Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DUYU ORGANLARI 03.04.2017.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DUYU ORGANLARI 03.04.2017."— Sunum transkripti:

1 DUYU ORGANLARI

2 ÇEVREMİZİ NASIL ALGILIYORUZ?
Çevremizde olup biten her şeyi duyu organlarımızın yardımıyla algılarız. Duyu organlarımızın her birinin beyinde merkezleri vardır. Duyu organları çevreden aldıkları uyarıları duyu sinirleri yardımıyla beyindeki ilgili merkeze iletirler.Böylece çevremizde olup biten her şeyden duyu organlarımız sayesinde haberdar oluruz.

3 OSMAN KALYONCU

4 GÖZ ve GÖRME DUYUSU Göz; görme olayını gerçekleştiren özelleşmiş bir organdır. Göz görmeyi sağlayan kısımlarla, bunları koruyan kaş, göz kapakları, kirpikler, göz yaşı bezleri, yağ bezleri ile göz yuvarlağını göz çukuruna bağlayan ve hareketini sağlayan kaslardan meydana gelmiştir. Gözün görmeyi sağlayan kısımları; duyu hücreleri, mercek, ve uyarıları beyne ileten sinirlerdir.

5

6 OSMAN KALYONCU

7 GÖZÜN KISIMLARI Göz dıştan içe doğru; Sert tabaka, Damar tabaka,
Ağ tabaka olmak üzere üç ana tabakadan oluşmuştur.

8 OSMAN KALYONCU

9 OSMAN KALYONCU

10 SERT TABAKA Göz yuvarlağını en dıştan saran beyaz renkli koruyucu tabakadır. İçteki dokuları korur. Göz yuvarlağına dayanıklılık kazandırır. Sert tabaka göz yuvarlağının ön kısmında incelerek saydam bir yapı kazanır. Işığı kıran bu saydam tabakaya kornea denir. Sert tabaka kan damarı içermez. Beslenmesi hücreler arasında akan sıvı ile olur.

11 DAMAR TABAKA Kan damarı bakımından zengindir. Sert tabakanın altında yer alır. Gözü besleyen tabakadır. Göz bebeği, ve iris bu tabakada bulunur. Damar tabaka merceğin ön kısmına doğru uzar ve irisi oluşturur. İrisin tam ortasında bir delik bulunur. Bu deliğe göz bebeği denir. Göz bebeği ışığın göze girdiği yerdir. İris düz kaslardan yapılmış olup, taşıdığı renk pigmentlerine göre kahverengi, mavi, yeşil olabilir. İristeki kaslar kasılıp gevşeyerek göze giren ışığın miktarını ayarlar.

12 OSMAN KALYONCU

13 AĞ TABAKA (RETİNA) Göz küresinin en iç tabakasıdır. Çok sayıda görme hücresi içerir. Göz merceği ve sarı leke bu tabakada bulunur. Retinanın arka kısmında, merceğin tam karşısında net görüntünün oluştuğu yere san leke denir. Göz Merceği: Göz bebeğinin arkasında yer alır. 0ldukça elastik ince kenarlı bir mercektir. Göz merceği bakılan cismin uzaklığı ve yakınlığına göre incelip kalınlaşır.Uzaktaki ve yakındaki cisimleri net görebilmek için göz merceğinin kalınlığının ayarlanmasına göz uyumu denir.

14 OSMAN KALYONCU

15 AĞ TABAKA (RETİNA) Sarı lekede iki tip görme hücresi bulunur. Bunlar cismin rengini algılayan hücreler ve cismin şeklini algılayan hücrelerdir. Cismin şeklini algılayan hücreler dışta, rengini algılayan hücrelerde içte bulunur. Bu nedenle önce cismin şeklini sonra rengini algılarız. Gözdeki üç tabakayı delip göz küresinin arka kısmından dışarı çıkan sinir demetine optik sinir denir. Optik sinirlerin gözden çıktıkları bölgeye de kör nokta denilir. Kör noktada görüntü oluşmaz.

16 OSMAN KALYONCU

17 OSMAN KALYONCU

18 AĞ TABAKA (RETİNA) Aydınlıkta cisimlerin renklerini ve ayrıntılarını algılayan koni hücreleri ile az ışıkta siyah ve beyaz renkleri algılayan çomak hücreler ağ tabakada bulunur. Sarı benekte koni hücreler çok olduğundan görüntü nettir.

19 GÖRME OLAYI: Göze gelen ışınlar korneadan kırılarak geçer. Göz bebeğinden göze girer. Göz merceğinde kırılarak retina üzerine düşer. Retinada sarı leke üzerinde ters olarak görüntü oluşur. Gözden çıkıp beyne giden görme sinirleri sarı lekede oluşan ters görüntüyü uyartılar halinde, beyindeki görme merkezine ileterek düz ve tek görüntünün oluşmasına yardımcı olurlar.

20 GÖRME OLAYI: Cisimden gelen ışık ışınıkorneaGöz bebeğiGöz merceğiCamsı cisim Sarı lekeGörme sinirleriBeyindeki Görme merkezi Gözde ışığı kırarak sarı leke üzerine düşüren yapılar kornea, göz merceği, ve camsı cisimdir.

21 OSMAN KALYONCU

22 OSMAN KALYONCU

23 OSMAN KALYONCU

24 OSMAN KALYONCU

25 OSMAN KALYONCU

26 OSMAN KALYONCU

27 GÖZ KUSURLARI: Göz kusurları doğuştan olabileceği gibi sonradan da kazanılabilir. Doğuştan olan göz kusurları renk körlüğü ve şaşılıktır. Sonradan kazanılan göz kusurlarında görüntü sarı lekenin üzerine düşmez. Bu yüzden de görüntü net değildir.

28 MİYOP (uzağı net görememe)
Göz küresinin optik eksen doğrultusunda uzamasıyla veya göz merceğinin fazla kırıcı olmasıyla meydana gelen bir kusurdur. Görüntü sarı lekenin önünde oluşur. Kalın kenarlı mercekle düzeltilir. OSMAN KALYONCU

29 HİPERMETROP (yakını net görememe)
Göz küresinin optik eksene dik olarak şişkinleşmesiyle veya merceğin az kırıcı olmasıyla oluşan göz kusurudur.  Görüntü sarı lekenin arkasında oluşur. İnce kenarlı mercekle düzeltilir.

30 Astigmat (Bulanık görme):
Saydam tabaka veya mercek yüzeyinin kavislenmesi ile oluşan göz kusurudur. Retina üzerinde bir kaç noktada birden görüntü oluşur. Cisimler bulanık görülür. Görüntüyü netleştirmek için özel yapılmış silindirik mercek kullanılır. Yaşlılarda yakını görememe hastalığıdır.

31 PRESBİTLİK: Yaşlılarda yakını görememe hastalığıdır.
Saydam tabakanın küreselliğinin bozulması ile oluşur. Silindirik mercekle düzeltilir.

32 RENK KÖRLÜĞÜ Bazı renkleri ayırt edememe durumudur. Kalıtsal bir hastalıktır. Genelde renk körleri kırmızı ve yeşil rengi ayırt edemez.

33 RENK KÖRLÜĞÜ TESTİ Sol taraftaki X başlangıç noktasından parmağınızla turuncu noktaları takip ederek sağ yandaki X noktasına ulaşmaya çalışın. Eğer hedefe değil de başka bir yere ulaşıyorsanız ve ya yolunuz kaybediyorsanız  hemen bir göz hekimine baş vurunuz, mesafenin önemi yoktur.

34 OSMAN KALYONCU

35 OSMAN KALYONCU

36 OSMAN KALYONCU

37 OSMAN KALYONCU

38 OSMAN KALYONCU

39 OSMAN KALYONCU

40 OSMAN KALYONCU

41 ŞAŞILIK Göz yuvarlağını hareket ettiren kasların normalden uzun ya da kısa olmasından kaynaklanır. Ameliyatla düzeltilebilir

42 KATARAKT Merceğin saydamlığını yitirmesiyle oluşur. Ameliyatla düzeltilir.

43 Grup:4


"DUYU ORGANLARI 03.04.2017." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları