Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU HALDEN HALE GİRER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU HALDEN HALE GİRER."— Sunum transkripti:

1 SU HALDEN HALE GİRER

2 Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. Kar kışın yağar. Yağmur ise daha çok ilkbahar mevsiminde yağar. Yeryüzündeki sular buharlaşarak bulutları oluşturur. Bulutlar zamanla bu ağırlıklarını taşıyamaz hale gelirler ve yeryüzüne; yağmur, kar, dolu olarak düşerler.

3 HAVA OLAYLARI sıcak ve soğuk havanın karşılaşması neticesinde meydana gelir. Buz dolabından çıkarılan su şişesinin buharlı halinin sıvı hale gelmesi örnek olarak söyleyebiliriz. Güneş suları buharlaştırdığı için hava olaylarında doğrudan bir etkisi vardır. KAR OLUŞUMU Bulutların çok soğuk hava katmanıyla karşılaştığında bulutu oluşturan küçük tanecikler su damlacıkları haline gelmeden küçük buz kristallerine dönüşmesiyle oluşur.

4 DOLU OLUŞUMU SİS OLUŞUMU
Bulutların bazen çok soğuk hava katmanına rastlamasıyla su damlacıklarının bir kısmı donar. Rüzgarın etkisiyle yukarı aşağı savrularak büyür. Gittikçe ağırlaşarak yeryüzüne düşer. SİS OLUŞUMU Bol su buharı taşıyan nemli hava yeryüzüne yakın yerlerde küçük su damlacık şeklinde asılı kalmasıyla oluşur.

5 ÇİĞ OLUŞUMU KIRAĞI OLUŞUMU
Havanın açık ve durgun olduğu gecelerde, havadaki su buharının soğuk cisimler üzerinde su damlacıkları biçimde yoğuşmasıdır. İlkbahar ve yaz aylarında görülür. KIRAĞI OLUŞUMU Çok soğuk zeminler üzerindeki yoğuşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır. Kırağının oluşabilmesi için havanın açık ve durgun olması gerekir. Yağışlarla yeryüzüne düşen yağmur buharlaşarak ayrılan suyu dengelemektedir.Buharlaşma en fazla yaz mevsiminde olur.

6 Su döngüsünün olması için mutlaka buharlaşma olması gerekir.
SU DÖNGÜSÜ suyun bir halden başka bir hale geçerek yeryüzü ile hava küre arasında dolanımına denir. Su döngüsünün olması için mutlaka buharlaşma olması gerekir. Kışın yağan kar sularının seviyesi en fazla bahar mevsiminde artar.


"SU HALDEN HALE GİRER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları