Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2013-2014 AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI SEMİNERİHOŞGELDİNİZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2013-2014 AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI SEMİNERİHOŞGELDİNİZ."— Sunum transkripti:

1 AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI SEMİNERİHOŞGELDİNİZ

2 BESLENME BESLENME İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarda alıp vücudunda kullanmasıdır. Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınmasıdır. gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarda alıp vücudunda kullanmasıdır. Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınmasıdır.

3 Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Çocuklar hızlı büyüme,artmış aktivitene deniyle erişkinlere oranla daha fazla enerji ve besin öğesine gereksinim duyarlar. Çocuklar hızlı büyüme,artmış aktivitene deniyle erişkinlere oranla daha fazla enerji ve besin öğesine gereksinim duyarlar.

4 Besin Öğeleri Besin Öğeleri 1.Proteinler 1.Proteinler 2.Yağlar 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 4.Mineraller 5.Vitaminler 5.Vitaminler 6.Su Proteinler vücudun yapı taşlarıdır 6.Su Proteinler vücudun yapı taşlarıdır

5 PROTEİNLER PROTEİNLER Büyüme ve gelişme için en önemli besin öğesidir. Büyüme ve gelişme için en önemli besin öğesidir. Bağışıklık sistemimizi korur ve güçlendirir. Bağışıklık sistemimizi korur ve güçlendirir. Vücutta enerji kaynağı olarak kullanılır. Vücutta enerji kaynağı olarak kullanılır. Kan, kemik ve kas hücrelerimizi oluşturur. Kan, kemik ve kas hücrelerimizi oluşturur. Hücrelerin yenilenmesi için önemlidir. Hücrelerin yenilenmesi için önemlidir. Protein Kaynakları Protein Kaynakları Süt, Süt, Süt ürünleri, Süt ürünleri, Et, Et, Yumurta, Yumurta, Balık, Balık, Kurubaklagiller Kurubaklagiller zengin ve kaliteli protein kaynağıdır. zengin ve kaliteli protein kaynağıdır.

6 Protein Eksikliği Protein Eksikliği Yeterli protein alınmazsa büyüme durur, vücut direnci azalır, hastalıklara yakalanma riski artar. Yeterli protein alınmazsa büyüme durur, vücut direnci azalır, hastalıklara yakalanma riski artar. İlköğretim çağı çocuklarının günlük protein gereksinimi; İlköğretim çağı çocuklarının günlük protein gereksinimi; 2 bardak süt veya yoğurt, 2 bardak süt veya yoğurt, 1-2 kibrit kutusu peynir, 1-2 kibrit kutusu peynir, 3-4 köfte kadar tavuk, balık veya et ile karşılanabilir. 3-4 köfte kadar tavuk, balık veya et ile karşılanabilir. Yağlar Yağlar En çok enerji veren besin öğesidir. En çok enerji veren besin öğesidir. Vücudu darbelere karşı korur. Vücudu darbelere karşı korur. Vücut ısısını kontrol eder. Vücut ısısını kontrol eder. Depo besin olarak görev yapar. Depo besin olarak görev yapar. Yağ ;Çocukların hızlı gelişmesini sağlayan ve aktif Yağ ;Çocukların hızlı gelişmesini sağlayan ve aktif hayatını destekleyen önemli bir enerji kaynağıdır. hayatını destekleyen önemli bir enerji kaynağıdır.

7 Yetersiz yağ alımı büyüme ve gelişmeyi yavaşlatır. Yetersiz yağ alımı büyüme ve gelişmeyi yavaşlatır. Margarin ve tereyağı gibi katı yağlar yerine zeytinyağı gibi sağlıklı sıvı yağların tüketiminin arttırılması uygundur. Margarin ve tereyağı gibi katı yağlar yerine zeytinyağı gibi sağlıklı sıvı yağların tüketiminin arttırılması uygundur. Yağ Seçimi Yağ Seçimi Damar sağlığı açısından zeytinyağı, balık yağları ve ceviz, keten tohumu, badem, fındık, fıstık gibi Damar sağlığı açısından zeytinyağı, balık yağları ve ceviz, keten tohumu, badem, fındık, fıstık gibi Yağlı tohumlar koruyucu besinlerdir. Yağlı tohumlar koruyucu besinlerdir. Yağlı sığır ve koyun etleri, bazı katı yağlar, tam yağlı süt, peynir ve tereyağ çok fazla tüketildiklerinde yüksek kolesterol ve doymuş yağ içerikleri nedeniyle damar sağlığı için risk oluşturabilir. Yağlı sığır ve koyun etleri, bazı katı yağlar, tam yağlı süt, peynir ve tereyağ çok fazla tüketildiklerinde yüksek kolesterol ve doymuş yağ içerikleri nedeniyle damar sağlığı için risk oluşturabilir. Mısırözü, ayçiçeği ve soya yağı kolesterol içermez Mısırözü, ayçiçeği ve soya yağı kolesterol içermez Ancak özellikle kızartılarak kullanıldıklarında damar hastalığı riskini arttırırlar. Ancak özellikle kızartılarak kullanıldıklarında damar hastalığı riskini arttırırlar.

8 Karbonhidratlar Karbonhidratlar Vücuda enerji sağlar Vücuda enerji sağlar Ekmek Ekmek Makarna Makarna Pirinç Pirinç Meyveler Meyveler Sebzeler Sebzeler Şeker Şeker vb. besinler karbonhidrat kaynaklarıdır. vb. besinler karbonhidrat kaynaklarıdır. Karbonhidratlar Karbonhidratlar Çocuklar, gereksinim duydukları enerjinin bir kısmını karbonhidrat içerikli besinlerle alırlarsa aldıkları proteinin enerji için kullanılmasını önlenir. Çocuklar, gereksinim duydukları enerjinin bir kısmını karbonhidrat içerikli besinlerle alırlarsa aldıkları proteinin enerji için kullanılmasını önlenir. Rafine un yerine tam tahıl unu, Rafine un yerine tam tahıl unu, rafine şeker yerine meyve kurusu gibi doğal tatlı besinler daha sağlıklıdır rafine şeker yerine meyve kurusu gibi doğal tatlı besinler daha sağlıklıdır

9 Mineraller Mineraller Sebze, meyve, süt, et grubu zengin kaynaklardır Sebze, meyve, süt, et grubu zengin kaynaklardır Hücre korunması; sağlıklı diş,kemik, cilt yapısı için önemlidir. Hücre korunması; sağlıklı diş,kemik, cilt yapısı için önemlidir. Kalp ritmi, kan basıncı gibi düzenleyici fonksiyonlarda rol oynar. Kalp ritmi, kan basıncı gibi düzenleyici fonksiyonlarda rol oynar. Vücut suyunun dengede tutulmasını sağlar. Kalsiyum, bakır, iyot, demir,çinko, fosfor, sodyum vb... Vücut suyunun dengede tutulmasını sağlar. Kalsiyum, bakır, iyot, demir,çinko, fosfor, sodyum vb... Mineraller; Mineraller; Çocukların kemik ve diş gelişimi için kalsiyum Kan yapımı için demir Büyüme için çinko Çocukların büyümesi ve zihinsel gelişimleri için vazgeçilmez minerallerden biri olan iyot balıklar ile vücuda alınabilir.

10 Vitaminler Vitaminler Genellikle bitkilerden alınır, Genellikle bitkilerden alınır, Sindirilmeden kana karışırlar. Sindirilmeden kana karışırlar. Vücudun direncini artırır, hastalıklardan korur. Vücudun direncini artırır, hastalıklardan korur. Kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin kemik ve dişlere yerleşmesine yardımcıdır. Kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin kemik ve dişlere yerleşmesine yardımcıdır. Vitaminler; Vitaminler; Bellek gelişimi, Bellek gelişimi, Diş sağlığı, Diş sağlığı, Kemik gelişimi, Kemik gelişimi, Vücudun atık ürünlerinin atılmasında etkin rol oynarlar. Vücudun atık ürünlerinin atılmasında etkin rol oynarlar. Özellikle okul çağı çocuklarda hastalıklardan korunma için Özellikle okul çağı çocuklarda hastalıklardan korunma için oldukça önemlidir. oldukça önemlidir.

11 Sular Sular Besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması, Besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması, Vücutta ısısının düzenlenmesi, Vücutta ısısının düzenlenmesi, Çocuklarda özellikle sıcak havalarda su Çocuklarda özellikle sıcak havalarda su tüketimine dikkat edilmedir.İçecek Seçimi temiz su her zaman tüketilebilir. (Öğünlerde, aralarda) tüketimine dikkat edilmedir.İçecek Seçimi temiz su her zaman tüketilebilir. (Öğünlerde, aralarda) Yarım yağlı sütlü içecekler, ayran (Ara öğünlerde de tüketilebilir) Yarım yağlı sütlü içecekler, ayran (Ara öğünlerde de tüketilebilir) Meyve suları(Yüksek şeker içerikleri nedeniyle diş çürüklerine neden olabileceğinden öğünlerde tüketilmelidir.) Meyve suları(Yüksek şeker içerikleri nedeniyle diş çürüklerine neden olabileceğinden öğünlerde tüketilmelidir.)

12 Temel Besin Grupları Nelerdir? Temel Besin Grupları Nelerdir? Çocukların ; Çocukların ; Günde 2 bardak süt, Günde 2 bardak süt, 1 kase yoğurt, 1 kase yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar peynir tüketmeleri uygundur. 1 kibrit kutusu kadar peynir tüketmeleri uygundur. Besin Grupları Besin Grupları 1.Süt ve Türevleri : Protein, enerji, vitamin ve mineral içerikleri zengindir. Kemik ve diş sağlığının korunmasında yararlıdır. Sindirim sistemini düzene sokar. Sindirim sistemini düzene sokar. Büyüme ve gelişmeyi destekler. Büyüme ve gelişmeyi destekler. Dişleri korur ve çürükleri önler. Dişleri korur ve çürükleri önler. Hücre ve doku oluşumunda rol alır. Hücre ve doku oluşumunda rol alır. Beynin gelişiminde önemlidir. Beynin gelişiminde önemlidir. Hücreleri onarır. Hücreleri onarır. Kemikleri sertleştirir. Kemikleri sertleştirir. Bağışıklığı güçlendirir. Bağışıklığı güçlendirir.

13 2.Tahıllar ve tahıllardan yapılan yiyecekler 2.Tahıllar ve tahıllardan yapılan yiyecekler Tam tahıllı ekmekler, Tam tahıllı ekmekler, Pirinç, Pirinç, Şehriye, Şehriye, Bulgur, Bulgur, Makarna, Makarna, Tahıllı kahvaltılık gevrekler Tahıllı kahvaltılık gevrekler

14 3.Et ve Türevleri 3.Et ve Türevleri Tavuk, Tavuk, Balık, Balık, Kırmızı etler, Kırmızı etler, Yumurta ve bir kısım kurubaklagiller hayvansal protein kaynağımızdır. Yumurta ve bir kısım kurubaklagiller hayvansal protein kaynağımızdır. Protein, B vitaminleri, demir ve çinko açısından Protein, B vitaminleri, demir ve çinko açısından zengindirler zengindirler Günde 1-2 değişim tüketilmelidir Günde 1-2 değişim tüketilmelidir Haftada en az 2 değişim balık tüketimi sağlıklıdır Haftada en az 2 değişim balık tüketimi sağlıklıdır

15 Sebzeler ve Meyveler Sebzeler ve Meyveler En önemli özelliği vitamin, mineral ve lif açısından son derece zengin olmalarıdır. En önemli özelliği vitamin, mineral ve lif açısından son derece zengin olmalarıdır. Değişik renkte, çeşitli meyve ve sebzeler seçilmelidir. Değişik renkte, çeşitli meyve ve sebzeler seçilmelidir. A vitamini; görme, cilt sağlığı A vitamini; görme, cilt sağlığı C vitamini; savunma sistemi, demir emilimi için gereklidir. C vitamini; savunma sistemi, demir emilimi için gereklidir. Tüketiminde Dikkatli Davranılacak Besinler Tüketiminde Dikkatli Davranılacak Besinler Yağ, şeker ve hazır sos veya tatlandırıcıların fazla kullanması, çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Yağ, şeker ve hazır sos veya tatlandırıcıların fazla kullanması, çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Özellikle şişmanlığa, Özellikle şişmanlığa, damar hastalıklarına, damar hastalıklarına, diş çürüklerine diş çürüklerine neden olabilmektedir. neden olabilmektedir. Tuz Tuz Az tuzlu besinleri tercih edilmeli Az tuzlu besinleri tercih edilmeli Besin hazırlarken mümkünse tuz ilave edilmemeli. Besin hazırlarken mümkünse tuz ilave edilmemeli. Yağ Yağ Tereyağ, mayonez, margarini az miktarda kullanın Tereyağ, mayonez, margarini az miktarda kullanın Tam yağlı süt ve süt ürünlerini az kullanın Tam yağlı süt ve süt ürünlerini az kullanın Sığır ve koyun etlerinin yağlı kısımlarını, tavuğun derisini tüketmeyin Sığır ve koyun etlerinin yağlı kısımlarını, tavuğun derisini tüketmeyin

16 GÜNDE KAÇ ÖĞÜN YEMEK YEMELİYİZ? GÜNDE KAÇ ÖĞÜN YEMEK YEMELİYİZ? Kahvaltı Kahvaltı Öğle Yemeği Öğle Yemeği Akşam Yemeği Akşam Yemeği Öğün aralarında meyve, fındık, ceviz, kurutulmuş meyveler yemeliyiz. Süt ve ayran içebiliriz.EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ NEDEN KAHVALTIDIR? Öğün aralarında meyve, fındık, ceviz, kurutulmuş meyveler yemeliyiz. Süt ve ayran içebiliriz.EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ NEDEN KAHVALTIDIR? Düzenli kahvaltı yapmak öğrenme, dikkat, verimlilik, yaratıcılık gücünde artış ve fiziksel dayanıklılık açısından oldukça önemlidir. Düzenli kahvaltı yapmak öğrenme, dikkat, verimlilik, yaratıcılık gücünde artış ve fiziksel dayanıklılık açısından oldukça önemlidir. Kahvaltının yapılmadığı durumlarda karın ağrısı Kahvaltının yapılmadığı durumlarda karın ağrısı çocukların söylediği en önemli şikayetlerdendir. çocukların söylediği en önemli şikayetlerdendir.

17 “Fast Food” Ürünlerin Zararları “Fast Food” Ürünlerin Zararları Hazır gıdalardaki renklendiriciler, aroma artırıcı maddeler, tatlandırıcılar, antimikrobiyal maddeler kanser ve kalp hastalıklarını artırır. Hazır gıdalardaki renklendiriciler, aroma artırıcı maddeler, tatlandırıcılar, antimikrobiyal maddeler kanser ve kalp hastalıklarını artırır. “Fast food” hazır yiyecekler yüksek enerji içermelerine karşın, vitamin, mineral ve liften “Fast food” hazır yiyecekler yüksek enerji içermelerine karşın, vitamin, mineral ve liften fakirdir. Kilo artışı, damar hastalıkları, bazı kanserler için risk artışına neden olurlar. fakirdir. Kilo artışı, damar hastalıkları, bazı kanserler için risk artışına neden olurlar. A vitamini, C vitamini ve kalsiyum yönünden yetersizdir. A vitamini, C vitamini ve kalsiyum yönünden yetersizdir. Kolalı içecekler, çay ve kahve sık tüketilmemelidir. Kolalı içecekler, çay ve kahve sık tüketilmemelidir. Sinirlilik,Huzursuzluk,UykusuzlukKan basıncında yükselme gibi durumlara neden olur. Sinirlilik,Huzursuzluk,UykusuzlukKan basıncında yükselme gibi durumlara neden olur.

18 ÇOCUĞUMUN BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI? ÇOCUĞUMUN BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI? Sağlıklı bir beslenme çantası, çocuğunuzun sağlıklı bir büyüme ve gelişme sağlayabilmesi için önemli Sağlıklı bir beslenme çantası, çocuğunuzun sağlıklı bir büyüme ve gelişme sağlayabilmesi için önemli bir anahtardır. bir anahtardır. Sıcak havalarda beslenme çantasının kenarlarına plastik buz kalıpları yerleştirmek önemlidir. Sıcak havalarda beslenme çantasının kenarlarına plastik buz kalıpları yerleştirmek önemlidir. Serin ve güneşten uzak bir yerde saklaması gerekir. Serin ve güneşten uzak bir yerde saklaması gerekir. Çeşitlilik önemlidir Çeşitlilik önemlidir Süt\süt ürünleri Süt\süt ürünleri Çeşitli sandöviçler Çeşitli sandöviçler İyi haşlanmış yumurta İyi haşlanmış yumurta Meyveler Meyveler Kuruyemişler (fındık, fıstık,üzüm, incir, kayısı) Kuruyemişler (fındık, fıstık,üzüm, incir, kayısı) Kutu ayran, kutu meyve suları (saf meyve suları) veya kutu sütlerin beslenme çantasında yer alması sağlıklı seçimlerdir. Kutu ayran, kutu meyve suları (saf meyve suları) veya kutu sütlerin beslenme çantasında yer alması sağlıklı seçimlerdir. Su mutlaka konmalıdır. Su mutlaka konmalıdır. Sandöviç ekmeğinin içinde peynir çeşitleri, haşlanmış et, tavuk, balık, domates, salata veya tatlı yeşil/kırmızı biber dilimleri ile farklı tatlar oluşturun Sandöviç ekmeğinin içinde peynir çeşitleri, haşlanmış et, tavuk, balık, domates, salata veya tatlı yeşil/kırmızı biber dilimleri ile farklı tatlar oluşturun Tam undan tahıl katkılı ekmekleri tüketmeye alıştırın Beslenme Çantası Tam undan tahıl katkılı ekmekleri tüketmeye alıştırın Beslenme Çantası Sebzeli börekler farklı seçenek olabilir Sebzeli börekler farklı seçenek olabilir

19 Beslenme çantasında her gün bir meyve bulunmalıdır. Beslenme çantasında her gün bir meyve bulunmalıdır. Salam, sosis, sucuk vb. hazır besinlere yer verilmemesi Salam, sosis, sucuk vb. hazır besinlere yer verilmemesi idealdir idealdir Kek, çikolata ve hazır bisküvileri daha az tükettirin, bunların Kek, çikolata ve hazır bisküvileri daha az tükettirin, bunların yerine taze veya kurutulmuş meyveleri tercih edin yerine taze veya kurutulmuş meyveleri tercih edin Patates, pirinç gibi besinlerin yer almaması daha Patates, pirinç gibi besinlerin yer almaması daha uygundur. Bu tür besinlerin oda sıcaklığında bekletilmesi uygundur. Bu tür besinlerin oda sıcaklığında bekletilmesi sağlıklı değildir. sağlıklı değildir. Sağlıklı Beslenmede 12 Adım Sağlıklı Beslenmede 12 Adım 1- Hayvansal gıdalar yerine bitkisel gıdalardan 1- Hayvansal gıdalar yerine bitkisel gıdalardan seçin. seçin. 2- Günlük beslenmenizde tam undan ekmek ve 2- Günlük beslenmenizde tam undan ekmek ve tahıl grubu besinlerin bulunmasına özen gösterin. tahıl grubu besinlerin bulunmasına özen gösterin. 3- Her gün birkaç kez çeşitli taze sebze ve meyve 3- Her gün birkaç kez çeşitli taze sebze ve meyve yiyin. Posalı gıdalar öncelikli tercih edilmelidir. yiyin. Posalı gıdalar öncelikli tercih edilmelidir. 4- Tek başına dengeli beslenme sağlığımızı 4- Tek başına dengeli beslenme sağlığımızı korumamızı sağlamaz. Her gün orta düzeyde korumamızı sağlamaz. Her gün orta düzeyde fiziksel aktivite yaparak sağlıklı yaşama destek fiziksel aktivite yaparak sağlıklı yaşama destek sağlayabiliriz. sağlayabiliriz.

20 5- Günlük tükettiğiniz yağ miktarını kontrol edin. 5- Günlük tükettiğiniz yağ miktarını kontrol edin. 6- Yağlı et ve et ürünleri yerine az yağlı etleri, balık, 6- Yağlı et ve et ürünleri yerine az yağlı etleri, balık, tavuk, hindi eti veya kurubaklagilleri tercih ediniz. tavuk, hindi eti veya kurubaklagilleri tercih ediniz. 7-Günlük protein alımınızı hayvansal ve bitkisel 7-Günlük protein alımınızı hayvansal ve bitkisel kaynaklardan dengeli olarak alınmasına özen kaynaklardan dengeli olarak alınmasına özen gösterin. gösterin. 8- Yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünlerini 8- Yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünlerini tüketiniz. tüketiniz. Sağlıklı Beslenmede 12 Adım Sağlıklı Beslenmede 12 Adım 9- Az şekerli besinleri tercih edin, çay şekeri gibi 9- Az şekerli besinleri tercih edin, çay şekeri gibi rafine şekerleri mümkün olduğunca tüketmeyin. rafine şekerleri mümkün olduğunca tüketmeyin. 10- Günlük tuz alımınızı azaltınız (ortalama 1 çay 10- Günlük tuz alımınızı azaltınız (ortalama 1 çay kaşığı). kaşığı). 11- Besinlerinizin hazırlanması, pişirilmesi sırasında 11- Besinlerinizin hazırlanması, pişirilmesi sırasında hijyen kurallarına dikkat ediniz. hijyen kurallarına dikkat ediniz. 12-Günde mutlaka 3 ana öğün ve 2 ara öğün 12-Günde mutlaka 3 ana öğün ve 2 ara öğün yemek yemelisiniz. Mutlaka kahvaltı yapın. yemek yemelisiniz. Mutlaka kahvaltı yapın.

21

22 HAZIRLAYAN VE SUNAN HAZIRLAYAN VE SUNAN Rehber Öğretmen : Nuri ESER Rehber Öğretmen : Nuri ESER KATILIMINIZ VE DİNLEDİĞİNİZ İÇİN KATILIMINIZ VE DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER TEŞEKKÜRLER


"2013-2014 AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI SEMİNERİHOŞGELDİNİZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları