Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KUVA-İ MİLLİYE Türk Orduları ’nın, Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılması sonrası Anadolu, savunmasız kalmıştı.Böylesi zor bir ortamda Anadolu ’yu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KUVA-İ MİLLİYE Türk Orduları ’nın, Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılması sonrası Anadolu, savunmasız kalmıştı.Böylesi zor bir ortamda Anadolu ’yu."— Sunum transkripti:

1 KUVA-İ MİLLİYE Türk Orduları ’nın, Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılması sonrası Anadolu, savunmasız kalmıştı.Böylesi zor bir ortamda Anadolu ’yu savunmak için Anadolu ’da yer yer düzensiz ve belli bir yere bağlı olmayan Silahlı Direniş Birlikleri kuruldu.Böylece ortaya çıkan bu harekete Kuva-i Milliye adı verilir.

2 KUVA-İ MİLLİYE Mondros Ateşkes Antlaşması ‘nın 7.Maddesi ‘ne dayanılarak Anadolu ’nun yere yer işgal edilmesine İstanbul Hükümeti ’nin sessiz ve kayıtsız kalması, Kuva-i Milliye ’nin ortaya çıkmasında diğer önemli nedenlerden biridir.

3 KUVA-İ MİLLİYE Kuva-i Milliye Düşüncesi,ilk olarak Balıkesir ve Alaşehir Kongreleri ‘nde ortaya konulmuştur.

4 KUVA-İ MİLLİYE Kuva-i Milliye Düşüncesi’ ni ilk olarak harekete Klikyalılar Cemiyeti geçirmiş ve bu cemiyetin desteği ile Adana/Dörtyol ’da Fransızlar ‘a karşı 19 Aralık 1918 yılında İlk Silahlı Direniş Hareketi yani Kuva-i Milliye Hareketi başlatılmıştır. İkinci Silahlı Direniş Hareketi 15 Mayıs 1919 Yılında İzmir ’in Yunanlılar tarafından işgali sonrasında Yunanlar ‘a karşı başlatılmıştır.

5 KUVA-İ MİLLİYE Kuva-i Milliye Düşüncesi’ nin AMAÇ ve YARARLARI;
Düzensiz Ordu Birlikleri ‘dir. Belli bir merkeze bağlı olmayan Ordu Birlikleri ‘dir. İhtiyaçları Halk Tarafından karşılanan Ordu Birlikleri ‘dir. Yaşlısından,Gencine herkesin içinde bulunduğu Ordu Birlikleri ‘dir. Türk Milleti’nin bu mücadelesinde tüm Dünya’ya haklılığını ortaya koymaya çalışan Ordu Birlikleri ‘dir. Özellikle,Yunan Kuvvetleri ‘nin Yurdumuz ‘un İşgali ‘ne engel olmak,Yunan Kuvvetleri ‘ne kayıplar verdirmek ve yine Yine Yunan Kuvvetleri ‘nin Anadolu’nun iç kesimlerine girişine engel olmaya çalışan Ordu Birlikleridir Anadolu’da yaşayan Türkleri,Rum Çeteleri ‘nin Saldırıların dan korumaya çalışan Ordu Birlikleri ‘dir.

6 KUVA-İ MİLLİYE Buna göre,böylesi özelliklere sahip Kuva-i Milliye Birlikleri ile Düzenli Yunan Orduları na karşı sonuca varmak mümkün değildi. Bu nedenle,Milli Mücadele ‘nin ilerki aşamalarında Düzenli Ordu Birlikleri ‘nin kurulması şart olmuştur.


"KUVA-İ MİLLİYE Türk Orduları ’nın, Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılması sonrası Anadolu, savunmasız kalmıştı.Böylesi zor bir ortamda Anadolu ’yu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları