Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI"— Sunum transkripti:

1 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
Birinci Dünya Savaşı ’na ALMANYA ’nın yanında büyük ümitlerle giren OSMANLI DEVLETİ ,savaş sonunda ağır bir yenilgiye uğramış ve İstanbul’da bulunan AHMET İZZET PAŞA HÜKÜMETİ,İtilaf Devletleri ’nden ATEŞKES çağrısında bulundu.

2 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
Bunun üzerine; 30 Ekim 1918 yılında Ege Denizi ’nde bulunan LİMNİ ADASI ‘nın MONDROS LİMANI ‘nda MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI imzalandı.

3 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI, daha sonra imzalanacak olan ve Osmanlı Devleti ’nin parçalanmasını esas alacak olan antlaşmaya uygun Alt Yapı Hazırlama Girişimi ‘dir.

4 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre ÇANAKKALE ve İSTANBUL BOĞAZLARI, İTİLAF DEVLETLERİ ‘ne açılacak ve BOĞAZLAR ,yine İTİLAF DEVLETLERİ tarafından işgal edilecekti.

5 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre OSMANLI DEVLETİ ORDULARI ,terhis (Dağıtım) edilecekti.

6 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre OSMANLI DEVLETİ ‘ne ait DONANMA , TERSANELER , LİMANLAR ve TÜM İLETİŞİM ARAÇLARI , İTİLAF DEVLETLERİ tarafından denetim altına alınacaktı.

7 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre AKDENİZ BÖLGESİ ‘nde yer alan TÜM TOROS TÜNELLERİ (Sertavul Tüneli, Gülek Tüneli, Çubuk Tüneli ve Belen Tüneli) ve TÜM DEMİRYOLLARI , İTİLAF DEVLETLERİ ‘nin denetimi altına alınacaktı.

8 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre TRABLUS BÖLGESİ ‘nde bulunan tüm TÜRK SUBAYLARI ,İTALYANLAR ‘a ; HİCAZ,YEMEN,SURİYE ve IRAK ‘ta bulunan ASKERİ BİRLİKLERİ ise,İTİLAF DEVLETLERİ ‘ne teslim olacaklardı.

9 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre İTİLAF DEVLETLERİ, kendi güvenliklerini tehdit eden tüm staretejik noktaları işgal edebileceklerdi.

10 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre İTİLAF DEVLETLERİ , OSMANLI DEVLETİ- ne ait her türlü araç ve gereçlere el koyma ve kullanma hakkına sahipti.

11 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘na göre OSMANLI DEVLETİ ‘ne ait DOĞU İLLERİ ‘nde her hangi bir karışıklık çıkması durumunda İTİLAF DEVLETLERİ , bu bölgeleri işgal edebile-ceklerdi.

12 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ‘ndan sonra İTİLAF DEVLETLERİ ile ALMANYA, AVUSTURYA, MACARİSTAN ve BULGARİSTAN DEVLETLERİ ile kesin antlaşmalar imzalanmış olmasına rağmen, OSMANLI DEVLETİ ile sadece ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘nı imzalamayı uygun görmüşler ve asıl antlaşmayı OSMANLI DEVLETİ ‘NİN TOPRAKLARI ‘ nı kendi aralarında paylaştıktan sonra yapmayı tasarlamışlardır.

13 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ile OSMANLI DEVLETİ, FİİLEN tarihe karışmıştır.

14 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ile BOĞAZLAR ‘ın İTİLAF DEVLETLERİ ‘ne teslim edilmesiyle, İSTANBUL ‘un GÜVENLİĞİ tehdit altına girmiştir.Buna göre,BOĞAZLAR ‘daki OSMANLI EGEMENLİĞİ sona ermiştir.

15 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ile OSMANLI DEVLETİ ‘nin ORDULARI DAĞITILMIŞ ve SİLAH ile CEPHANE ‘lerine EL KONULMUŞ ve böylece OSMANLI DEVLETİ ‘ nin MÜCADELE GÜCÜ ortadan kalkmıştır.

16 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘de yer alan “KENDİ GÜVENLİKLERİNİ TEHDİT EDEN YERLERİ İŞGAL EDEBİLECEKLERDİ” MADDESİ İLE; İTİLAF DEVLETLERİ, ANADOLU ‘nun rahat bir şekilde işgaline zemin hazırlamak istemişlerdir.

17 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI ‘de yer alan “DOĞU İLLERİNDE KENDİ GÜVENLİKLERİNİ TEHDİT EDEN YERLERİ İŞGAL EDEBİLECEKLERDİ” MADDESİ İLE; İTİLAF DEVLETLERİ, DOĞU ANADOLU BÖLGESİ ‘nde ileride kurulması tasarlanan ERMENİSTAN ve KÜRDİSTAN DEVLETLERİ ‘nin kuruluşuna zemin hazırlamak istemişlerdir.

18 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI Sonrasında İTİLAF DEVLETLERİ , yer yer ANADOLU ‘yu işgal etmeye başlamışlardır.

19 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI
FRANSA İST. ZONGULDAK FRANSA İST. SAMSUN İNGİLTERE İNGİLTERE İZMİT İNGİLTERE Ç.KALE İNGİLTERE ESKİŞEHİR İNGİLTERE KÜTAHYA İNGİLTERE YUNANİSTAN MANİSA AFYON İZMİR İTALYA İNGİLTERE AYDIN İTALYA MARAŞ FRANSA KONYA ANTEP İNGİLTERE MUĞLA ANTALYA URFA ADANA MUSUL ANTAKYA


"MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE SONRASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları