Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DENGELENEREK ÇİZİLMESİ İSTENEN DÖNEL MERDİVEN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DENGELENEREK ÇİZİLMESİ İSTENEN DÖNEL MERDİVEN"— Sunum transkripti:

1 DENGELENEREK ÇİZİLMESİ İSTENEN DÖNEL MERDİVEN
Tek.Res. Mustafa PERİZ DENGELENEREK ÇİZİLMESİ İSTENEN DÖNEL MERDİVEN

2 Dengelendireceğimiz dönel merdiveni önce hafızamızda canlandıralım.
Tek.Res. Mustafa PERİZ Dengelendireceğimiz dönel merdiveni önce hafızamızda canlandıralım.

3 MERDİVEN EVİNİN DUVARLARININ ÇİZİMİ.
2h + b = cm h = cm : 19 adet rıht b = 30 cm : 18 adet basamak Tek.Res. Mustafa PERİZ MERDİVEN EVİNİN DUVARLARININ ÇİZİMİ. Verilen ölçüye göre merdiven kovasının duvarı ve ona dik gelen merdiven kollarına bitişik duvarlar çizilir.

4 KOVA ÇİZGİSİ VE ÇIKIŞ HATTININ ÇİZİMİ.
Tek.Res. Mustafa PERİZ m KOVA ÇİZGİSİ VE ÇIKIŞ HATTININ ÇİZİMİ. Her iki köşeden 45 derecelik yardımcı çizgiler çizilerek merkez bulunur. Pergelle kova ve çıkış hattının yayları çizilir. Yayların uçları düz çizgiyle tahmini merdiven kolu kadar bir miktar uzatılır. Bu düz çizgilerin boyu şu an belli değildir.

5 İLK RIHTIN ÇİZİMİ VE BASAMAK GENİŞLİKLERİNİN İŞARETLENMESİ.
Tek.Res. Mustafa PERİZ İLK RIHTIN ÇİZİMİ VE BASAMAK GENİŞLİKLERİNİN İŞARETLENMESİ. Simetri ekseninin basamak kolunu kestiği yere ilk rıht çizilir. Daha sonra çıkış hattıyla ilk rıhtın kesiştiği yerden başlayarak çıkış hattı üzerine pergelle daha önceden hesaplanan 9 adet basamak genişliği işaretlenir.

6 EKSENE BİTİŞİK İLK BASAMAĞIN DENGELENDİRİLMESİ.
Tek.Res. Mustafa PERİZ EKSENE BİTİŞİK İLK BASAMAĞIN DENGELENDİRİLMESİ. Kova kenarında ilk rıhtın köşesinden cm uzaklıkta olacak şekilde dengelenecek basamağın en dar kenarı işaretlenir. Çıkış hattı üzerinde basamak genişliği belli olduğundan bu iki noktadan geçen bir doğru çizilerek ilk basamak oluşturulur. Bu çizginin uzantısının simetri ekseni kestiği nokta B noktasını oluşturur.

7 DÜZ BASAMAKLARIN ÇİZİMİ.
Tek.Res. Mustafa PERİZ DÜZ BASAMAKLARIN ÇİZİMİ. Bu basamakların sayısına biz karar veririz. Ne kadar az sayıda olursa dengelenen basamakların dar kenarları o derecede geniş olur ve rahat bir çıkış sağlar. Eğer ikinci basamaktan sonra dengelendirmeye başlıyorsak 3 nolu rıht çizgisinin uzantısının simetri ekseniyle kesiştiği nokta A noktasını oluşturur. Böylece A-B doğrusunu elde etmiş oluruz.

8 A – B DOĞRUSUNU ORANTILI BÖLME YÖNTEMİYLE UYGUN PARÇALARA BÖLÜNMESİ
Tek.Res. Mustafa PERİZ A – B DOĞRUSUNU ORANTILI BÖLME YÖNTEMİYLE UYGUN PARÇALARA BÖLÜNMESİ Biz 6 basamağı ( 3,4,5,6,7,8,) dengeleyeceğimiz için 6 eşit parçadan oluşan bir doğru çizeriz ve yukarıdaki çizim sırasını uygulayarak orantılı bölme işlemini yaparız.

9 BASAMAKLARIN A-B DOĞRU PARÇASIYLA DENGELENMESİ.
Tek.Res. Mustafa PERİZ BASAMAKLARIN A-B DOĞRU PARÇASIYLA DENGELENMESİ. A-B doğrusu üzerine orantılı bölme yöntemiyle elde ettiğimiz noktaları işaretleriz ve bu noktalarla çıkış hattı üzerinde işaretlenen basamak genişliğini gösteren noktalardan geçen bir doğru çizersek basamaklar dengelenmiş olur. (Taralı basamaklar)

10 MERDİVENİN DİĞER YARISININ DENGELENMESİ ve KORKULUĞUN ÇİZİLMESİ
Tek.Res. Mustafa PERİZ MERDİVENİN DİĞER YARISININ DENGELENMESİ ve KORKULUĞUN ÇİZİLMESİ Yarısını dengelediğimiz merdivenin simetrisini alırız, merdivenin tamamı dengelenmiş olur. Daha sonra uygun gördüğümüz yere ( ya merdiven kovasının içine yada basamakların üzerine gelecek şekilde) korkuluğu çizeriz.

11 PLANA SON YAPILACAK İLAVELER.
Tek.Res. Mustafa PERİZ PLANA SON YAPILACAK İLAVELER. Ölçümlendirmeler, taramalar yapılır, plan adı, kotlar ve rıht sayıları yazılır, kesit çizgisi çizilir.

12 DÖNEL MERDİVEN PLANIN SON HALİ
Tek.Res. Mustafa PERİZ DÖNEL MERDİVEN PLANIN SON HALİ


"DENGELENEREK ÇİZİLMESİ İSTENEN DÖNEL MERDİVEN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları