Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Işığa duyarlı malzemenin, ışığa karşı gösterdiği tepkimeye veya herhangi bir yöntemle görüntü oluşmasına pozlama denir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Işığa duyarlı malzemenin, ışığa karşı gösterdiği tepkimeye veya herhangi bir yöntemle görüntü oluşmasına pozlama denir."— Sunum transkripti:

1

2 Işığa duyarlı malzemenin, ışığa karşı gösterdiği tepkimeye veya herhangi bir yöntemle görüntü oluşmasına pozlama denir.

3 Pozlamada amaç gerçekçi renklere ve detaylara sahip görüntü elde etmektir. Gölgeli alanlar yeterince karanlık ama yeterince detaylı. Parlak alanlar yeterince aydınlık ama yine yeterince detaylı kaydedilmelidir. Doğru pozlamanın anlamı budur.

4 Bu durumda makinenizin üzerindeki ayarlar öylesine doğru yapılmalıdır ki, doğru ve yeterli miktarda ışık objektifinizin içerisinden geçip, sensöre erişebilsin. İyi fotoğraf, iyi pozlamanın sonucudur.

5 Doğru pozlama değeri, sensöre doğru oranda ışığın aktarılması ile gerçekleşir.

6 Bardağı hızlı ya da yavaş doldurmak (pozlamayı kısa ya da uzun sürede gerçekleştirmek) bir tercih ve yöntemdir. Temelde amaç tam dolu bir bardak su ya da doğru pozlanmış bir fotoğraftır.

7 FAZLA POZLANMIŞ DOĞRU POZLANMIŞ EKSİK POZLANMIŞ

8 Nesne üzerine düşen ışık
Işığa duyarlılık – ISO Örtücü hızı Diyafram değeri Doğru Pozlama

9 Kumsalda güneşli bir gün
Gölgeli bir gün Gün batımı ya da gün doğumu Kapalı ortam Gece Karlı hava Bu koşulların her biri pozlama üzerinde farklı etkilere sahiptir ve ayrı ayrı koşula göre değerlendirilmesi gerekir.

10

11 Öncelikle makine üzerindeki ISO
değeri, ortamdaki ışık koşulları gözönünde bulundurularak doğru konumda kullanılmalıdır. Örneğin güneşli, parlak bir gün için ISO, arası bir değere ayarlanabilir.

12 Bu fotoğraftaki gibi gölgeli bir ortamda ISO değeri biraz daha yükseltilebilir. Bu koşulda, gibi bir değer kullanılabilir.

13 Bu fotoğraftaki gibi daha karanlık ışık koşullarında ISO değeri daha da arttırılabilir. Burada ISO, arası bir değere getirilebilir.

14 Düşük ISO değeri genellikle 200 ve altı ISO değerleri için kullanılır.
Bu değerler ışığa karşı düşük duyarlılığı gösterir. Bu nedenle, düşük ISO değerlerinin kullanılabilmesi için ortamda yeterli miktarda ışık olması gerekir. Gren (Noise/Grain) seviyesi düşük olduğundan, detaylar kalitelidir.

15 Orta ISO değeri genellikle 400-800 arası ISO değerleri için kullanılır.
Bu değerler ışığa karşı orta düzey duyarlılığı gösterir. Bu nedenle, orta ISO değerlerinin kullanılabilmesi için ortamda kısmen yeterli miktarda ışık olması gerekir. Gren (Noise/Grain) seviyesi orta düzeydedir.

16 Yüksek ISO değeri genellikle 800 ve üstü ISO değerleri için kullanılır.
Bu değerler ışığa karşı yüksek düzeyde duyarlılığı gösterir. Bu nedenle, orta ISO değerlerinin kullanılabilmesi için ortamdaki ışığın yetersiz/az olmalıdır. Gren (Noise/Grain) seviyesi yüksektir. Sonuç olarak fotoğrafta detay kaybı gözlenir.

17

18

19 Görüntüyü kaydetmek için fotoğraf makinesindeki perdenin açık kalma süresini temsil eder.
Saniyenin fraksiyonları ile ifade edilir. Örn. ½, ¼, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000 gibi.

20 Yavaş örtücü hızlarında perde daha uzun süre açık kalır ve görüntüyü daha yavaş kaydeder. Genellikle 1/60 ve daha uzun süreler yavaş örtücü hızı olarak kabul edilir. Bu hızda hareketli bir nesne fotoğraflanırsa, fotoğrafta bulanıklık gözlenir.

21 Daha yüksek örtücü hızları ise hareketi dondurmak için kullanılır
Daha yüksek örtücü hızları ise hareketi dondurmak için kullanılır. Genellikle 1/250 ve üstü hızlar yüksek örtücü hızı olarak tanımlanabilir.

22 Sizce bu fotoğraflarda örtücü hızları nasıl ?

23 Sizce bu fotoğraflarda örtücü hızları nasıl ?

24

25 Objektifin içerisinden geçen ışığın miktarını kontrol eden açılıp kapanabilen düzeneğe diyafram denir. İnsan gözündeki irise benzer. f ile ifade edilir ve genel olarak aşağıdaki gibi değerler alır.

26

27 Diyafram alan derinliğinin en önemli belirleyicilerinden biridir
Diyafram alan derinliğinin en önemli belirleyicilerinden biridir. Net alan derinliği, ön plandaki net alan ile arka plandaki netsiz alan arasındaki netsiz alan arasında bulunan mesafedir.

28 ISO + Örtücü Hızı Diyafram Değeri
Bu üç değişken arasındaki denge doğru pozlamanın yapılmasını sağlar.

29 Diyaframdaki değişimden alan derinliği nasıl etkilenir ?

30


"Işığa duyarlı malzemenin, ışığa karşı gösterdiği tepkimeye veya herhangi bir yöntemle görüntü oluşmasına pozlama denir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları