Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü"— Sunum transkripti:

1 Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
Gençlere Yönelik Halk Kütüphanesi Hizmetlerinde Teknolojinin Kullanımı ve Almanya’dan Örnekler Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

2 Gençlik Dönemi Özellikleri ve Teknoloji
15-25 yaş arası dönem Yaşamın en “dinamik” ve “hareketli” dönemidir. (Teknoloji sürekli yenilenen, dinamik ve hareketli bir alandır.) Yeni ve farklı bir kişiliğin (yetişkin kişiliğin) oluşması dönemidir. (Teknoloji yeni ve farklı olan demektir.) Bir şekillenme dönemidir. “Sosyalleşme” (toplumsallaşma) yoluyla çocukluktan yetişkinliğe “geçiş dönemi”dir. (Teknoloji onun için bir sosyalleşme aracıdır.) “Değişim” dönemidir. Değişik şeylere ilgi duyarlar. (Teknoloji sürekli değişim demektir.)

3 Gençlik Dönemi Özellikleri ve Teknoloji (…devam)
“Gelişen”, “geleceğe dönük”, “yeni”, “çağdaş”, “gelişmeye açık” kişidir. (Teknoloji bu kavramlara dayanır.) Ergenlik dönemi (Yetişkinlere özgü “yapabilme” becerisini gösterme dönemidir.) Yetişkinlerin yaptıklarından daha farklı, ilginç ve değişik şeyler yapmak isterler. (Teknolojik ürünleri kullanmak farklı, ilginç ve değişik şey yapmak anlamına gelir.) İlk defa ortaya çıkan şeylere ilgi duyarlar. (Teknolojide hep ilkler vardır.)

4 Gençlik Dönemi Özellikleri ve Teknoloji (…devam)
Modaya düşkündürler. (Teknolojinin değişimi de onlar için bir anlamda modadır.) Yenilikleri ve farklılıkları onlar için çıkarılmış ve uymakla yükümlü oldukları yasalar gibi algılarlar. (Teknoloji onlar için yeni fikir ve farklılık demektir.) Yaratıcı fikirlere ilgi duyarlar. (Teknoloji yeni fikirlerin somut görünümüdür.) Aceleci (sabırsız) tutumlara sahiptirler. (Bilgiyi bulmada da aceleci davranırlar. Teknoloji onlara acele bilgi bulan araçlardır.)

5 Gençlik Dönemi Özellikleri ve Teknoloji (…devam)
Hayal güçleri çok iyi çalışır. (Teknoloji hayal gücünün ürünleri olarak görünür.) Çok çabuk fikir değiştirirler. (Teknoloji yeni fikirlerle değişir. Onlar için teknoloji fikir değişimidir.)

6 Gençlere Yönelik Halk Kütüphanesi Hizmetleri ve Teknoloji
Halk kütüphanesi personeli gençlik döneminin özelliklerini bilmelidir. Personel bu konuda eğitilmelidir. Halk kütüphanesi gençlerin gereksinimlerini anlamalıdır. Gençlere yönelik özel hizmetler geliştirilmelidir. Gençlere yönelik derme oluşturulmalıdır. Gençlik dergileri alınmalıdır.

7 Gençlere Yönelik Halk Kütüphanesi Hizmetleri ve Teknoloji (…devam)
Derme geliştirmede gençlerin istekleri dikkate alınmalıdır. Dermenin düzenlenmesinde çocuklara-gençlere-yetişkinlere yönelik yayınlar ayrı konulabilir. Ya da bu yayınların üzerine farklı renkte işaretler konulabilir.

8 Gençlere Yönelik Halk Kütüphanesi Hizmetleri ve Teknoloji (…devam)
Halk kütüphanesinin bütün kaynak ve hizmetlerine bilgisayar üzerinden ulaşımı sağlamak. Televizyon dizileri, müzik-video film kasetleri, bilgisayar, bilgisayar oyunları, müzik-film CD’leri, müzik dinleme araçları (teyp, kaset çalar, CD çalar, MP3, MP4, IPod), DVD’ler, sesli kitaplar, DVix, İnternet, elektronik kitap-dergi ve gazeteler, veri tabanları, web sayfası, İnternet Salonu (Kullanım Merkezi)

9 Gençlere Yönelik Halk Kütüphanesi Hizmetleri ve Teknoloji (…devam)
Ücretsiz internet erişimi sağlamak Mutlaka bir web sayfası olmalı Teknoloji dergileri, teknoloji konulu öğretici kitaplar alınmalı. Dermenin yarıya yakını kitap dışı materyal olmalı. Kütüphanenin tasarımında teknolojik yaklaşım gösterilmeli.

10 Gençlere Yönelik Halk Kütüphanesi Hizmetleri ve Teknoloji (…devam)
Teknoloji konulu yarışmalar düzenlenmeli. (En iyi web sayfası, en güzel kütüphane tasarımı, bilgisayarda satranç, internette bilgi erişim yarışması vb.) Kütüphane ile ilgili elektronik tartışma listesi oluşturulmalı. Bilgisayar, internet, web kullanımı ve web tasarımı gibi konularda kurslar açılmalı.

11 Teşekkürler


"Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları