Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GIDA VE SAĞLIK GIDA+OKSİJEN:ENERJİ(YA ŞAM)+HASTALIK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GIDA VE SAĞLIK GIDA+OKSİJEN:ENERJİ(YA ŞAM)+HASTALIK."— Sunum transkripti:

1 GIDA VE SAĞLIK GIDA+OKSİJEN:ENERJİ(YA ŞAM)+HASTALIK

2 OKSİDASYON:GIDA+OKSİJEN: ENERJİ+TOKSİK RADİKAL YANLIŞ GIDALAR:YÜKSEK OKSİDASYON DÜZEYİ:FAZLA TOKSİK RADİKAL:HASTALIK YANLIŞ GIDALAR:YÜKSEK OKSİDASYON DÜZEYİ:FAZLA TOKSİK RADİKAL:HASTALIK YANLIŞ GIDALAR:Hayvansal gıda+hayvansal yağ, YANLIŞ GIDALAR:Hayvansal gıda+hayvansal yağ, Trans yağ(domates sosu,mayonez,hardal,salata sosları Trans yağ(domates sosu,mayonez,hardal,salata sosları Tuz,yağ,şeker(fazla miktarları) Tuz,yağ,şeker(fazla miktarları) Fermente gıdalar, Fermente gıdalar, Kürlenmiş gıdalar, Kürlenmiş gıdalar, Tütsülenmiş gıdalar, Tütsülenmiş gıdalar, Kızartma. Kızartma.

3 DOĞRU GIDALAR: YEŞİL YAPRAKLI SEBZE LİFLİ GIDALAR SİTRÖZ MEYVELER SU TAHIL BAKLA

4 FAZLA OKSİDASYON:FAZLA ENERJİ Ancak Ancak FAZLA TOKSİK RADİKAL:DNA ve HÜCRE: FAZLA TOKSİK RADİKAL:DNA ve HÜCRE: HASTALIK ve YAŞLANMA HASTALIK ve YAŞLANMA

5 KANSER Sarmısak Sarmısak Soğan Soğan Yağlı balık Yağlı balık Lifli beslenme Lifli beslenme Keten tohumu Keten tohumu Omega 3 Omega 3 Soya ve soyalı gıdalar Soya ve soyalı gıdalar Antioksidant kullanımı Antioksidant kullanımı Sitröz meyve Sitröz meyve Yeşil yapraklı sebze+sitröz meyve Yeşil yapraklı sebze+sitröz meyve Bol miktarda alınması gerekli olanlardır.

6 KANSER Alınmaması gerekenler: Trans yağlar;cips,krık- krak,margarin,mayonez,hardal, salata sosu,domates sosu, Kızartma,tütsülenmiş ürünler, Kürlenmiş ürünler, Alkol, Nikotin, Fazla miktarda hayvansal gıda ve yağ alımı

7 KANSER Bira: ürethan Bira: ürethan Tütsülenmiş ürünler:nitrozamin,polisiklik aromatik hidrokarbonlar Tütsülenmiş ürünler:nitrozamin,polisiklik aromatik hidrokarbonlar Kürlenmiş ürünler: nitrozaminler Kürlenmiş ürünler: nitrozaminler

8 Kalp Sağlığı: Oksidasyonun azaltılması Oksidasyonun azaltılması Su tüketimi Su tüketimi Spor Spor Stresin kontrolü Stresin kontrolü Alkol ve Sigara’nın bırakılması Alkol ve Sigara’nın bırakılması

9 Oksidasyonun kontrolü: Hayvansal tüketimin kısıtlanması Hayvansal tüketimin kısıtlanması Antioksidant kullanımı Antioksidant kullanımı Antioksidant yönünden zengin yeşil yapraklı sebze+sitröz meyve tüketimi Antioksidant yönünden zengin yeşil yapraklı sebze+sitröz meyve tüketimi Su tüketimi Su tüketimi Lifli beslenme:bakla,tahıl Lifli beslenme:bakla,tahıl Omega 3 Omega 3 Keten tohumu Keten tohumu İsoflavon İsoflavon

10 İsoflavon; Soya ve soyalı gıdalar: Soya ve soyalı gıdalar: Soya fasulyesi,soyalı leblebi(soya sosu soyalı gıda değildir),tofu. Soya fasulyesi,soyalı leblebi(soya sosu soyalı gıda değildir),tofu. Zencefil Zencefil Keten tohumu Keten tohumu Kişniş Kişniş Sarmısak Sarmısak Soğan Soğan Tatlı patates Tatlı patates Yeşil biber Yeşil biber Nane,kekik Nane,kekik Tatlı kabak Tatlı kabak

11 Antikanserojenler; Lif: çilek, böğürtlen,muz, tatlı patates, tatlı kabak, çavdar ekmeği, kepekli ekmek, brokoli,brüksel lahanası,pırasa,beyaz lahana,arpa,çavdar,yulaf,mısır,pirinç. Lif: çilek, böğürtlen,muz, tatlı patates, tatlı kabak, çavdar ekmeği, kepekli ekmek, brokoli,brüksel lahanası,pırasa,beyaz lahana,arpa,çavdar,yulaf,mısır,pirinç. B ve C vitamini(yeşil yapraklı sebze+sitröz meyve(portakal,mandalina,greyfurt,limon). B ve C vitamini(yeşil yapraklı sebze+sitröz meyve(portakal,mandalina,greyfurt,limon). Bol su ile yemek aralarında bir çorba kaşığı kepek unu(günde iki kez). Bol su ile yemek aralarında bir çorba kaşığı kepek unu(günde iki kez). Omega 3 Omega 3 Gingko biloba Gingko biloba Keten tohumu Keten tohumu E vitamini(tokopherol);kabuklu kuru yemiş(fındık,fıstık), bitkisel sıvı yağ, balık. E vitamini(tokopherol);kabuklu kuru yemiş(fındık,fıstık), bitkisel sıvı yağ, balık. A vitamini(ıspanak,havuç,şeftali,balık,karaciğer,kayısı,süt A vitamini(ıspanak,havuç,şeftali,balık,karaciğer,kayısı,süt Selenyum ve çinko(Et,süt,et ve süt ürünleri) Selenyum ve çinko(Et,süt,et ve süt ürünleri)

12 Yağlar ve Sağlık Doymuş yağlar:Kolesterol tehlikesi Doymuş yağlar:Kolesterol tehlikesi Doymamış yağlar: Kolesterol riskinin düşmesi Doymamış yağlar: Kolesterol riskinin düşmesi Çok doymamış bağlılar(PUFA) Çok doymamış bağlılar(PUFA) Tek doymamış bağlılar(MUFA) Tek doymamış bağlılar(MUFA) Zeytinyağı+mısır yağı+ayçiçek yağı(eşit miktarlarda) LdL(kötü kolesterol) HdL(iyi kolesterol)

13 Trans yağlar; Margarin,hazır soslar, hazır çorba ve kekler,mayonez,fast food(fast die),hardal. Margarin,hazır soslar, hazır çorba ve kekler,mayonez,fast food(fast die),hardal. LdL LdL HdL HdL

14 Coenzyme Q10: Kalp sağlığı Kalp sağlığı Parkinson Parkinson Kanser Kanser

15 Menapoz ve menstrüasyon Et,süt ve ürünleri yok. Et,süt ve ürünleri yok. Fazla şeker,yağ ve tuz alımı yok. Fazla şeker,yağ ve tuz alımı yok. Bol kalsiyum(light süt ve ürünleri) Bol kalsiyum(light süt ve ürünleri) Gerekirse Ca tablet( mg/gün) Gerekirse Ca tablet( mg/gün) Omega 3 (1-2 tablet/gün) Omega 3 (1-2 tablet/gün) Antioksidant (C, B, Se, Zn, E) Antioksidant (C, B, Se, Zn, E) Yeşil yapraklı sebze+Sitröz meyve Yeşil yapraklı sebze+Sitröz meyve Soya ve soyhalı ürünler(Fitoöstrojen alımı) Soya ve soyhalı ürünler(Fitoöstrojen alımı) Papatya çayı Papatya çayı Omega 3 yerine Gingko biloba da kullanılabilir. Omega 3 yerine Gingko biloba da kullanılabilir. Haftada en az dört kez yağlı balık tüketimi. Haftada en az dört kez yağlı balık tüketimi L su/gün L su/gün. Kola yok. Kola yok. Alkol, nikotin,kafein,acı baharat,şeker,tuz özellikle fazla miktarlarından kaçınılacak. Alkol, nikotin,kafein,acı baharat,şeker,tuz özellikle fazla miktarlarından kaçınılacak. Siberian Ginseng(tansiyon ve kalp hastaları kullanamaz). Siberian Ginseng(tansiyon ve kalp hastaları kullanamaz). Coenzyem Q10 Coenzyem Q10 Evening primrose oil Evening primrose oil

16 Astım: Omega 3 Omega 3 Antioksidant Antioksidant Et ve süt ürünleri tüketimi azaltılacak Et ve süt ürünleri tüketimi azaltılacak Şeker, tuz, yağ tüketimi azaltılacak Şeker, tuz, yağ tüketimi azaltılacak Lifli beslenme Lifli beslenme Mutfakta en fazla kullanılacaklar; Mutfakta en fazla kullanılacaklar; Brokoli, kabak, sarmısak, soğan, yeşil biber, keten tohumu, kavun, kişniş, nane, kekik, enginar, kereviz. Brokoli, kabak, sarmısak, soğan, yeşil biber, keten tohumu, kavun, kişniş, nane, kekik, enginar, kereviz. Bol yağlı balık tüketimi. Bol yağlı balık tüketimi L su / gün L su / gün Margarin, hazır ve işlenmiş gıda, tütsülenmiş, kürlenmiş, fermente gıdalar alınmayacak. Margarin, hazır ve işlenmiş gıda, tütsülenmiş, kürlenmiş, fermente gıdalar alınmayacak.

17 Gastroesophegal Reflux Az miktarlarda ve sık yemek Az miktarlarda ve sık yemek Günde 6-7 öğün Günde 6-7 öğün L su / gün L su / gün Yatmadan 2 saat öncesinden itibaren yemek alımı yok Yatmadan 2 saat öncesinden itibaren yemek alımı yok Küçük lokmalarla tüketim Küçük lokmalarla tüketim Nikotin, alkol,çikolata, yağlı gıda, kas gevşeticiler, oral bronkodilatatörler, kafein ve nane zararlı olan ve alınmaması gerekenler. Nikotin, alkol,çikolata, yağlı gıda, kas gevşeticiler, oral bronkodilatatörler, kafein ve nane zararlı olan ve alınmaması gerekenler. Başa kalın bir yastık koyarak yatmak Başa kalın bir yastık koyarak yatmak Zayıflamak Zayıflamak Antiasit kullanımı Antiasit kullanımı Sodyum bikarbonat Sodyum bikarbonat

18 Beslenme ve Kemik Sağlığı: D vitamini D vitamini Ca Ca Fosfor Fosfor Folat ve B12 Folat ve B12 C vitamini C vitamini Magnezyum Magnezyum Egzersiz Egzersiz Light süt ve süt ürünleri Light süt ve süt ürünleri Whey proteinler Whey proteinler

19 Kemik, kılçık ve yumurta kabuklarını atmayın! Bunları içi sirke dolu ağzı kapaklı kavanoza koyun Bunları içi sirke dolu ağzı kapaklı kavanoza koyun 1-2 gün bekletin 1-2 gün bekletin Süzün Süzün Eşit miktarda su ile sulandırarak dakika kaynatın Eşit miktarda su ile sulandırarak dakika kaynatın Tüm yemekleri bu suyla hazırlayın. Tüm yemekleri bu suyla hazırlayın.

20 Omega 6 Prostaglandin E 2 Prostaglandin E 2 Cytokin üretimi Cytokin üretimi İltihaplanma ve Alerji İltihaplanma ve Alerji Toksik Radikal Üretiminde artış Toksik Radikal Üretiminde artış Kanser,Alzheimer,Parkinson,Astım,Stres, Depresyon,uykusuzluk Kanser,Alzheimer,Parkinson,Astım,Stres, Depresyon,uykusuzluk

21 Omega 3 Prostaglandin E 1 Prostaglandin E 1 Cytokin üretiminin azalması(interleukin,apolipoprotein,TNF) Cytokin üretiminin azalması(interleukin,apolipoprotein,TNF) Toksik radikal üretiminin azaltılması Toksik radikal üretiminin azaltılması Hücrenin sağlamlığı ve direnci Hücrenin sağlamlığı ve direnci Uykunun düzenlenmesi Uykunun düzenlenmesi Alerji ve astım, Kanser, Alzheimer, Parkinson, Stres, Depresyon ve İltihaplanmaya karşı direnç. Alerji ve astım, Kanser, Alzheimer, Parkinson, Stres, Depresyon ve İltihaplanmaya karşı direnç. Enerji üretiminin artışı Enerji üretiminin artışı

22 Cilt sağlığı ve beslenme: Zn ve Se Zn ve Se Whey proteinler Whey proteinler Antioksidant(A,B,C ve E) Antioksidant(A,B,C ve E) Sitröz meyve ve yeşil yapraklı sebze Sitröz meyve ve yeşil yapraklı sebze Omega 3 ve 6 Omega 3 ve 6 Zeytinyağı, yağlı balık, fındık, fıstık, ceviz Zeytinyağı, yağlı balık, fındık, fıstık, ceviz Light süt ve süt ürünleri Light süt ve süt ürünleri L su/gün L su/gün

23 Cilt sağlığı için zararlı olanlar; Fazla tuz Fazla tuz Fazla şeker Fazla şeker Hayvansal yağ Hayvansal yağ Yağlı süt ürünleri Yağlı süt ürünleri Kızartma Kızartma Trans yağlar Trans yağlar Fast food Fast food Stres Stres Nikotin Nikotin Cafein Cafein Alkol Alkol

24 Diabet ve Beslenme: Kan şekeri: mg/dL(max;126 mg/dL) Diabet 1 İnsülin yetmezliği

25 Diabet riskine karşı; Kompleks karbonhidrat Kompleks karbonhidrat Lif Lif Egzersiz Egzersiz C vitamini C vitamini Coenzyme Q10 Coenzyme Q10 Omega 3 Omega 3 Nane,kekik,patates,zencefil,soya, Nane,kekik,patates,zencefil,soya, soyalı gıdalar,yeşil biber,domates,keten tohumu,sarmısak,soğan,kereviz,enginar, soyalı gıdalar,yeşil biber,domates,keten tohumu,sarmısak,soğan,kereviz,enginar, brokoli,brüksel,lahanası,ceviz,tarçın,yağlı balık,su,muz,kuru meyve brokoli,brüksel,lahanası,ceviz,tarçın,yağlı balık,su,muz,kuru meyve

26 Diabet’i tetikleyenler; Hareketsizlik Hareketsizlik Masa başı iş Masa başı iş Yaşam stili(alkol,nikotin,aşırı çay ve kahve) Yaşam stili(alkol,nikotin,aşırı çay ve kahve) Hayvansal gıda tüketimi Hayvansal gıda tüketimi Şeker Şeker Tuz Tuz Yağ Yağ

27 Diabet’e karşı korunmada Kırmızı et yerine Yağlı balık eti Tuz yerine Baharat

28 Tatlandırıcıya asla! Örn: Aspartam; Methanol’e parçalanıyor.Bu madde toksik. Methanol’e parçalanıyor.Bu madde toksik. Parçalanma ürünleri seratonin ve dopamin’i azaltıyor. Parçalanma ürünleri seratonin ve dopamin’i azaltıyor. Dopamin azalması:Parkinson Dopamin azalması:Parkinson Seratonin azalması:Depresyon Seratonin azalması:Depresyon Dopamin ve Seratonin azalması:Alzheimer Dopamin ve Seratonin azalması:Alzheimer

29 Aspartam yan etkileri: Eklem ağrıları, Eklem ağrıları, Görme bozukluğu, Görme bozukluğu, Hafıza kaybı, Hafıza kaybı, Baş ağrısı Baş ağrısı

30 Gastrit ve Beslenme: Az lokma Az lokma Az miktar ve sık öğün Az miktar ve sık öğün Alkol, sigara,fazla kahve ve çay tüketimi yok Alkol, sigara,fazla kahve ve çay tüketimi yok Yağ ve hayvansal yağ yok. Yağ ve hayvansal yağ yok. Özellikle bakla ve tahıl bol miktarda. Özellikle bakla ve tahıl bol miktarda. 3-4 çorba kaşığı havuç suyu 3-4 çorba kaşığı havuç suyu 2-3 çorba kaşığı soğuk süt 2-3 çorba kaşığı soğuk süt Omega 3 Omega 3 Keten tohumu Keten tohumu Gıda piramidi uygulanacak Gıda piramidi uygulanacak

31 Karaciğer sağlığı ve Beslenme: Çilek, böğürtlen,şeftali,kiraz,nane,zencefil,kişniş,pirinç,tatlı kabak,turp,brokoli,fındık,brüksel lahanası,kuru fasulye,yeşil fasulye,soya,soyalı ürünler,karnıbahar Milk thistle E vitamini Evening primrose oil Yağlı balık Omega 3 Adenosylmethione(glutathione):Doktor kontrolünde. Bazı ilaçlarla ters etkileşimi var. Antioksidant(Se, Zn,B,C) Yeşil yapraklı+meyve tüketimi

32 Uyku ve Beslenme: Karanlık. Karanlık. Ayak sıcaklığı. Ayak sıcaklığı. Çalar saat yok. Çalar saat yok. Melathonin kullanma!;Melathonin üretimini artıran L- tryptophan kullanılabilir. Melathonin kullanma!;Melathonin üretimini artıran L- tryptophan kullanılabilir. Elektronik alet yok. Elektronik alet yok. 1-2 saat öncesinde protein ağırlıklı beslenme. 1-2 saat öncesinde protein ağırlıklı beslenme. C vitamini(L-tryptophane iletiminde) C vitamini(L-tryptophane iletiminde) Alkol yok. Alkol yok. Su tüketimi iki saat kala kesilecek. Su tüketimi iki saat kala kesilecek. Sıcak banyo. Sıcak banyo. Hayvansal tüketim yok. Yerini yeşil yapraklı sebze ve meyveye bırak. Hayvansal tüketim yok. Yerini yeşil yapraklı sebze ve meyveye bırak. Kırmızı et yerine yağlı balık eti. Kırmızı et yerine yağlı balık eti. Omega 3PGE 1 PGD 3 Uyku Omega 3PGE 1 PGD 3 Uyku

33 Bitkisel tedavi;önyargı olmamalı ama gene de dikkat; Medyanın reyting kaygısı ve neticede fazla abartı Medyanın reyting kaygısı ve neticede fazla abartı Kontrol yok Kontrol yok Standart yok Standart yok Olumlu etkiler ön planda Olumlu etkiler ön planda Ya yan etkiler? Ya yan etkiler?

34 Valerian Diğer anesteziklerle konrendike Diğer anesteziklerle konrendike Kan sıvılaştırıcılarla kullanıldığında iç kanama riski! Kan sıvılaştırıcılarla kullanıldığında iç kanama riski! Yüksek tansiyon,tiroid problemi olanlar, PD,diabet,epilepsi,organ transplantasyonu,prostat’la ilgili durumlarda doktor kontrolünde Yüksek tansiyon,tiroid problemi olanlar, PD,diabet,epilepsi,organ transplantasyonu,prostat’la ilgili durumlarda doktor kontrolünde

35 Coenzyme Q10 Cumadine Cumadine Aspirin Aspirin Gingko biloba Gingko biloba Sarmısak Sarmısak Omega 3 kullanımlarında tehlikeli ! Omega 3 kullanımlarında tehlikeli !

36 Ephedra Aspirin Aspirin Cumadine Cumadine Ginkgo biloba Ginkgo biloba Omega 3 kullanımlarında tehlikeli ! Omega 3 kullanımlarında tehlikeli !

37 Echinechiae Düzenli ilaç kullananlarda tüm ilaçlar için geçerli Karaciğer tahribatı

38 Sarmısak Zencefil Ginkgo biloba Omega 3 Keten tohumu ile (şayet düzenli tablet halinde alınıyorsa) tehlikeli!

39 Ginseng; İnsülin kullananlarda Kan sulandırıcı kullananlarda Antidepresan kullanımında kontrendike; Ginseng sendromuna dikkat!

40 St.John’s wort: Antidepresan kullananlarda, Antidepresan kullananlarda, Doğum kontrol hapı kullananlarda, Doğum kontrol hapı kullananlarda, Kemoterapi, Kemoterapi, AIDS tedavisi görenlerde AIDS tedavisi görenlerde Alkol kullananlarda, Alkol kullananlarda, Kan sulandırıcı ve astım ilacı kullananlarda tehlikeli! Kan sulandırıcı ve astım ilacı kullananlarda tehlikeli!

41 Salmonella Yumurtanın buzdolabında muhafazası Yumurtanın buzdolabında muhafazası Yemeklerde en az 55 °C iç ısı sağlanacak şekilde pişirme Yemeklerde en az 55 °C iç ısı sağlanacak şekilde pişirme Hemen tüketim ve kalanın buzdolabında muhafazası Hemen tüketim ve kalanın buzdolabında muhafazası El ve mutfak hijyeni El ve mutfak hijyeni

42 Escherichia coli 0157:H7 Böbrek yetmezliği. Böbrek yetmezliği. Kanlı ishal. Kanlı ishal. Ateş. Ateş. Pıhtılaşmayı sağlayan kan hücrelerinde azalma. Pıhtılaşmayı sağlayan kan hücrelerinde azalma. İdrar kesessi iltihaplanması. İdrar kesessi iltihaplanması.

43 E.Coli O157:H7’den korunmada El ve mutfak hijyeni En az 55 °C iç ısı sağlayacak ısıl işlem Hızlı tüketim ve soğukta muhafaza

44 Atherosclerosis (damar sertliği) Ca ( mg) Ca ( mg) Whey protein Whey protein C vitamini( mg) C vitamini( mg) İsoflavon(sarmısak,keten tohumu,kekik,nane,soya,so yalı ürünler,zencefil,tarçın,soğa n,sarmısak,brokoli,brüksel lahanası,yeşil biber,domates,beyaz lahana,tatlı patates,tatlı kabak İsoflavon(sarmısak,keten tohumu,kekik,nane,soya,so yalı ürünler,zencefil,tarçın,soğa n,sarmısak,brokoli,brüksel lahanası,yeşil biber,domates,beyaz lahana,tatlı patates,tatlı kabak Omega 3 Omega 3 Ginkgo biloba Ginkgo biloba Et ve süt ürünlerinin terki Et ve süt ürünlerinin terki Light süt ve ürünlerinin tüketimi Tuz ve yağın azaltılması Yağlı balık tüketimi Öğün aralarında bol su ile kepek unu tüketimi Trans yağ,tütsülenmiş, kürlenmiş,fermente ürünlerin terki MUFA tüketimi Mg(200 mg) Kereviz, enginar, brokoli, brüksel lahanası, soğan, sarmısak, beyaz lahana,yeşil biber’in hakim olduğu bir mufak Egsersiz L su/gün Alkol,sigara yok ve aşırı kafein alınmayacak

45 Sağlıklı Diet; Trans yağ yok yani; Margarin Kızartma Hazır sos Mayonez Soya sosu Hardal Hazır çorba Hazır kek

46 Sağlıklı diet; Tuz yerine baharat Tuz yerine baharat Bol su tüketimi Bol su tüketimi MUF; MUF; Zeytinyağı,conola,mısır yağı,ayçiçek yağı Zeytinyağı,conola,mısır yağı,ayçiçek yağı Yağlı balık(uskumru,lüfer,palamut,hamsi, Yağlı balık(uskumru,lüfer,palamut,hamsi, istavrit,çupra,çinekop vb..) istavrit,çupra,çinekop vb..)

47 Sağlıklı diet; Yeşil yapraklı sebze tüketimi Yeşil yapraklı sebze tüketimi Sitröz meyve tüketimi Sitröz meyve tüketimi Kalp dostu olanlar; Kalp dostu olanlar; Enginar Enginar Kereviz, Kereviz, Soğan, Soğan, Sarmısak, Sarmısak, Zencefil, Zencefil, Nane, Nane, Kekik, Kekik, Brokoli, Brokoli, Beyaz lahana, Beyaz lahana, Tarçın, Tarçın, Keten tohumu, Keten tohumu, Domates, Domates, Yeşil biber. Yeşil biber.

48 Sağlıklı diet; Kırmızı et tüketiminin azaltılması Kırmızı et tüketiminin azaltılması Önce balık eti Önce balık eti Sonra hindi eti Sonra hindi eti Sonra tavuk eti Sonra tavuk eti Sonra dana eti Sonra dana eti En son koyun eti En son koyun eti

49 Sağlıklı diet; Lifli beslenme; Lifli beslenme; Kabuklu patates tüketimi Kabuklu patates tüketimi Saplı ve kabuklu salata tüketimi Saplı ve kabuklu salata tüketimi Kabuklu meyve tüketimi Kabuklu meyve tüketimi Özellikle; Özellikle; Şeftali,çilek,böğürtlen,dut,kayısı,muz, Şeftali,çilek,böğürtlen,dut,kayısı,muz, Hurma,kabuklu elma Hurma,kabuklu elma Ayrıca tatlı patates,tatlı kabak Ayrıca tatlı patates,tatlı kabak Tahıl ve baklagil(arpa,çavdar,yulaf,mısır,pirinç,bezelye,nohut, Tahıl ve baklagil(arpa,çavdar,yulaf,mısır,pirinç,bezelye,nohut, bakla,barbunya,kuru fasulye,nohut) bakla,barbunya,kuru fasulye,nohut)

50 Sağlıklı beslenmeye ilaveler; Antioksidant tablet Antioksidant tablet Ca tablet Ca tablet Omega 3 veya Ginkgo biloba Omega 3 veya Ginkgo biloba

51 Parkinson ve Beslenme; Meksika fasulyesi Meksika fasulyesi Omega 3 Omega 3 Baklagil(bezelye,nohut,fasulye vb.) Baklagil(bezelye,nohut,fasulye vb.) Se,C,B,E,Zn içeren antioksidant Se,C,B,E,Zn içeren antioksidant Öğünler arasında bol su ile kepek unu alımı ya da lifli salata Öğünler arasında bol su ile kepek unu alımı ya da lifli salata L su/gün L su/gün Yağlı balık tüketimi Yağlı balık tüketimi Sitröz meyve Sitröz meyve

52 Parkinson’da alınmayacaklar; B6 vitamini(et,sakatat,yumurta) B6 vitamini(et,sakatat,yumurta) Kavun Kavun Karpuz Karpuz Patates Patates Süt ve süt ürünleri Süt ve süt ürünleri Kızartma Kızartma Margarin Margarin Trans yağ(hazır sos,hazır çorba,hazır kek,fast food..) Trans yağ(hazır sos,hazır çorba,hazır kek,fast food..)

53 Alzheimer ve Beslenme; Hayvansal tüketim yok Bol antioksidant kullanımı(tablet+yeşil yapraklı+sitröz meyve) Bol yağlı balık tüketimi Gingko biloba(özellikle) Lifli beslenme(öğünler arası lif alımı);lifli salata ya da kepek unu ya da lifli ekmek ve ekmek ürünleri Bol su tüketimi (2-2.5 L/gün) Whey protein Kompleks karbonhidrat(tahıl ve baklagil grubu)

54 Bazı önemli tarifler Bir bardak portakal suyu Bir bardak portakal suyu + Bir çorba kaşığı whey protein Bir çorba kaşığı whey protein + İki çorba kaşığı keçi boynuzu pekmezi İki çorba kaşığı keçi boynuzu pekmezi Anemi(kansızlık) için her gün. Anemi(kansızlık) için her gün.

55 Menapoz ve Menstrüasyon için; Kalsiyum’lu su(bkz.osteoporose ve beslenme). Kalsiyum’lu su(bkz.osteoporose ve beslenme). + Soya fasulyesi(birlikte haşlanacak) Soya fasulyesi(birlikte haşlanacak) + Bitkisel yağ karışımı Bitkisel yağ karışımı + Sarmısak rende Sarmısak rende + Limon suyu(karıştırılarak ve ekmek üzerine sürülerek tüketilecek) Limon suyu(karıştırılarak ve ekmek üzerine sürülerek tüketilecek)

56 Enerji içeceklerine harcanan paralar boşuna! 1 L su + Yarım çorba kaşığı toz şeker + 1 çay kaşığı tuz + 2 çorba kaşığı elma ya da portakal suyu + Yarım çorba kaşığı Sodyum bikarbonat


"GIDA VE SAĞLIK GIDA+OKSİJEN:ENERJİ(YA ŞAM)+HASTALIK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları