Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU HALDEN HALE GİRER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU HALDEN HALE GİRER."— Sunum transkripti:

1 SU HALDEN HALE GİRER

2 Doğada su halden hale girer
Doğada su halden hale girer.Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner.Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle buharlaşır.

3 Buharlaşan su buharı havaya karışır
Buharlaşan su buharı havaya karışır.Su buharı içeren hava yükseldikçe soğuyup yoğuşur, böylece bulutlar oluşur.

4 Yağmur; göller veya su birikintilerinin gökyüzünde buharlaşarak, bulutlarda küçük su damlacıkları olarak toplanır.Bulutlar bu yükü taşıyamadıkları zaman su damlacıkları yeryüzüne ‘yağmur’ olarak düşer.

5 Kar;soğuk havalarda,bulutlardaki su damlacıklarının donması, kristalleşmesi ve yeryüzüne düşmesi ile oluşur.

6 Sis;havadaki su buharının özellikle sabah ve akşam saatlerinde nemli havayla birlikte su damlacıklarına dönüşür.Bu su damlacıkları havada asılı kalır.Bu olaya sis denir.

7 Dolu;küçük su damlacıklarının yeryüzüne inerken soğuk hava ile karşılaşınca toplaşıp büyür.Büyüyen su damlacıkları dolu olarak yeryüzüne iner

8 Doğadaki Su Döngüsü Su çevrimini harekete geçiren güneş, okyanuslardaki suyu ısıtır, ısınan suda atmosfere buharlaşır. Yükselen hava akımları, su buharını atmosfer içinde yukarıya kadar taşır, orada bulunan daha soğuk hava bulutlar içinde yoğunlaşmaya sebep olur.

9 Hava akımları, bulutları dünya çevresinde hareket ettirir, bulut zerreleri bir araya gelerek, büyürler ve yağış olarak gökyüzünden düşerler. Bazı yağışlar, kar olarak dünyaya geri döner ve donmuş su kütleleri halinde binlerce yıl kalabilecek olan buz tepeleri ve buzullar şeklinde birikebilir.

10

11 Su Döngüsünü Oluşturan Basamaklar
Bu döngüde suyun hareket etmesini sağlayan beş değişik olay vardır: 1- Yoğunlaşma 2- Yağış 3- Toprağa geçiş ve yeraltı sularının oluşumu,

12 4- Yüzeyel akıntı ve yüzey suları ile yeraltı sularının oluşumu,
5- Buharlaşma

13 Yoğunlaşma:Suyun buhar formundan sıvı formuna değişim sürecidir
Yoğunlaşma:Suyun buhar formundan sıvı formuna değişim sürecidir. Havadaki su buharı konveksiyon yardımıyla artar. Ilık-nemli hava yükselirken soğuk hava aşağı doğru hareket eder. Ilık hava yükseldikçe sıcaklığı azalıp enerjisini kaybettiğinden gaz halden sıvı veya katı (kar veya dolu) haline döner.

14 Yağış: Yağmur, sulusepken kar, kar veya dolu olarak bulutlardan salınan sudur. Atmosferde yoğunlaştığı, atmosferik hava akımında kalmasının zorlaştığı durumda su buharından sonra yağış meydana gelir.

15 Toprağa geçiş: Dünya yüzeyine erişen yağışların bir kısmı toprağa sızar (infiltrasyon) ve yeraltı sularını meydana getirirler. Toprağa sızan su miktarı, toprağın eğimi, bitkilerin tipi ve miktarı, toprağın su ile doygun olup olmamasına bağlı olarak değişir. Yüzeyde büyük yarıklar, delikler bulunması, toprağa su geçişini kolaylaştırır.

16 Yüzeyel akıntı: Çok fazla yağış olduğunda, toprak suya doyar ve suyun fazlasını alamaz. Kalan su toprağın yüzeyinden akar (Runoff). Suyun toprağa emilemeyen kısmı yüzey suları olarak isimlendirilir. Yüzeyel sular kar ve buzların erimesiyle de oluşabilir. Yüzey suları çaylara, derelere ve nehirlere akar. Yüzey suları daima daha alçak noktalara doğru taşınır, dolayısıyla okyanuslara karışır.

17 Yeraltı suları: Dünya yüzeyine erişen yağışların bir kısmı toprağa sızar (infiltrasyon) ve yeraltı sularını meydana getirir. Yeraltı sularının bir bölümü derinde kapalı bir su katmanına ulaşır ve kullanılabilmeleri için yeryüzüne özel bir yöntemle çıkarılmaları gerekir.

18 Yeraltı sularının diğer bir bölümü ise basınç etkisiyle üst toprak katmanlarına doğru hareket eder ve yeryüzüne ulaşır. Bu sulara kaynak suyu denir.

19 Su döngüsünü bozan başlıca etkenler;
Su döngüsünü bozan başlıca etkenler; * Atık suların temizlenmeden su kaynaklarına verilmesi * Ormanların ve diğer yeşil alanların azaltılması * Yeraltı sularının fazla miktarda kullanılması


"SU HALDEN HALE GİRER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları