Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Diyafram. Diyafram Diyafram nedir Objektifin içinden geçen ışığın miktarını ayarlayan kontrol mekanizmasına diyafram diyoruz.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Diyafram. Diyafram Diyafram nedir Objektifin içinden geçen ışığın miktarını ayarlayan kontrol mekanizmasına diyafram diyoruz."— Sunum transkripti:

1

2 Diyafram

3 Diyafram nedir Objektifin içinden geçen ışığın miktarını ayarlayan kontrol mekanizmasına diyafram diyoruz.

4 Işığın yoğunluğunu ve kontrol edilmesini sağlayan büyütülebilen ya da küçültülebilen bir delikten ibarettir. Diyaframın görevi, objektiften giren ışığın miktarını ayarlamak ve net alan derinliğini azaltıp çoğaltmaktır

5 Diyafram göz bebeği gibi çalışır
Diyafram göz bebeği gibi çalışır. Yani fazla ışıklı ortamda göz bebeklerimizin  kısılması, az ışığın yetersiz olduğu zamanlarda göz bebeklerimizin açılması gibi.

6 Diyaframı, işlevi açısından bir musluğa benzetmek olasıdır
Diyaframı, işlevi açısından bir musluğa benzetmek olasıdır. Musluk çok açıldığında suyun çok akması gibi, diyafram açık olduğu zaman da filme düşen ışık miktarı artacaktır. “ f ” ile gösterilir. f:1.2 – f1.4 – f1.8 – f2 – f2.8 – f4 – f5.6 – f8 – f11 – f16 – f22 – f32

7

8 Diyaframın fotoğrafa 2 önemli etkisi vardır
A) Işığa etkisi Diyafram açıldıkça giren ışık çoğalır, kısıldıkça da azalır. Pratik bilgi :çok aydınlık yerde diyaframı kısarız,çok karanlık yerde ise diyafram açarız.

9 Diyafram çemberinin üzerindeki rakamlar içeriye ne kadar ışık girdiğini gösterir.
Rakamlar küçüldükçe (yani açıldıkça) içeriye daha fazla ışık girerken rakamların büyümesi (yani kısıldıkça) içeriye giren ışığın azalması anlamına gelir.

10 Fotoğraf:Emin Kadir GÖKDEMİR
Enstantane : 1/15’sn Diyaftam: f 3.5 İso:100 Odak uzaklığı:18mm Enstantane : 1/15’sn Diyaftam: f 9 İso:100 Odak uzaklığı:18mm Fotoğraf:Emin Kadir GÖKDEMİR

11 Fotoğraf:Emin Kadir GÖKDEMİR
Ters ışık yada silüet Güneş yada herhangibi bir ışık kaynağına doğru fotoğraf çekiyorsak diyaframı kısmamız gerekiyor. Fotoğraf:Emin Kadir GÖKDEMİR

12 B) Net alan derinliğine etkisi
Net alan derinliği, netlik yapılmış yerin önünde ve arkasında oluşan net bölgedir. Ön plandaki en net nokta ile arka plandaki en net nokta arasındaki uzaklıktır.

13 Yani biz fotoğraftaki derinliğin net olan alanını belirleyip fotoğrafımıza aktarabiliriz
Fotoğrafımızdaki ön ve arka plandaki objelerin tümünü net çekebildiğimiz gibi, ilgi merkezimizin sadece önünü ya da arkasının net olmasını sağlayabiliriz.

14 Alan derinliğini etkileyen faktörler
Diyafram açıklığı : Diyafram kısıldıkça net alan derinliği artar, açıldıkça azalır.

15 Bunu günlük hayatta uygularsak uzaktaki birisine bakarken gözlerimizi kısarız netleyip göre bilmek için ve göz bebeğimizi iyice açarak bakarsan çoğu yeri flu görürüz.

16

17

18 Fotoğraf:Ali Yusuf ÇAKIL
Enstantane : 1/6 sn Diyaftam: f 29 İso:100 Odak uzaklığı:32mm Manzara çekimlerinde genelde kısık diyafram kullanılır.Fotoğrafın her bir noktası nettir Fotoğraf:Ali Yusuf ÇAKIL

19 Fotoğraf:Emin Kadir GÖKDEMİR
Enstantane : 1/200’sn Diyaftam: f 5.6 İso:400 Odak uzaklığı:200mm Açık diyafram kullanılarak ön taraf net arka taraf flu yapılmıştır.net alan derinliği azaltılmış Fotoğraf:Emin Kadir GÖKDEMİR

20 Odak uzaklığı arttıkça net alan derinliği azalır.
B) Objektifin odak uzaklığı (Odak uzunluğu) Objektifin odak uzunluğu kısaldıkça, yani görme açısı genişledikçe, alan derinliği artar. Odak uzaklığı arttıkça net alan derinliği azalır. 

21

22 Fotoğraf:Emin Kadir GÖKDEMİR

23 Netlenen Obje ne kadar yakın olursa net alan derinliği o kadar azdır.
C) Netlenen objenin fotoğraçıya uzaklığı (mesafeye bağlı alan derinliği):  Netlenen Obje ne kadar yakın olursa net alan derinliği o kadar azdır. 

24

25 AÇIK (bulb, 30’’,10’’ 1, 1/2,1 /10, 1/30) KISIK (1/100, 1/500,1 /2000, 1/3000) IŞIK - Işığı bol alır. - Karanlık ortamlarda genelde kullanılır. Işığı az alır. Çok aydınlık ortamlarda kullanılır. ALAN DERİNLİĞİ Alan derinliği azalır.Belirli bir noktayı netlemek için kullanılır. Örneğin ön net arka flu Alan derinliği artar. Her tarafın net olması istenildiğinde kullanılır.

26

27

28 SOSYAL MEDYA FACEBOOK = İNFOTO TIWITTER = İNFOTO
TIWITTER = İNFOTO malatya_infoto INSTAGRAM= malatya_infoto Hazırlayan : Haydar DEMİRTAŞ


"Diyafram. Diyafram Diyafram nedir Objektifin içinden geçen ışığın miktarını ayarlayan kontrol mekanizmasına diyafram diyoruz." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları