Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU HALDEN HALE GİRER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU HALDEN HALE GİRER."— Sunum transkripti:

1 SU HALDEN HALE GİRER

2 Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Atmosfere yükselen su buharı soğuk hava tabakasıyla karşılaşırsa küçük su damlacıklarına dönüşür. Su buharı ve damlacıklar bulutları oluşturur. Hava soğumaya devam ederse damlacıklardan binlercesi birleşerek su damlalarını oluşturur.

3 Su damlaları ağırlaşır ve havada asılı duramaz hâle gelir
Su damlaları ağırlaşır ve havada asılı duramaz hâle gelir. Yağmur şeklinde yeryüzüne düşer. Bulutların bulunduğu bölgede havanın sıcaklığı, oluşacak yağışın şeklini belirler. Bulutların çok soğuk bir hava katmanıyla karşılaştığı durumlar olabilir.Bu durumda bulutu oluşturan çok küçük tanecikler, su damlacıkları hâline gelmeden donarak küçük buz kristallerine dönüşür.Böylelikle kar oluşur

4 Yağışlar her zaman yağmur ya da kar şeklinde görülmez
Yağışlar her zaman yağmur ya da kar şeklinde görülmez. Bulutlar bazen çok soğuk hava katmanlarına rastladığında su damlacıklarının bir kısmı donar. Donan su damlacıkları yükseklerdeki şiddetli rüzgârın etkisiyle bulut içerisinde yukarı aşağı savrularak büyür. Gittikçe ağırlaşarak dolu şeklinde yere düşer.

5 Bazı günler bol su buharı taşıyan nemli hava yeryüzüne yakın yerlerde küçük su damlacıkları oluşturur. Çok küçük olan bu su damlacıkları havada asılı kalır. Bu hava olayına sis adı verilir.

6 Akarsular, göller, denizler, yer altı suları doğal su kaynaklarıdır
Akarsular, göller, denizler, yer altı suları doğal su kaynaklarıdır. Bahar aylarında su seviyeleri yükselen akarsular denizlere ve göllere dökülür. Su, aynı zamanda canlıların yapısında da bulunmaktadır. Farklı olan, yalnızca suyun bulunduğu yer ve görünümüdür.

7 Yerküre yüzeyinin %71’inin su olduğunu unutmamalıyız
Yerküre yüzeyinin %71’inin su olduğunu unutmamalıyız. Kara ve denizlerden sürekli buharlaşan su, bir yandan da yağışlarla geri döner. Yağışlarla yeryüzüne düşen su, buharlaşarak yeryüzünden ayrılan suyu dengelemektedir.insanlar doğaya zarar vermediği sürece doğadaki su dengesi korunur.

8 Mevsimlere bağlı olan sıcaklık değişimleri yeryüzü sularının buharlaşmasını ve yağışlarla geri dönüşünü etkiler. Yaz mevsiminde sıcaklık artışıyla birlikte buharlaşma da artar ve yüzey sularındaki su miktarı azalır. Sıcaklığın düşmesiyle birlikte yağışlar başlar. Bahar aylarında, kış boyunca yağan karların erimesi ve yağmurların etkisiyle akarsulardaki su seviyesi yükselir. Bu sular, akarsular aracılığıyla göl ve denizlere ulaşır. Tüm bu doğal olaylar sonucunda doğada bulunan su miktarındaki denge korunur.

9 Bulutlardaki su yağışlar
şeklinde yeryüzüne iner. Su buharı yükseldikçe soğur ve bulutlar oluşur. Yeryüzüne inen su emilerek yer altı sularına iner Güneş’in etkisiyle kara ve denizlerin yüzeyindeki su buharlaşır. yer altı suları

10 Su döngüsünün devam etmesi için sürekli buharlaşma olması gerekir
Su döngüsünün devam etmesi için sürekli buharlaşma olması gerekir. Yeryüzündeki bu buharlaşmayı sağlayan enerjinin güneşten geldiğini biliyorsunuz.Dünyamız var olduğundan beri Güneş, yeryüzündeki suları, buharlaştırarak su döngüsünün devamlılığı sağlanır.

11 GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR Rüzgâr, petrol, kömür, akarsular ve doğal gaz, yaşamımızı kolaylaştırmak için kullandığımız bazı enerji kaynaklarıdır. Bunların yanı sıra canlılık faaliyetlerimizi devam ettirebilmek için gerekli olan enerjiyi besinlerden karşılarız. Bu besinlerin bir bölümü bitkisel kaynaklıdır. Tüm bu enerjilerin kaynağı Güneş’tir. Güneş, bizim ısı ve ışık kaynağımızdır. Güneş çevresine enerji yayar. Bu enerji ışınlarla yayılır.

12 Güneş enerjisinin genellikle ısıtma amacıyla kullanıldığını biliyoruz
Güneş enerjisinin genellikle ısıtma amacıyla kullanıldığını biliyoruz. Günümüzde güneş enerjisi kullanılarak elektrik enerjisi de elde edilmektedir.Güneş pilleri güneşten gelen enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür.


"SU HALDEN HALE GİRER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları