Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOLİDWORKS KALIP TASARIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOLİDWORKS KALIP TASARIM"— Sunum transkripti:

1 SOLİDWORKS KALIP TASARIM
Bu sunumun amacı SW de kalıp parçası ve kalıp tasarımcılığının öğretilmesi amaçlanmaktadır.Sunum iki aşamadan oluşur. 1- Kalıplanacak parçanın tasarım aşamaları. 2- Kalıp oluşturmanın aşamaları.

2 SW KALIP PARÇASI TASARIMI
Taslak Oluşturma Kalıbı hazırlanacak parça- nın taslağı hazırlanır. Uzatma Hazırlanan taslak katı hale getirilir. Kesme Özeliği Taslağı çizilen yayların kesme işlemine geçilmesi.

3 Daire Taslağı Oluşturma
Dairenin taslağı hazırlanır. Yuvarlak Uzatma Taslağı hazırlanan daire uzatılır. Delik Delme Daire yüzeyi seçilir. Delik delme veya kesme ile işlem yapılır.

4 Taslak Oluşturma Ön plan seçilir ve taslak oluşturulur.Taslak oluşturulduktan sonra, Feder özeliği kullanılarak uzatma işlemi yapılır. Aynalama Özelliği Aynalama planı seçilir.Daha sonra aynalanacak kısım tıklanır ve OK. lenir. Ayırma Çizgisi Kalıplama işleminde kalıp plakasını çıkarmak için ayırma çizgisi çizilir.Bu işlem yapıldıktan sonra kalıp plakası ayrımı belirlenmiş olur.

5 Kalıp Ayırma Açısı Açı seçeneği seçilir gereken açı girilir, sonra açı planı ve açı verilecek kenarlar seçilir. OK. tıklanır .Kalıp ayırma çizgisi oluşturduğumuz için açı verme işlemi ayırma çizgisinin iki tarafına uygulanır. Pah Kırma İşlemi Gerekli olan pahları kırmak için Chamfer ve Fillet İkonları tıklanır. Açı , uzunluk ve kenar değerleri girilir. OK. lenir.

6 Ölçekleme İşlemi Parçanın çekme miktarı hesaplanır. Bulunan değeri scale ikonuna tıklayarak düzenli(üniform) skalaya yazılır. Yüzey Yayma Kalıplama işleminde kalıp plakalarını ayırma için kullanılır.Ayırma çizgisinin hangi tarafı seçilirse o kısmın kalıplama işlemini gerçekleştirir. Bu işlemde ilk olarak istenilen kalıp kısmının yüzeyinin ve kalıp ayırma çizgisinin kenarlarının seçimi yapılır. Ayrıca yayma uzunluğu verilir. Not : Oluşturulan parça kaydedilir .Sonra kalıp oluşturulması için assembly dosyasında açılır. Kalıp tasarımına geçilmiş olur.

7 SW KALIP TASARIMI VE ÖZELLİKLERİ
Assembly dosyasında açılan parça üzerinde kalıp plakası oluşturmak için New Part komutu seçilir. Parça yüzeyi tıklanır ve istenilen planda kütük oluşturulmaya başlanır. Birleşme Özeliği Bu işlem yüzey yayma ve parçanın bütünlüğünü(Knit) sağlamak için kullanılır. Parça ve yüzey yayma seçilerek oluşturulur. Kalıp Plakası Taslağı Üst taslak planı seçilerek kütük oluşturma çizimi yapılır. Kütük Uzatma Yayma yüzeyi seçilir ve bu yüzeye kadar uzatılır. Böylece kalıp plakalarından ilkini tasarlamış oluruz.

8 Oluşturulan kalıp plakası New Part komutu kullanıldığı için parça farklı olarak kayıt edilmiştir.Bu plaka içinde aynı işlem basamakları geçerlidir. Kalıp Plakası Taslağı Alt taslak planı seçilerek kütük oluşturma çizimi yapılır. Kütük Uzatma Saçma yüzeyi seçilir ve bu yüzeye kadar uzatılır. Gizleme Özeliği Saçma yüzeyi seçilir sağ buton tıklanır ve gizlenir(Hide).

9 Oluşturulan kalıp elemanları yeni bir assembly dosyasında açılarak
KALIP TASARIM BİRLEŞTİRMESİ Oluşturulan kalıp elemanları yeni bir assembly dosyasında açılarak birleştirilmesi yapılır. Ayrıca plakaların çarpma durumları ,hareketlendirilmesine ve malzeme özelliklerine bakılabilir.

10 FOTO GERÇEKÇİ (PHOTOWORKS)

11 KALIP ÇIKARMA ÖRNEKLERİ

12 SW KALIP ÇIKARMA(2) Kalıbı çıkarılacak parçanın tasarımı yapılır .Assembly dosyasında açılarak kaydedilir. Daha sonra kalıplama işlemine geçilir. Kalıp çıkarma işlemi üç kısımdan oluşur. Parça kütüğü çıkarılması Cavity (boşluk) oluşturma ve ölçekleme Split (ayırma) işlemi

13 SW KALIP TASARIMI 1-Parça Kütüğü Çıkarılması: New Part komutu seçilir. istenilen referans planı alınır. seçilen plan üzerinde taslak oluşturulur.

14 2- Cavity (Boşluk) Oluşturma:
Cavity ikonu tıklanır,daha sonra dizayn ağacına gelerek kalıplanacak parça tasarımı seçilir.

15 Ölçekleme İşlemi: Cavity işlemi bittikten sonra parçanın çekme miktarı hesaplanır. Bulunan değeri scale ikonuna tıklanarak (üniform scale) ölçek yazılır.

16 3-Split (Ayırma) İşlemi:
Ayırma işlemine geçmeden önce kalıp ayırma taslağı oluşturulur. Daha sonra Split ikonu tıklanır.

17 Kalıp ayrım çizgisi seçilir.Cut Part(Parça Kesme)
ikonu tıklanır. Kalıp yarımları ayrı ayrı seçilir, verdiğiniz isimle otomatik olarak kaydedilir. (Resuilt Bodies) Seçilerek meydana gelen kalıp yarımları farklı olarak Ayrı ayrı kaydedilir.

18 -Hazırlayanlar- T/12 CNC


"SOLİDWORKS KALIP TASARIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları