Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)"— Sunum transkripti:

1 MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
Türk Ordusu’nun İzmir’e girmesiyle beraber Batı Anadolu tamamen milli kuvvetlerimizin denetimine geçti. Sıra Doğu Trakya ve boğazların düşman işgalinden kurtarılmasına gelmişti. İngilizler boğazların kendilerinde kalması için diretiyorlardı.

2 Batı Cephesi komutanı İsmet Paşa’nın orduyu Çanakkale istikametine taarruz emri vermesi İngilizleri telaşlandırdı. İngilizler müttefiklerinden destek göremedi. Bu gelişmelerden sonra İngilizler ateşkes görüşmelerine katılmayı kabul ettiler. TBMM Hükümeti, İngiltere, İtalya ve Fransa delegeleri Mudanya’da görüşmelere başladılar.

3 Görüşmelere Türk tarafı adına İsmet Paşa katıldı.
Yunanlılar doğrudan görüşmelere katılmadılar. Mudanya açıklarında bir gemide görüşmelerin sonucunu beklediler. Yapılan görüşmelerden sonra Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı (11 Ekim 1922) Yunanlılar daha sonra İtilaf Devletlerinin baskısı sonucu alınan kararları kabul etmek zorunda kaldılar.

4 ANTLAŞMAYA GÖRE Türk ve Yunan ordusu arasındaki çatışmalar sona erecek. Doğu Trakya 15 gün içinde boşaltılacak ve TBMM Hükümetine teslim edilecek. Barış Antlaşması imzalanıncaya kadar Türkler, Doğu Trakya’da 8,000 jandarma kuvveti bulundurabilecek. İstanbul ve Boğazların yönetimi TBMM’ye bırakılacak. Barış antlaşması imzalanıncaya kadar İtilaf Devletleri İstanbul’da kalabilecekler.

5 MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASININ ÖNEMİ
İstanbul ve boğazların yönetiminin TBMM’ye bırakılmasıyla Osmanlı Devleti hukuken sona ermiştir. Doğu Trakya (Edirne, Tekirdağ, Kırklareli) boğazlar ve İstanbul savaş yapmadan kurtarılmıştır. Mudanya mütarekesi Lozan Antlaşmasına zemin hazırlamıştır. Kurtuluş Savaşı’nın sıcak savaş dönemi sona ermiştir. İngiltere’de hükümet değişikliğine neden olmuştur.


"MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları