Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)"— Sunum transkripti:

1 SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
Yunanlıların Ankara’yı hedef seçerek 23 ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş başlamıştır. Mustafa Kemal’in “Hattı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır; o satıh bütün vatandır” şeklinde belirlediği Sakarya Meydan Muharebesi planlı 100 Km. genişliğinde bir cephede uygulanmış ve yapılan savunma savaşı sonunda Yunan ordusu büyük bir yenilgiye uğratılmıştır.

2

3 SONUÇLARI Yunan ordularının savunma gücü kırılmış ve savunma yapmak zorunda bırakılmıştır. Anadolu’nun Türk yurdu olduğu bir kez daha belgelenmiştir. Türk Ordusu 1683’teki II. Viyana bozgunundan beri süregelen geri çekilmesi sona ermiştir.

4 Türk Orduları saldırı gücüne ulaşmıştır.
Mustafa Kemal’e GAZİLİK ve MAREŞALLİK unvanı verilmiştir. İtilaf Devletleri, TBMM’ye ateşkes ve yeni barış önerilerinde bulunmuşlardır.

5 SAKARYA ZAFERİ’NİN DIŞ POLİTİKAYA ETKİSİ
İTALYANLAR ANADOLU’YU TAMAMEN BOŞALTTILAR FRANSIZLARLA ANKARA ANTLAŞMASI İMZALANDI 20 EKİM 1921 KAFKAS CUMHURİYETLERİYLE KARS ANTLAŞMASI İMZALANDI 13 EKİM 1921

6 SİYASİ SONUÇLARI KARS ANTLAŞMASI: (13Ekim1921) Sovyetler Birliğinin egemenliği altına giren Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan Cumhuriyetleri adına Sovyetler Birliği ile imzalanmış ve üç Cumhuriyet tarafından da onaylanmıştır. ÖNEMİ: Antlaşmayla Doğu sınırımızla ilgili bütün pürüzler ortadan kaldırılmıştır. Doğu sınırımız kesinleşmiştir.

7

8 ANKARA ANTLAŞMASI (20Ekim1921)
TBMM ile Fransa arasında imzalanmıştır. Antlaşmaya göre: Taraflar arasında savaş sona ermiştir. Türkiye Suriye sınırı, Hatay dışında bugünkü durumuna ulaşmıştır. İki ay içinde Fransa’nın Anadolu’daki askerlerini geri çekmesi kararlaştırılmıştır. İskenderun ve Hatay’da yeni bir özel yönetim kurulması kabul edilmiştir.

9 Fransa ile aramızdaki savaş sona ermiştir.
ÖNEMİ Fransa ile aramızdaki savaş sona ermiştir. İlk kez İtilaf Devletlerinden biri (Fransa) TBMM’nin kurduğu düzeni ve Misak-ı Milli’yi kabul etmiştir. Türkiye’nin güneyinde Irak’a kadar olan sınırı güvence altına alınmıştır. Güney cephesindeki birlikler barı cephesine kaydırılmıştır.

10 SORU Kütahya Eskişehir Savaşlarından sonra Türk ordusu geri çekilmiştir. Ordunun geri çekilişinin TBMM’de büyük tartışmalara yol açması üzerine Genel Kurmay Başkanlığı, bunun taktik gereği olduğunu açıklamıştır. Genel Kurmay Başkanlığının açıklamasını aşağıdaki gelişmelerden hangisi daha çok destekler? A)Mustafa Kemal’e Başkomutanlık görevinin verilmesi B)Mudanya Ateşkes Antlaşmasının imzalanması C)TBMM’nin yetkilerinin geçici olarak Mustafa Kemal’e verilmesi D)Bundan sonra yapılan savaşların kazanılmış olması. 2000 ÖO


"SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları