Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU HALDEN HALE GİRER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU HALDEN HALE GİRER."— Sunum transkripti:

1 SU HALDEN HALE GİRER

2 Maddenin katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç hâli vardır
Maddenin katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç hâli vardır. Genel olarak madde ya katı ya sıvı ya da gaz hâlinde bulunur. İstenildiğinde ortam şartları elverişli hâle getirilerek bir hâlden diğerine dönüştürülebilir.

3 Suyun Üç Hali ve Modellemesi
Buz Su Su Buharı

4 Sıcaklıkları farklı iki madde yan yana geldiğinde maddeler arasında ısı akışı olur. Isı akışı sıcaklığı yüksek olandan alçak olana doğrudur.Bu durumda ısı alan yada veren maddelerin taneciklerinin hareketlilikleri değişir.

5 Sıcak sıvılarda taneciklerin hareket enerjisi büyük,soğuk sıvılarda taneciklerinin hareket enerjisi ise küçüktür.

6 Maddeler Isıtıldığında
.Maddelerin sıcaklığı artar. .Taneciklerin hareket enerjisi artar. .Taneciklerinin arasındaki uzaklık artar.

7 Maddeler Soğutulduğunda
.Maddelerin sıcaklıkları azalır. .Taneciklerinin hareket enerjisi azalır. .Taneciklerinin arasındaki uzaklık azalır.

8 UYARI Tanecikler sıkı dizili olduğu için
katılarda ısı,iletim yoluyla yayılır. Sıvı ve gazlarda da taneciklerin çarpışması ile yayılması mümkündür.

9 GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR

10 Güneş ışınları ulaştıkları maddeyi ısıtır
Güneş ışınları ulaştıkları maddeyi ısıtır. Böylece Dünya’ya ışınlar hâlinde gelen güneş enerjisi, ısı enerjisine dönüşerek yeryüzünü ısıtır. Güneş bizim ısı ve ışık kaynağımızdır. Güneş, çevresine enerji yayar.

11 GÜNEŞ ENERJİSİNİN KULLANIM ALANLARI
Güneş ışığından olabildiğince çok yararlanmak için ülkemizde binaların pencreleri güneye bakacak şekilde yapılır. Güneş enerjisi genellikle ısıtma amacıyla kullanılır. Güneş pilleri güneşten gelen enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Bu piller elektronik saatler,fotoğraf ve hesap makinelerinin yanı sıra uzay araçlarında da kullanılır

12

13 ISI VE SICAKLIK FARKLI MI??

14 Sıcaklık ve ısı ifadeleri günlük hayatımızda birbirine sık sık karıştırılmaktadır.Isı bir enerji türüyken sıcaklık termometreyle ölçülebilen bir değerdir. Sıcaklık enerji türü değildir. Isı miktarı joule (J) veya kalori (cal) birimleri ile belirtilir

15 Sıcak bir ortamda bulunan bir bardak ve bir çaydanlığın suyla dolu olduğunu düşünelim.Sıcaklıkları eşit olan bu su örneklerini, içinde bolca buz parçaları bulunan iki farklı kaba dökelim. Sıcaklıkları eşit olduğu halde çaydanlıktaki suyun erittiği buz, daha fazla olur. Bu durum bize ısı ve sıcaklığının farklı kavramlar olduğunu göstermektedir.

16 Maddelerdeki sıcaklık artışı maddelerin aldıkları ısı miktarına bağlıdır. Madde ne kadar çok ısı alırsa sıcaklık artışı da o kadar fazla olur. Özdeş ısıtıcılarda, aynı miktardaki maddelerden daha uzun sure ısıtılan maddenin sıcaklığı daha yüksek çıkar.


"SU HALDEN HALE GİRER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları