Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU HALDEN HALE GİRER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU HALDEN HALE GİRER."— Sunum transkripti:

1 SU HALDEN HALE GİRER

2 YAĞIŞLAR NASIL OLUŞUR? Yeryüzündeki sular ,Güneş’in etkisiyle buharlaşır ve yükselir. Yükseklerde bulunan soğuk hava Su buharını çok küçük su damlacıklarına ya da buz kristallerine dönüştürerek bulutlar oluşur.

3 Küçük ve yere düşmeyecek kadar hafif olan su damlacıkları havanın etkisiyle gökyüzünde dolaşır. Su damlacıkları birleşerek büyüyüp ağırlaştığında yağmur olarak yere iner.

4 Havadaki su buharı, taş toprak ve yaprak gibi soğuk katı maddeler üzerinde gece yoğunlaşarak su damlacıklarına dönüşür. Bu damlacıklara çiy denir. Daha çok ilkbahar ve yaz mevsimlerinde sabah erken saatlerde görülür.

5 Havadaki su buharı, çok soğuk ilkbahar
ve sonbahar gecelerinde donarak katılaşır. Toprak ve bitkiler üzerinde kar katmanı oluşur. Buna kırağı denir.

6 Oluşacak yağışın şeklini (kar ,dolu,yağmur) o bölgenin hava sıcaklığı belirler.
Çok nemli günlerde yeryüzüne yakın yerlerde küçük su damlacıkları havada asılı kalır.Bu olaya SİS adı verilir. Sise yeryüzüne inmiş bulutta denebilir.

7 DOĞADA SUYUN DOLANIMI Yeryüzündeki sularda, güneş enerjisinin etkisiyle sürekli buharlaşma olur. Atmosfere yükselen su buharı, atmosferin soğuk tabakalarında yoğunlaşarak yağmur, dolu, kar şeklinde tekrar yeryüzüne döner. Bu olaya suyun doğal dolanımı denir.

8 Yeryüzündeki suların buharlaşması ile yoğunlaşması arasında bir denge vardır. Tabiatta suyun dolaşımı ve sürekliliği, güneş enerjisi ile sağlanır. Çünkü buharlaşma ve yoğunlaşmanın gerçekleşmesi için ısınma – soğuma gerekir.


"SU HALDEN HALE GİRER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları