Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?"— Sunum transkripti:

1

2 Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?

3 Yağmur yağmadan kısa bir süre önce gökyüzünün kara bulutlarla kaplandığını fark etmişsinizdir. Fakat kara bulutlar her zaman yağmurun habercisi değildir. Bazen bu bulutların ardından şiddetli bir şekilde dolu yağdığını da gözlemlemişsinizdir.

4 Yağmur yağdığında caddeler ıslanır, çukurlar suyla dolar, bir süre sonra gökyüzündeki bulutlar yavaş yavaş dağılmaya başlar. Güneş yeniden parlar. Islak olan yerler kurur. Çukurlarda biriken sular artık görünmez olur. Acaba yerleri ıslatan ve çukurlarda biriken bu sular nereye gider? Bakalım nereye gidiyormuş…

5 Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Atmosfere yükselen su buharı soğuk hava tabakasıyla karşılaşırsa küçük su damlacıklarına dönüşür. Su buharı ve damlacıklar bulutları oluşturur.

6 Hava soğumaya devam ederse damlacıklardan binlercesi birleşerek su damlalarını oluşturur.

7 Su damlaları ağırlaşır ve havada asılı duramaz hâle gelir
Su damlaları ağırlaşır ve havada asılı duramaz hâle gelir. Yağmur şeklinde yeryüzüne düşer. Bulutların bulundu¤u bölgede havanın sıcaklığı, oluşacak yağışın şeklini belirler. Bulutların çok soğuk bir hava katmanıyla karşılaştığı durumlar olabilir.Bu durumda bulutu oluşturan çok küçük tanecikler, su damlacıkları hâline gelmeden donarak küçük buz kristallerine dönüşür.

8 Bu tanecikler diğer kristallerle birleşerek büyür
Bu tanecikler diğer kristallerle birleşerek büyür. Böylece bulutlar tarafından tutulamayacak kadar ağırlaşarak kar şeklinde yeryüzüne düşer.

9 Bazı günler bol su buharı taşıyan nemli hava yeryüzüne yakın yerlerde küçük su damlacıkları oluşturur. Çok küçük olan bu su damlacıkları havada asılı kalır. Bu hava olayına sis adı verilir.

10 Akarsular, göller, denizler, yer altı suları doğal su kaynaklarıdır
Akarsular, göller, denizler, yer altı suları doğal su kaynaklarıdır. Bahar aylarında su seviyeleri yükselen akarsular denizlere ve göllere dökülür.

11 Dünya’mızdaki canlılığın temeli olan su hiç mi tükenmez
Dünya’mızdaki canlılığın temeli olan su hiç mi tükenmez? Su kaynakları hep var olacak mı? Yerküre yüzeyinin %71’inin su olduğunu unutmamalıyız.

12 YAĞMURLAR YOĞUNLAŞIP YAĞMUR BIRAKMAYA HAZIRLANAN BULUTLAR GÜNEŞİN ETKİSİYLE BUHARLAŞAN SULAR AKARSULAR DENİZ

13 Su döngüsünün devam etmesi için sürekli buharlaşma olması gerekir Yeryüzünde, karalarda ve denizlerdeki tonlarca suyu buharlaştırabilecek kadar büyük bir ısı kaynağı yoktur. Fakat yeryüzündeki bu buharlaşmayı sağlayan enerjinin Güneş’ten geldiğini biliyoruz. Dünya’mız var olduğundan beri Güneş, yeryüzündeki suları, buharlaştırarak su döngüsünün devamlılığı sağlanmaktadır.

14

15 Güneş Bize Çalışır Evlerimizde, fabrikalarda ve araçlarda enerjiye sürekli ihtiyaç duyarız. Bu enerjiyi elde ettiğimiz pek çok kaynak bulunmaktadır. Rüzgâr, petrol, kömür, akarsular ve doğal gaz, yaşamımızı kolaylaştırmak için kullandığımız bazı enerji kaynaklarıdır. Bunların yanı sıra canlılık faaliyetlerimizi devam ettirebilmek için gerekli olan enerjiyi besinlerden karşılarız. Bu besinlerin bir bölümü bitkisel kaynaklıdır. Tüm bu enerjilerin kaynağı Güneş’tir.

16 Güneş enerjisi yeryüzüne ışınlarla ulaşır
Güneş enerjisi yeryüzüne ışınlarla ulaşır. Yeryüzüne ulaşan bu ışınlar, maddelerin sıcaklığının değişmesine neden olur. Güneş ışınları ulaştıkları maddeyi ısıtır. Böylece Dünya’ya ışınlar hâlinde gelen güneş enerjisi, ısı enerjisine dönüşerek yeryüzünü ısıtır.

17 Yaşamımız boyunca en çok gördüğümüz gök cismi Güneş’tir
Yaşamımız boyunca en çok gördüğümüz gök cismi Güneş’tir. Gündüzleri nereye baksak onun ışığı ile karşılaşırız. Güneş, bizim ısı ve ışık kaynağımızdır.


"Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları