Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ"— Sunum transkripti:

1 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ

2 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ISINMA-SOĞUMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir

3 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Özel karışımlı toprakların pişmesi ile seramik,porselen,kiremit,tuğla…vb. malzemeler yapılır. Sıcak su ile temizlik iyi sonuçlar verir.

4 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Isı enerjisini kaybeden maddeler soğur. Madde yeterince soğursa donma ve yoğunlaşma olur. Karayolları soğumanın yol açtığı buzlanma nedeniyle bozulur.

5 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Soğuk havada mikroplar etkinlik göstermez,yaşamaz. Soğuyan maddeler sertleşir. Isınma ve soğuma olayları art arta gerçekleştirir ve sütteki mikroplar yok edilir.(Pastörize sütler) Dondurulmuş besinler uzun süre saklanır.

6 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Havadaki ısınma ve soğuma; Yağışların Rüzgarların Toprak oluşumunun Şimşek ve yıldırımların oluşmasına neden olur

7 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler Örneğin su sıvıdır.Buzluğa koyduğumuzda Donar ve katılaşır.Isıttığımızda ise gaz halini alır.

8 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
İşte bu değişime Hal değişimi denir. Hal değişimleri Erime Donma Buharlaşma Yoğunlaşma ve süblimleşme şeklinde olur.

9 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Erime ve Donma Katı haldeki bir madde yeterince ısı alırsa sıvı duruma geçer.Bu olaya erime denir. Her madde kendine göre bir sıcaklık derecesinde erir.

10 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Yeterince soğuyan sıvı maddelerin katı hale geçmesine de Donma (katılaşma) denir. Donma olayı erimenin tersidir.Bir maddenin erime ve donma sıcaklıkları aynıdır.

11 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Eriyen maddenin hacmi büyür.Donan maddenin hacmi küçülür.Erime ile çözünme olayı çok farklıdır. Erime ısı etkisi ile gerçekleşir.Çözünme ise katı maddelerin sıvı içinde çok küçük parçacıklar biçiminde dağılmasıdır.

12 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Buharlaşma ve Yoğunlaşma Yeterince ısınan sıvı maddelerin gaz haline geçmesine buharlaşma denir. Buharlaşma her sıcaklık derecesinde gerçekleşir.Bundan dolayı buharlaşma derecesi yoktur

13 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Islak maddelerin kuruması; bu maddedeki suyun buharlaşarak uzaklaşması sonucunda olur. Buharlaşma sırasında gerekli ısıyı veren madde ısı kaybeder;soğur. Karpuz dilimi bir süre dışarıda bekletilirse yüzeyi soğur. Suyu sızdıran testiler suyu soğuk tutar.

14 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Bazı etkenler buharlaşmayı hızlandırır. Bunlar; Sıcaklığın artması Yüzeyin büyümesi Basıncın azalması Havanın rüzgarlı olması Havanın kuru olması

15 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Doğada Su Döngüsü Yeryüzündeki sular yerle gök arasında durmadan devam eden bir döngü içindedir. Bunun nedeni suyun halden hale geçmesidir. Güneşin etkisiyle buharlaşan sular gök yüzünde bulutları oluşturur. Bulutlar çok küçük su damlacıklarından oluşur. Soğuk bir hava tabakasına rastlayınca ısı kaybettikleri için bulutlardan yoğuşma çoğalır

16 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Yoğuşmayla ağırlaşan su damlacıkları yer yüzüne doğru düşmeye başlar. Buna yağmur denir.Bazen soğuk hava tabakası buluttaki su damlacıklarını doldurur. Bu durum kar yağmasına neden olur.

17 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Dolu ise yağmur damlalarının daha soğuk bir hava tabakasına rastlayarak donması sonucu oluşur. Yeryüzüne yağışlarla tekrar dönen su yine Güneşin etkisiyle buharlaşarak gökyüzüne yükselir. Böylece yeryüzündeki su, dengesi sürekli olarak korunmuş olur.

18 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Gaz maddelerin ısı vererek sıvı duruma geçmelerine Yoğunlaşma (yoğuşma) denir.Kışın odadaki havada bulunan su buharı soğuk cam yüzeyine çarpar ve yoğunlaşır.Bu durumda camda sulanmalar meydana gelir.Bulutlar; havadaki su buharının yoğunlaşması sonucu oluşurlar. Yoğunlaşan madde ısı verir.

19 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Yoğunlaşma olayı; Suyun doğal döngüsünü Soğutma devrelerinin çalışmasını Suyun arıtılarak içme suyu olarak kullanılmasını sağlar.

20 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ

21 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Kaynama Kaynama; buharlaşmanın hızlı halidir.Kaynamakta olan bir sıvının ise her noktasında buharlaşma görülür.Her madde belli sıcaklıklarda kaynar. Örneğin su 100°C de, Hava -191°C de, Civa 357°C de kaynar..

22 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Basıncın artması kaynama hızını arttırır.Örneğin; düdüklü tencereler basınçlı olduğundan yemekler daha hızlı pişer.İstanbul’da hava basıncı Ankara’dan daha yüksek olduğundan; İstanbul’da sıvılar daha yüksek sıcaklıkta kaynar.

23 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Yabancı maddeler kaynama sıcaklığını arttırır. Saf su 100°C de kaynarken; kireçli,şekerli,tuzlu su daha yüksek derecelerde kaynar. Çorbanın kaynama sıcaklığı suyunkinden yüksektir

24 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Bozunma (Bozulma) Isı bazı maddelerin yapısında değişikliğe yol açar. Isı etkisiyle maddenin yapısında olan bu değişikliğe bozunma(bozulma)denir. Örneğin; pişirilen yiyeceklerin yapısı değişir.Oda sıcaklığında bekletilen bazı yiyecekler kokuşur

25 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Isıtılan şeker kömürleşerek bozunur. Odun kömürü odunun ısıtılması sonucunda oluşur. Kullandığımız kömür,petrol canlı yapılarının milyonlarca yılda bozunmasından oluşur

26 MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
NOT Kaynama, Buharlaşma ve erime için maddenin ısı alması gerekir.Yoğunlaşma olayında ise maddenin ısı vermesi gerekir.


"MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları