Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU DÖNGÜSÜ Yeryüzündeki suyun buharlaşıp havaya karışması, bulutları oluşturması ve yağış olarak yeryüzüne dönmesi sürecinde izlediği yola su döngüsü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU DÖNGÜSÜ Yeryüzündeki suyun buharlaşıp havaya karışması, bulutları oluşturması ve yağış olarak yeryüzüne dönmesi sürecinde izlediği yola su döngüsü."— Sunum transkripti:

1

2 SU DÖNGÜSÜ Yeryüzündeki suyun buharlaşıp havaya karışması, bulutları oluşturması ve yağış olarak yeryüzüne dönmesi sürecinde izlediği yola su döngüsü denir. Su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma adı verilir.

3 ÖRNEKLER Sıcak su dolu çaydanlığın üstünde duran demliğin tabanında,
Piştikten sonra altı kapatılarak bekletilen yemek tenceresinin kapağında, Buzdolabından çıkarılan kola kutusunun yüzeyinde,

4 ÖRNEKLER Soğuk havalarda içinde insan bulunan otomobil camlarında oluşan su damlacıkları ortamdaki su buharının yoğuşması ile oluşur. Doğa olaylarından yağmur havadaki su buharının yoğuşması ile meydana gelir.

5

6 Yeryüzündeki akarsular, göller ve denizlerdeki sular sıcaklığın etkisiyle ısınır ve buharlaşır.Buharlaşan su havaya karışır.Su buharı içren hava atmosfere yukarıya doğru yükselir. Yükselen hava soğur ve çok küçük damlacıklar halinde yoğuşmaya başlar.

7 BULUT Havadaki su buharını küçük damlacıklar şeklinde gözle görülebilir hal almasına bulut adı verilir.

8 SİS Sis çok küçük su damlacıklarından oluşan yere yakın bulutlardır.Soğuk havalarda,yere yakın yerlerde su buharı yoğuşarak sisi oluşturur.

9 Yağmur damlaları yere düşene kadar birbirine çarpmaz
Yağmur damlaları yere düşene kadar birbirine çarpmaz.Yağmur damlaları sabit hızla yeryüzüne düşer.Ayrıca bir yıl boyunca Dünya yüzeyine düşen yağmur miktarı her yıl “aynı” dır.

10 DOLU; Dolu yağmurdan sonraki bir oluşumdur. Yağmur damlaları bazen yere düşecekleri zaman ters esen rüzgarlar nedeniyle soğuk hava tabakalarına doğru itilirler. Donan su damlaları bu kez buz taneleri olarak yeryüzüne düşerler. Dolu taneleri leblebi büyüklüğünde hatta ceviz büyüklüğünde ya da yumurta büyüklüğünde olabilir.

11 KAR; Bulutlar sıfır santigrat derecenin altındaki hava tabakasıyla karşılaştığında oluştukları su tanecikleri su damlalarına dönüşmeden donarlar. Kar kristalleri haline gelerek yeryüzüne düşerler Kar kristallerinin en büyük özelliği; hepsinin de altı köşeli (altıgen) olması ve hiçbirinin birbirine benzememesidir.

12 KIRAĞI; Çok soğuk gecelerde havadaki nem yeryüzündeki taş, toprak, bitki gibi varlıkların üzerindeyken donar ve beyaz bir kar tabakası gibi görünür. Bahar aylarında daha sık görülür. İstenilen bir yağış şekli değildir. Çünkü kırağı, meyve ve sebze bahçelerine büyük zarar verir.

13

14 ÇİY; Hava sıcaklığının sıfır derecenin üzerinde olduğu zamanlarda, havadaki nem taş, toprak ve bitkiler üzerinde su damlacıkları oluşturur. Çiy de kırağı gibi sabah saatlerinde gözlenir. Bir süre sonra Güneş’in etkisiyle buharlaşıp tekrar havaya karışır.

15

16 EN BÜYÜK ENERJİ KAYNAĞI
GÜNEŞ Güneşin canlılar ve dünyamız için önemi çok büyüktür. Öncelikle güneşin, dünyamızın tek enerji kaynağı olduğunu bilmemiz gerekmektedir.

17 Dünyamızın ısı ve ışık kaynağı olarak önem taşıyan güneş, dünya üzerindeki tüm canlıların yaşamlarının da en önemli kaynağıdır.. Çünkü güneşin yokluğunda, dünyanın ısısı felaketlere varabilecek boyutlarda azalabilme tehlikesi doğacak ve ışıksız bir ortam meydana gelecektir.. Bu durum da dünya üzerindeki tüm yaşamın biteceği anlamını taşımaktadır..

18 GÜNEŞİN YARARLARI NELERDİR ?
Dünyadaki tüm varlıklar için güneş bir hayat kaynağı. Güneşin insanlar üzerinde yarattığı en temel faydalar arasında, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan anti bakteriyel etkisi yer alıyor. Aynı zamanda vücudun D vitamini sentezlemesini gerçekleştirdiği için özellikle çocukların kemik gelişiminde temel bir rol üstleniyor.

19 Sağladığı bronzluk etkisi ile estetik bir öneme sahip olan güneş, akne ve sivilce tedavisinde de çok işe yarayabiliyor. Ancak, tüm bu faydaları içeren temel hayat kaynağımız güneş, ozon tabakasının incelmesiyle birlikte artık insanlar için bir tehlike unsuru haline gelmeye başladı.

20

21 Güneşin hacmi dünyanın hacminin  1 303 800 katıdır .
 Çok sıcak bir gaz topu olan güneş değişik katmanlardan oluşur. Güneş içten dışa doğru ÇEKİRDEK – IŞINIM - KAYNAŞIM  olarak  3 bölgeden oluşur Çekirdekte üretilen enerji ışınım bölgesinden etrafa dalgalar halinde yayılarak kaynaşım bölgesinden yüzeye taşınır.  Güneşin çekirdeğinde yaklaşık 15 milyon 0C sıcaklık bulunur. Güneşin dış bölgesinde IŞIK KÜRE – RENK KÜRE – TAÇ KÜRE  bulunur .

22 GÜNEŞ ENERJİSİNDEN NASIL YARARLANIRIZ
İnsanlar var olduklarından beri Güneş enerjisinden çeşitli şekillerde yararlanmışlardır. Güneş’in en önemli özelliği ısı ve ışık yaymasıdır. İnsanlar, Güneş’in verdiği ısıdan yararlanmak için yöntemler geliştirmişlerdir. Sularını ısıtmışlar, meyve ve sebzelerini kurutmuşlar, teknolojinin gelişmesiyle bilim insanları farklı yararlanma yöntemleri geliştirmişlerdir.

23

24 Güneş ışınlarından yararlanmak için pek çok teknoloji geliştirilmiştir
Güneş ışınlarından yararlanmak için pek çok teknoloji geliştirilmiştir. Bu teknolojilerin bir kısmı güneş enerjisini ışık ya da ısı enerjisi şeklinde direk olarak kullanırken, diğer teknolojiler güneş enerjisinden elektrik elde etmek şeklinde kullanılmaktadır. Güneş enerjili sistemleri, suyu ısıtmak için güneş ışınlarından yararlanır. Bu sistemler evsel sıcak su ya da bir alanı ısıtmak için kullanılabildiği gibi çoğunlukla bir havuzu ısıtmak için kullanılır.

25 Yaygın güneş enerjisi uygulamaları şunlardır ;
Düzlemsel güneş kolektörleri : Ülkemizde de çok yaygın olarak kullanılan, evlerde sıcak su elde etmede kullanılan sistemlerdir. Yek-odaklı güneş enerjisi santralleri :Bunlarda, doğrusal, çanak şeklinde ya da merkezi bir odağa yönlendirilmiş dev aynalar kullanılarak, odak noktasında çok yüksek sıcaklıkta ısı elde edilir. Genellikle elektrik üretiminde kullanılır. Ancak henüz bir yaygınlık kazanamamışlardır

26 Vakum Tüplü Güneş Enerjisi Sistemleri:
Vakum tüplü güneş enerjisi kolektörleri: iç içe geçmiş 2 adet silindirik cam tüpün ısı yolu ile birbirine bağlanması ve bu işlem sırasında arasındaki havanın alınması ile üretilir. Dış silindirik tüpün yüzeyine düşen Güneş ışınları aradaki havasız ortamdan geçerek iç kısımdaki silindirik tüpün yüzeyinde absorbe edilmesi ile çalışır. Arada madde olmadığından dolayı sadece ışıma ile ısınan sistem suyu dış hava sıcaklığından bağımsızdır.

27

28

29 BİTTİ!!!!!


"SU DÖNGÜSÜ Yeryüzündeki suyun buharlaşıp havaya karışması, bulutları oluşturması ve yağış olarak yeryüzüne dönmesi sürecinde izlediği yola su döngüsü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları