Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:"— Sunum transkripti:

1 KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
Bir veya çok yıllık çoğunlukla otsu, nadiren çalımsı bitkilerdir. Bitkilerin üzeri ince tüylerle kaplıdır. Yapraklar, karşılıklı birleşiktir ve yaprak ekseni yaprakçıkla sonuçlanır. Çiçek durumu, axillaire, topluluk şekli ise, sık salkımdır. Taç yapraklar, pembe, mor, beyaz veya sarı renkte olabilir. Kanatçıkların küçük olmasına karşılık, kayıkçık oldukça iyi gelişmiştir. Erkek organların durumu diadelphous’tur. Meyve kabuğu, dikenlidir ve çatlamaz; içerisinde bir veya iki tohum bulunur.

2 I- KORUNGA (Onobrychis sativa Lam= O. Viciifolia Scop).
Uzun ömürlü, çok yıllık, kurağa ve özellikle soğuğa çok dayanıklı bir yembitkisidir. Kıraç koşullar altında yem üretimi amacıyla yetiştirilebilecek en iyi bitkilerden birisidir. Uygun zamanda biçimi yapılırsa kaliteli ot alınabilir. Kalkerli topraklarda başarıyla tarımı yapılmaktadır.

3 Bitkisel Özellikleri Oldukça gelişmiş bir kök sistemine sahiptir. Bitkinin kalınlaşmış bir ana kökü ve çok sayıda yan kökleri vardır. Ana kökü toprağın 10 m derinliğine kadar inebilir.

4 Bitki taç kısmından çok sayıda sap verir.
Bu saplar dik veya yatık olarak gelişebilir. Dik olarak gelişen formlar cm’ye kadar boylanabilir. Bitkinin üstü ince tüylerle kaplıdır. Olgunlaşma döneminde saplar çok çabuk kabalaşır ve sertleşir.

5 Yapraklar, karşılıklı birleşiktir
Yapraklar, karşılıklı birleşiktir. Yaprak ekseni daima yaprakçıkla biter. Uzun yumurta şeklinde olan yaprakçıklar, ince tüylerle kaplıdır. Kulakçıklar, üçgen şeklinde sarımsı ve yeşil-kahve rengindedir.

6 Çiçek topluluğu sık salkım şeklindedir.
Bir salkımda 5-80 kadar çiçek bulunur. Salkım uzun bir sapla yaprak koltuğuna bağlanmıştır. Çiçeklerde kanatçıklar küçüktür. Buna karşılık, kayıkçık iyi gelişmiştir. Taç yapraklar, pembe renklidir.

7 Meyve, 5-8 mm uzunluğunda ve mercek şeklindedir
Meyve, 5-8 mm uzunluğunda ve mercek şeklindedir. Kabuğun üzeri ağ şeklinde damarlı ve dişlidir. Meyve kabuğu olgunlaşma devresinde açılmaz. Tohumu çıkarabilmek için özel yöntemlerle kırılması gerekir. Bu nedenle korunga genellikle meyve halinde ekilir. Meyve içerisinde 1 veya 2 tohum bulunur. Bitki, özellikle Orta Anadolu ve ona benzer iklim koşullarında çok bol meyve ve tohum oluşturmaktadır.


"KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları