Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çİzgİ Romanlar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çİzgİ Romanlar."— Sunum transkripti:

1 Çİzgİ Romanlar

2

3

4 ÇİZGİ ROMANLARA İLGİ DUYAN YAŞLAR
Uzun bir süre çizgi roman ve öykülerin yalnızca çocuklar için hazırlandığına,ya da öyle olması gerektiğine inanıldı.Çizgi öykülerin Avrupa’da yaygınlaşması da buyüzden gecikerek oldu.Amerika Birleşik Devletleri’nde ise,çizgi öyküler,baştan beri yetişkinlerin ilgisini çekmiştir.Hatta 1929’da Gallup Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırma ,gazetelerdeki çizgi öykülerin okuyucuları arasında ‘’ Bankacılar ,üniversite rektörleri,profesörler ve doktorların ‘’da bulunduğunu ve öyküleri kamyon şoförleri ya da çöpçüler kadar sabırsızlıkla izlediklerini ortaya koydu.Daha sonra 1962’de yapılan bir araştırmada ,erkeklerin %58.3’ ünün ,kadınların %56.6 ‘sının gazetelerdeki çizgi öyküleri okuduklarını saptadı.Yine bu araştırmalara göre yetişkinler arasında çizgi öykülere en çok ilgi duyan yaş arası olmaktadır.

5 YASAKLAMA Çizgi romanlar zaman zaman büyük suçlamalar altında kalmıştır.Özellikle çocukların,zamanlarını boşa harcattıkları ,kötü resim ve baskısıyla estetik zevklerini bozdukları,kısa ifadeler yüzünden iyi edebiyat örneği olamadıkları; dillerini bozduğu,bu suçlamalardan sadece birkaçıdır.Ancak bunların içinde en önemlisi,özellikle cürüm konusunu işleyen çizgi romanların çocukları suça ittiği ve çocuk suçluların artmasına neden olduğudur.En iyi sansürü 1966’lara kadar işlerliği açıkça görülen ‘’Çizgi Roman Yayın Kuralları’’ na uyan yayıncıların kendileri yapmıştır.Bu kuralları özetleyecek olursak;öyküler daima iyinin,doğrunun ve haklının zaferiyle bitmeli,suç işleme teşvik edilmemeli,kanun koyucular ve uygulayıcılar hiçbir zaman saygınlıklarını kaybetmemeli,metin ve resimlemede seks,uyuşturucular içki gibi konular özendirilmemeli dergilerdeki reklamlarda da bunlara dikkat edilmelidir.

6 ÇİZGİ ROMANLARIN ÇOCUKLAR TARAFINDAN SEVİLME NEDENLERİ
1-Çizgi romanlar,çocuğun hareket ve macera isteğini doyurmaktadır. 2-Olaylar hızla gelişmekte olup öyküler kısadır. 3-Okunmaları kolaydır. 4-Çizgi romanların satın alınması çok kolaydır. 5-Çizgi roman okumak herkesin yaptığı bir şeydir.

7 ÇOCUKLARIN RUHSAL İHTİYAÇLARI
Çocukların temel ruhsal ihtiyaçlarından a)Bir gruba kabul edilmek, b)Başarmak, c)Oyun ve değişiklik ihtiyaçları ile çizgi romanların en çok okunduğu 6-14 yaş dönemindeki ilgi alanlarını inceleyelim: a)Çocukların temel ruhsal ihtiyaçlarından olan bir gruba kabul edilme ,güven duygusunun doğal bir sonucudur.Çocuğun ilk grubu ‘’benim’’ sözcüğüyle vurguladığı ailesidir. b)Başarmak ,bütün insanların temel ihtiyaçlarından biridir.Her insan başarılı olmak,beğenilmek,övülmek ister.Ancak çocukta bu istek çok belirgin bir biçimde görülür. c)Oyun ve değişiklik ihtiyacı,yetişkinlerin ‘’heyecansız ve kural dolu’’ yaşamlarından sıkılan çocukların en önemli ihtiyaçlarından biridir.Çocuklar bu amaçla da okurlar.

8 ÇOCUKLARIN DEĞİŞİK YAŞLARDA İLGİ DUYDUKLARI KONULAR
6-7 yaş dönemi :Bu dönemin en büyük özelliği arkadaşlık duygusunun gelişmesidir. 8-9 yaş dönemi :Bu yaşlarda çocuk birçok gerekli şeyleri öğrenmiş,yararlı alışkanlıkları kazanmıştır. 10-11 yaş dönemi :Bu dönemde kız çocukla erkek çocuk arasındaki fark iyice belirginleşmiştir. 12-14 yaş dönemi :Çocukluktan yetişkinliğe geçiş olan bu dönemde,çocuk ya çekingen ve içe dönük, ya da isyancı bir görünüm almaktadır. Doç. Dr. Haluk Yavuzer sosyo ekonomik düzeyi üst ,orta ve düşük kesimlerden gelen yaşlarındaki 240 kız ve erkek çocuğu incelemiştir.Bu araştırmada saptandığına göre genellikle erkek çocuklar spor,gezi, macera,makine,bilim ve ünlülerin biyografisi gibi konuları içeren eserleri, kızlar romantik romanları,kendilerini ilgilendiren öyküleri ve şiir kitaplarını okumaktan zevk almaktadırlar.

9

10 ÇİZGİ ROMANLARA TUTKUN ÇOCUK SORUNU
Çizgi romanları çocuklar için tamamen yararsız yayınlar olarak görmek ne kadar hatalıysa,bütünüyle yararlı saymak da o kadar sakıncalı olur.Çizgi romanlara çocuklar kolayca ulaşabilmektedir.O halde evde,okul kütüphanelerinde bol sayıda iyi nitelikli eseri de çevresinde bulabilmelidir.Çocuk resimli öykülere alıştığından ,içinde resmi bol olan kitapları öncelikle sunmak gerekir.Çizgi romanlar kısa sürede okunduklarından,iyi nitelikli eserlerinde başlangıçta kısa öykülerden oluşması yararlı olur.Ana babalar çocuklarına çizgi romanı yasaklamak yerine en azından onların ne tür çizgi roman okuduklarını anlamaya çalışmalı,eğer zararlı gördükleri ögeler varsa önce daha iyi nitelikli başka çizgi romanları,daha sonra da iyi eserleri tanıtma yoluyla çocuklarına bilinçli bir okuma rehberliği yapmalıdırlar.

11 KAYNAKÇA TEŞEKKÜRLER. Reyhan Körük
PROF.DR.NİLÜFER TUNCER,ÇİZGİ ROMAN VE ÇOCUK TEŞEKKÜRLER. Reyhan Körük


"Çİzgİ Romanlar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları