Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜLkeLer Arası KöprüLer

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜLkeLer Arası KöprüLer"— Sunum transkripti:

1 ÜLkeLer Arası KöprüLer
Handenur Koyun İki Kurşun ve Milyonlarca Kayıp ÜLkeLer Arası KöprüLer

2 1. Dünya Savaşı’nın Sebepleri
İÇİNDEKİLER 1. Dünya Savaşı’nın Sebepleri 1. Dünya Savaşı’nın Başlaması ve Gelişmesi 1. Dünya Savaşı’nda Savaştığımız Cepheler 1. Dünya Savaşı’nın Sonuçları

3 1. Dünya Savaşı’nın Sebepleri
1- Hammadde ve pazar arayışı 2- Sömürgecilik Yarışı 3- Almanya ile Fransa arasında paylaşılamayan Alsas Loren maden bölgesinin paylaşılamaması 4- Bloklaşmalar 5- Avusturya – Macaristan Veliahdının bir Sırplı tarafından öldürülmesi Veliaht=Bir hükümdarın ölümünden veya tahttan çekilmesinden sonra tahta geçmeye aday olan kimse

4 2- Sömürgecilik Yarışı Güçlü bir ülkenin, güçsüz ülkeleri maddi ve manevi yönden egemenliği altına almasıdır. Güçlü ülke, zayıf ülkenin yer altı ve yerüstü kaynaklarına (maden, petrol, sanayi, fabrika, para…) el koyabilir. Sömürdüğü ülkeye kendi kültürel özelliklerini (din, dil, yaşayış biçimi…) aşılayabilir. Sömürgecilik, sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkmıştır. Sömürgecilik yarışında en güçlü devlet İngiltere’dir. Fransa, Rusya, Almanya, ABD, İtalya, Hollanda gibi devletlerde sömürgecilik alanında söz sahibidir. 1. Dünya Savaşı'ndan sonra sömürgeciliğin yerini manda ve himaye(koruyuculuk) sistemi almıştır. Bu alanda en güçlü devlet ise ABD'dir.  Günümüzde sömürgecilik, manda ve himaye sistemi farklı bir boyut kazanmıştır.

5 4- Bloklaşmalar 1750'li yıllarda başlayan Sanayi Devrimi sonrasında Avrupa ülkeleri arasında hızlı bir sömürgecilik faaliyetleri başlamıştır. İngiltere, Fransa, Rusya, Hollanda gibi devletler sömürgecilik alanında hızlı bir gelişme göstermiştir. 1870'li yıllarda siyasi birliğini tamamlayan Almanya ve İtalya, güçlenmek için sömürgecilik faaliyetlerine girişti. Almanya kendisine İngiltere, Fransa gibi devletlerin sömürgelerini seçti. Bu durum güçlü devletlerin birbirleriyle mücadelesine sebep oldu. Bu mücadele sonunda devletler kendi aralarında bloklaşmaya başladı. Üçlü ittifak ve üçlü itilaf blokları ortaya çıktı. Bloklaşmalar da 1. Dünya Savaşı'nın çıkmasına sebep oldu.

6 Üçlü İttifak Devletleri
BLOKLAR Üçlü İttifak Devletleri Üçlü İtilaf Devletleri

7 Üçlü İttifak (Bağışlama) Devletleri
(1883) Almanya Avusturya – Macaristan Devleti İtalya Osmanlı Devleti Bulgaristan

8 Üçlü İtilaf (Anlaşma) Devletleri
İngiltere Fransa Rusya Sırbistan İtalya Yunanistan ABD Japonya Romanya Brezilya Portekiz

9 1. Dünya Savaşı’nın Başlaması
ve Gelişmesi Avusturya-Macaristan veliahdı Franz Ferdinand, Haziran 1914'te, Saray-Bosna'da, bir Sırp fanatik tarafından öldürüldü. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu 28 Temmuz 1914'te Sırbistan'a savaş açtı. Rusya'da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'na savaş açtı. Almanya 1 Ağustos 1914'te Rusya'ya, 3 Ağustos'ta Fransa'ya, 4 Ağustos'ta da Belçika'ya savaş açtı. İngiltere'de Almanya'ya savaş açtı.

10 1. Dünya Savaşı’nda Savaştığımız Cepheler
Kafkas Cephesi Çanakkale Cephesi Kanal Cephesi Irak Cephesi Yemen Cephesi Filistin Cephesi Suriye Cephesi

11 Savaştığımız Cepheler
Sınırlarımız Dışında Savaştığımız Cepheler Romanya Cephesi Galiçya Cephesi Makedonya Cephesi

12 1. Dünya Savaşı’nın Sonuçları
Savaşta yenilen devletlerin rejimleri değişti. Merkezi imparatorluklar yıkıldı. Çarlık Rusya yıkıldı, yerine Sovyet Rusya kuruldu. Yıkılan imparatorlukların yerine yeni devletler kuruldu. Arap topraklarında İngiliz ve Fransızların manda ve himayesi altında çeşitli devletler kuruldu. İsrail Devleti'nin temelleri atıldı.

13 Dünya barışını korumak için Milletler Cemiyeti (Cemiyet-i Akvam) kuruldu.
Mondros'tan sonra Anadolu'da görülen işgallere karşı bağımsızlık mücadelesi başladı. Bu mücadeleyi İngilizlerin diğer sömürgeleri de kendilerine örnek aldı. Versay Antlaşması'nın getirdiği şartlar, Avrupa'nın siyasi dengesini bozdu ve bu durum İkinci Dünya Savaşı'nın çıkmasına neden oldu. İngiltere, Dominyon denilen, Kanada, Güney Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda sömürgelerine Arabistan, Filistin ve Irak'ı da ekledi.


"ÜLkeLer Arası KöprüLer" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları