yönetilebilir hale getirmek için çalışmalar başlamış olup, bu bağlamda öğretim yılında eğitim yönetimini sağlayacak bir LMS (Learning Management System) hazırlanmasına karar verilmiştir.

20 LMS’in hazırlanması ve yapılan uygulamanın bir akademik çalışma olması için Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar anabilim dalında bir yüksek lisans programı açılmış olup, LMS projelendirme çalışmaları sürdürülmektedir.

21 Bu çalışmanın amacı; Temelde Üniversitemizde uzaktan eğitimin hayata geçirilmesi için bir eğitim portalı oluşturmak ve bu portal içerisinde eğitim materyalleri ile bir anabilim dalında derslerin uzaktan öğretimini, sınavların bilgisayar ortamında yapılmasını ve sürekli eğitim paralelinde interaktif eğitime yönelik eğitim öğretim ortamı hazırlamak. Bilgi teknolojileri alanındaki bilgi ve becerilerinin uluslar arası standarda ulaştırmak.

22 Çalışmadan beklenen yararlar
Dünyada büyük bir trende sahip olan, uzaktan veya internet üzerinden bilgisayar destekli interaktif eğitimi üniversitemizde verilmiş olacak. Öğrencilere alternatif öğrenme yolları sunulacaktır. Hazırlanacak uzaktan eğitim platformu internet üzerinden hizmet vereceğinden, dersleri alan adaylar okul dışında bu platformu kullanma imkânı bulacaklardır. Böylece daha etkin bir öğrenme sağlanacaktır.

23 Bu eğitim yöntemi; bir bilgi gerekli olduğunda bilgisayar dosyalarından bulunması veya kitaplardan taranması gibi kâğıt işlerini ortadan kaldırmaktadır. Bu yüzden İnternet’in bilgiye erişimde bir zirve noktası olduğu söylenirse E-Öğrenme’nin eğitim alanında zirve de olması gerektiği söylenebilir. E-Öğrenme katılımcı odaklı bir eğitim sistemi olduğundan öğrenim materyalleri öğrencilerin niteliklerine göre düzenlenebilir. Bu eğitim sisteminin başarısını, öğrencinin başarı seviyesini artıracaktır. Türkiye’de çok az üniversitede kullanılan bu sistem üniversitemizde oluşturacaktır.

24 Amaçlanan temel hedefler;
Afyon Kocatepe Üniversitesinde bilgi teknolojileri kullanımını artırarak Avrupa standartlarına ulaşmak, Afyon Kocatepe Üniversitesinin Ulusal ve Uluslararası alanda ismine olumlu katkılar sağlamak, Üniversite öğrenci ve personelinin bilgisayar okuryazarlılığını artırmak ve iş verimini iyileştirmek, Başta üniversitemiz olmak üzere Afyonkarahisar’a bilgisayar okuryazarlığı konusunda öncülük edecek; sürekli bir eğitim merkezinin alt yapısını oluşturmak, Bilgisayar kullanımını bilinçli ve verimli hale getirmede önemli katkı sağlamak.

25 Kariyer fırsatları ve iş olanaklarını artırmak,
İyi uygulamaların ve etkin bilgisayar kullanımının birçok fayda sağlayabileceğini göstermek, BT alanında yeni yatırımların yapılmasına olanak sağlamak, BT alanında destek amaçlı yapılan harcamaların azaltılmasına olanak sağlamak. İnteraktif eğitimin klasik eğitimle karşılaştırılmasını sağlamak. Eğitimi 7 gün 24 saat sınırsız verebilmek. Yeni (alternatif) öğrenme teknikleri geliştirmek.

26 Teşekkürler….


"Türkiye'deki Uzaktan Eğitim Uygulamaları ve Hedeflerimiz" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları