Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik"— Sunum transkripti:

1 SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI

2

3  1- Bedensel iyilik: Vücudu oluşturan doku ve organlarda eksiklik, işlev bozukluğu, mikrop taşıma gibi durumların olmaması hali.

4  2- Ruhsal iyilik: Yaşına uygun olarak düşünebilen, düşündüklerini anlaşılır şekilde ifade edebilen, başkalarını anlayabilen, yerinde ağlamasını ve gülmesini bilen, güçlüklerle mücadele edebilen, koşullara uygun hareket edebilen, başarılarda mutlu olup başarısızlıkları kabullenebilen, kendisiyle barışık olma hali.

5  3- Sosyal iyilik: Nerede, nasıl davranacağını ve sorumluluklarını bilen, insanlarla iyi ilişkiler içinde olup büyüğünü, küçüğünü severek hoşgörülü davranan, çevresiyle barışık olma halidir.

6  Sağlık hizmetleri, fert ve toplumun sağlıklı, uzun ömürlü olmasını ve verimli çalışmasını sağlar. Bu amaçla sağlık hizmetleri yürütülür.  Sağlık hizmetleri şunlardır:  Koruyucu sağlık hizmetleri  Tedavi edici sağlık hizmetleri  Esenlendirici(rehabilitasyon) sağlık hizmetleridir.

7  Koruyucu sağlık hizmetleri: Koruyucu sağlık hizmeti, kişinin herhangi bir hastalığa yakalanmadan önce kendisinde ve çevresinde gerekli iyileştirmeleri, kontrolleri yaparak önlem alması olarak tanımlanır. Koruyucu sağlık hizmeti kişiye yönelik ve çevreye yönelik olmak üzere temel olarak 2’ye ayrılır.  1- Kişiye yönelik hizmetler: Kişinin kendisini ve toplumu belirli etkenlere karşı korumasını hedef alır. Bu doğrultuda hastalığın önlenmesi, tanısı ve tedavisi’nin yapılması koruyucu sağlık hizmeti kapsamındadır.  2- Çevreye yönelik hizmetler: Çevre kaynaklı sağlık sorunları sadece doğadan köken almaz. Beslenme düzensizliği, sigara, alkol, uyuşturucu gibi hastalık kaynakları da çevresel kökenli olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda özellikle fast-food olmak üzere yoğun kolesterol içeren besinler tüketmemek, sigara, alkol gibi hastalık etkenlerinden uzak durmak da koruyucu sağlık hizmetleri kapsamındadır.

8  Tedavi edici sağlık hizmetleri: Tedavi; hastalıkların veya sakatlıkların iyileştirilmesine yönelik yapı­lan tıbbi işlemlerin tümüdür. İlaç kullanımı, cerrahi müdahaleler ve fizik tedavi uygulamaları bu gruba girer.

9  Rehabilitasyon hizmetleri: Rehabilitasyon hizmetleri; hastalık ve kazalara bağlı olarak gelişen kalıcı bozukluklar ve sakatlıkların günlük hayatı etkilemesini engellemek ya da bu etkiyi en aza indirmek, kişinin bedensel ve ruhsal yönden başkalarına bağımlı olmadan yaşamasını sağlamak amacıyla düzenlenen sağlık hizmetleridir.

10  Sağlıklı yaşam; Sağlıklı yaşam, kişilerin ciddi ve tedavisi zor hastalıklara yakalanmadan, hem bedensel hem ruhsal yönlerden üstün durumda, uzun yıllar zevk alarak yaşamlarını sürdürmeleri demektir. Birey olarak sağlıklı bir yaşam amaç olmalıdır.

11  1. Alkol ve Sıgara Kullanılmaması: Günümüzde sigara, önlenebilir ölüm sebepleri içinde ilk sırayı almaktadır. Sigara kullanımı, kansere, kalp damarlarının tıkanmasına dolayısıyla kalp krizine sebep olmaktadır.

12  2. Beslenme: Tansiyonu ve kolesterolü kontrol altına almanın ilk şartı sağlıklı ve dengeli bir Diyet uygulamaktır. Bunun için doymuş yağlardan ve tuzdan olabildiğince kaçınmak, meyve, sebze ve lif yönünden zengin besinlere yönelmek gereklidir. Diyet

13  3. Spor Yapmak: Egzersiz yapmak sağlıklı yaşam tarzının vazgeçilmez unsurudur. Kasları dirileştirip kuvvetlendirir, dayanıklılığı artırır, kalbi güçlendirir, dolaşımı iyileştirir, tansiyonu düşürür, sindirimi kolaylaştırır, fazla kalorileri yakar, uykuyu düzenler, hastalıklara karşı direnci artırır ve hastalıkları atlatma yeteneğini güçlendirir.  4. Düzenli Uyku: Uyku vücudu güçlü, zihni uyanık tutar. Pek çok insan kronik uykusuzluk çeker ve bu nedenle fiziksel rahatsızlıklarla, zihinsel sorunlarla, yaralanma ve kazalarla karşı karşıya kalır. İhtiyaç duyduğunuz dinlenmeyi sağlamak için egzersiz yapın ve doğru yiyecekleri yiyin.

14  5. Tedbir Almak: Kalp ve damar hastalıkları, batı ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de en yaygın ölüm nedenlerinden biridir. Kalp sağlığını korumanın yolu önceden tedbir almaktan geçmektedir.

15 1. Sağlık nedir?

16

17 2. Sağlık hizmetleri nelerdir?

18  Koruyucu sağlık hizmetleri  Tedavi edici sağlık hizmetleri  Esenlendirici(rehabilitasyon) sağlık hizmetleridir.

19 4. Sağlıklı bir yaşam için uyulması gereken kurallar nelerdir?

20  1-Spor yapmaya özen gösterilmeli.  2- Sağlıklı beslenmeli; yağlı yemekler ve aşırı yemek yenmemeli, Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalı, meyve- sebze tüketimine özen gösterilmeli.Sabah  3- Alkol ve sigara tüketilmemeli.Alkol  4- Gün içerisinde sürekli oturulmamalı, aktif olunmalı.  5- Kişisel temizliğe ve çevre temizliğine önem verilmeli.  6- Stresten uzak durulmalı.  7- Cinsel yaşama dikkat edilmeli.  8- Uyku düzenine dikkat edilmeli.


"SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları