Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ"— Sunum transkripti:

1 UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ

2 Uzaktan Eğitim Nedir? Farklı mekanlardaki öğretmen, öğrenci ve ders materyallerinin iletişim teknolojileri ile bir araya getirildiği resmi eğitim faaliyetidir.

3 Uzaktan Eğitimin Tarihsel Gelişimi
Uzaktan eğitimin tarihi tam olarak bilinmese de 19. yy’da başladığı düşünülmektedir.

4 Uzaktan Eğitimin Dönemleri
Mektupla Öğretim Çoklu Ortam Tele Öğrenme Mektupla Öğretim Öncesi Esnek Öğrenme

5 Mektupla Öğretim Öncesi Dönem
Öğretim materyallerinin öğrenciye gönderilmesi Sınav cevaplarının öğretmene gönderilmesi Sınav sonuçları ve dönem notlarının öğrenciye gönderilmesi

6 Mektupla Öğretim Dönemi
İlk olarak okulların ve üniversitelerin evde çalışma olarak da adlandırıldığı mektupla öğretime evden veya işten bağımsız olarak çalışmak isteyenlere hizmet vermesiyle başlamıştır.

7 Çoklu Ortam Modeli Avrupa’da 1800 lü yıllarda sanayileşmenin
etkisiyle iletişim teknolojilerindeki yeni buluşlar uzaktan eğitimi etkilemiştir. Bu dönemde radyo ve televizyon kullanılmaya başlandı.

8 Çoklu Ortam Modeli 1895 yılında kablosuz radyo teknolojisi keşfedilmiştir. Radyonun uzaktan eğitimde kullanılması 1925 yılından sonra yaygınlaşmaya başlamıştır. Radyodan sonra iletişim teknolojileri gelişmiş ve televizyon icat edilmiştir. Yapılan araştırmalarda o günün şartlarında televizyonun uzaktan eğitim daha etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

9 Tele Öğrenme Modeli Teknolojik gelişmeler uzaktan eğitimin yapısını da değiştirmiştir ve 1940’lı yıllar arasında konferans uygulamaları başlamıştır. 1) Sesli Telekonferans 2) Video Telekonferans

10 Sesli Telekonferans Bu yöntemle aynı anda farklı bölgelerde bulunan öğrencilere canlı olarak hitap edilmektedir. Öğretmen ve öğrenci arasında sesli iletişim kurulabilir

11 Video konferans Uyduların video sinyallerini kontrol edilmesi ve alıcı bölgelere iletilmesi ile video konferans oluşur. Bilgisayarlarla birlikte uzaktan eğitim açısından da yeni gelişmeler olmuştur. Bilgisayarlar yazı, grafik ses ve sanal gerçekliği aynı anda kullanıcılara sunulabilmektedir.

12 Esnek Öğrenme Modeli Uzaktan eğitimde bilgisayarlar programlı öğretim ile birlikte kullanılmakta, çok geniş hafızası olduğu için rehber ya da bireysel öğretmen rolündedir ve öğrenme oyunları oynana- bilmektedir. Bilgisayarların ucuzlamasıyla binlerce uzaktan eğitim öğrencisi kendisine bilgisayar almış bilgisayar üzerinden derse katılımını gerçekleştirmişlerdir.

13 Kişisel İletişim Servisi
Direk Yayın Uyduları Bu sistemle öğretmen ve öğrenciler kendi aralarında telekonferans organize edebilmektedirler. Kişisel İletişim Servisi Kablosuz iletişim sistemidir. Uydu Temelli Uzaktan Eğitim Uzaktan eğitimin hitap ettiği alan tüm dünya olabilir. Bilgisayar Teknolojileri Bilgisayarlı konferans uzaktan eğitim için çok elverişlidir

14 Gelecekte fiziksel sınıf ortadan kalkacak ve yerini sanal
sınıflar alacaktır. Farklı coğrafi bölgelerden birbirleri ile iletişim kurularak öğretim gerçekleştirilecektir. Sanal Gerçeklik Geleceğin teknolojisi sanal öğrenmeyi de ortaya çıkaracak. Sanal gerçeklikte öğrenci istediği okulun kütüphanesini ve farklı farklı ülkelerden müzeleri gezebilecektir. Sanal gerçeklik ile fiziksel ortamlar ortadan kalkacaktır.

15 Türkiye’de Uzaktan Eğitim Veren Üniversiteler
Ahmet Yesevi Üniversitesi(Kazakistan) İstanbul Çukurova Üniv. Adana Afyon KocaTepe Üniv Afyon Ankara Üniv. Ankara Gazi Üniv. Ankara Mehmet Akif Ersoy Üniv (Burdur) Burdur Trakya Üniv Edirne Fırat Üniv (Elazığ) Elazığ Atatürk Üniversitesi (Erzurum) Erzurum Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Eskişehir Süleyman Demirel Üniv Isparta İstanbul Üniv. İstanbul Karabük Üniv Karabük Kırıkkale Üniv Kırıkkale Sakarya Üniv Sakarya Karadeniz Teknik Üniv Trabzon Uşak Üniv Uşak

16 Uzaktan Eğitimde Dünya’da İlkler
1728 İlk Uzaktan eğitim çalışması Boston gazetesinde "Steno Dersleri" ile başlamıştır. 1840 Stenografi eğitimcisi olan Isaac Pitman İngiltere Bath‘da mektupla steno öğretmeye başladı. Pitman genellikle ilk modern eğitimci olarak bilinir.

17 Uzaktan Eğitimde Dünya’da İlkler
1892 Chicago Üniversitesi'nde ilk Mektupla Eğitim bölümü açılmıştır. 1906 Yazışmalı İlköğretim ABD'de başlamıştır. 1919 ABD'de ilk eğitim ile ilgili radyo istasyonu kurulmuştur.

18 Uzaktan Eğitimde Dünya’da İlkler
1923 ABD'de Mektupla Lise Eğitimi başlamıştır. ABD'de eğitim televizyonu yayınları IOWA Üniversitesinde başlamıştır.

19 Uzaktan Eğitimde Türkiye’de İlkler
1927 Döneminin Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati tarafından uzaktan eğitim tartışıldı. 1956 Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsünde başladı. 1961 Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Mektupla Öğretim Merkezi kuruldu.

20 Uzaktan Eğitimde Türkiye’de İlkler
1978 Açık Üniversite kurulmasına karar verildi. 1981 Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi açıldı. 1981 Anadolu Üniversitesi  ve TRT, okul televizyonu kullanarak eğitim vermeye başladı.

21 Uzaktan Eğitimde Türkiye’de İlkler
1992 Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak Açıköğretim Lisesi açıldı. ODTÜ' de İnternet ile Eğitim kullanılarak IDEA Paketi uygulaması başlatıldı.

22 Hazırlayanlar Funda DUYAR Dilek EVGİN Sabira SABIRBEKOVA


"UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları