Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU."— Sunum transkripti:

1 SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU

2 Üzerinde yaşadığımız Dünya’da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur.Bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun bunları oluşturan tanecikler hareket halindedir.Bir maddenin taneciklerin hareketliliği yani hareket enerjisi katı haldeyken en az, gaz haldeyken en fazladır.

3 GAZ KATI SIVI

4 ISINMA HAREKETLENMEDİR
Bir madde ısındıkça maddeyi oluşturan taneciklerin hareket enerjisi artar.Hızlanan taneciklerin yerleri değiştikçe ısı yayılır.

5 ISINMA HAREKETLENMEDİR
Bir miktar küçük pamuk parçacıklarını soğuk su içine bırakalım.Su ısıtılmaya başlandıktan bir süre sonra pamuk parçacıklarının aşağıdan yukarıda doğru hareketlendiği gözlenir. Bu bize ısınan su taneciklerinin hareketlendiğini gösterir.

6 BUZ PARÇACIKLARI

7 Katı haldeki buz parçaları güneşin etkisiyle sıvı hale dönüşür
Katı haldeki buz parçaları güneşin etkisiyle sıvı hale dönüşür. Sıvı hâldeki yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su buharı ve damlacıklar bulutları oluşturur. Hava soğumaya devam ederse damlacıklardan binlercesi birleşerek su damlalarını oluşturur. Bir sonraki slaytta bunu göreceğiz.

8 KATI GAZ SIVI

9 Su damlaları ağırlaşır ve havada asılı duramaz hâle gelir
Su damlaları ağırlaşır ve havada asılı duramaz hâle gelir. Yağmur şeklinde yeryüzüne düşer.

10 Bulutların çok soğuk bir hava katmanıyla karşılaştığı durumlar olabilir.Bu durumda bulutu oluşturan çok küçük tanecikler, su damlacıkları hâline gelmeden donarak küçük buz kristallerine dönüşür.Bu tanecikler diğer kristallerle birleşerek büyür.Böylece bulutlar tarafından tutulamayacak kadar ağırlaşarak kar şeklinde yeryüzüne düşer.

11 Bazı günler bol su buharı taşıyan nemli hava yeryüzüne yakın yerlerde küçük su damlacıkları oluşturur. Çok küçük olan bu su damlacıkları havada asılı kalır. Bu hava olayına sis adı verilir.

12 GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR Güneş enerjisi yeryüzüne ışınlarla ulaşır. Yeryüzüne ulaşan bu ışınlar, maddelerin sıcaklığının değişmesine neden olur.

13 Güneş ışınları ulaştıkları maddeyi ısıtır
Güneş ışınları ulaştıkları maddeyi ısıtır. Böylece Dünya’ya ışınlar hâlinde gelen güneş enerjisi, ısı enerjisine dönüşerek yeryüzünü ısıtır. Güneş bizim ısı ve ışık kaynağımızdır. Güneş, çevresine enerji yayar.

14

15 GÜNEŞ ENERJİSİ VE KULLANIMI
Güneş enerjisinin genellikle ısıtma amacıyla kullanıldığını biliyoruz.Günümüzde güneş enerjisi kullanılarak elektrik enerjisi de elde edilmektedir. Güneş pilleri güneşten gelen enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Bu Piller Elektronik saatler,fotoğraf ve hesap makinelerinin yanı sıra uzay araçlarında da kullanılır.

16

17 GÜNEŞ ENERJİSİ VE KULLANIMI
Güneş enerjisinin ısıtmada kullanılabilmesi için çeşitli sistemler yapılmıştır. Bu sistemlerden biri olan güneş panelleri ile Güneş’ten gelen enerji, su ısıtmada kullanılır.

18 ISI VE SICAKLIK FARKLI MIDIR?
Sıcaklık ve ısı ifadeleri günlük hayatımızda birbirine sık sık karıştırılmaktadır.Isı bir enerji türüyken sıcaklık termometreyle ölçülebilen bir değerdir. Sıcaklık enerji türü değildir. Isı miktarı joule (J) veya kalori (cal) birimleri ile belirtilir

19

20 “Düşük ısılarda bile mükemmel temizlik
“Düşük ısılarda bile mükemmel temizlik.” “Bugün Ankara’da en yüksek ısı 25 derecedir.” gibi ifadelerde sıcaklık yerine yanlışlıkla ısı kullanılmaktadır.

21 YAKITLARDA DEPOLANMIŞ ENERJİ
Petrol, kömür ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarımızın kökeni de güneş enerjisidir. Bu yakıtların kullanılmasıyla da güneş enerjisinden dolaylı olarak faydalanırız.

22 Petrol Benzin kömür

23 Odun, bilinen en eski yakıttır
Odun, bilinen en eski yakıttır.Dünya’da azımsanmayacak kadar nüfüs; ısınmak, yemek pişirmek ve aydınlanmak için odun kullanır.


"SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları