Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ."— Sunum transkripti:

1 KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

2 HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

3 BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Hipertansiyon nedir? Hipertansiyonun önemi? Belirtileri? İnsan vücuduna verdiği zararlar nelerdir? Hipertansiyon ve tuz Hipertansiyon riskini arttıran durumlar Öneriler

4 Hipertansiyon Hipertansiyon kan basıncında meydana gelen yükselmedir. Kan basıncı ölçülürken iki kan basıncı değerine bakılır: Büyük tansiyon (sistolik kan basıncı) ve Küçük tansiyon (diyastolik kan basıncı). Kalbin kasılması sırasında ölçülen kan basıncı büyük tansiyon, kalbin gevşemesi esnasında ölçülen kan basıncı ise küçük tansiyondur.

5 Hipertansiyon Genel olarak sistolik kan basıncının (büyük tansiyon) 140 mmHg ve diyastolik kan basıncının (küçük tansiyon) 90 mmHg’dan yüksek olması hipertansiyon olarak kabul edilir.

6 Hipertansiyonun Önemi Hipertansiyon böbrek, kalp-damar hastalıklarına, felçlere ve görme kaybına yol açabilir. Tedavi edilmezse yaşam süresini 10-20 yıl kısaltabilir. Erişkinlerin en yaygın ve uzun süreli hastalığıdır. Kalıcı sakatlıklara ve ölümlere yol açması önemini arttırmaktadır.

7 Hipertansiyonun Belirtileri Hastaların önemli bir kısmında hipertansiyon sinsi bir seyir izler yani hiçbir belirti yoktur. Hipertansiyonun başlıca belirtileri – baş ağrısı, – çarpıntı, – nefes darlığı, – halsizlik, – yorgunluk, – burun kanaması, – kulaklarda çınlama, – yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, – bazen çok sık idrara çıkma.

8 Hipertansiyonun insan vücuduna verdiği zararlar Kalp yetmezliği, kalp büyümesi, kalbi besleyen damarlarda daralma, kalbi besleyen damarlarda tıkanmaya bağlı gangren (kalp krizi), kalp atışlarında düzensizlik. Beyin damarlarında kanama, daralma, tıkanma ve yırtılma, felç, konuşma bozukluğu. Böbrek yetmezliği, böbrek işlevlerinde bozulma. Kanda üre gibi zararlı maddeler birikir. Gözü besleyen damarlarda daralma ve kanamalara bağlı görmede azalma ve körlük. Bütün damarlarda genişleme, bu genişlemelerin yırtılması, kalınlaşma, daralma, yağ tabakası oluşması ve tıkanma.

9 Hipertansiyon ve Tuz Hipertansiyon gelişiminde tuzun çok büyük önemi vardır. Bazı insanlarda böbreğin tuz atma kapasitesi sınırlı olduğundan, gereğinden fazla tuz alınması hipertansiyonun ortaya çıkmasına veya hipertansiyonun tedavisinde başarısızlığa yol açabilir.

10 Hipertansiyon riskini arttıran durumlar Obezite ( Günlük spor aktivitesinin olmaması ile beraber giden şişmanlık durumları ) Aşırı alkol kullanımı Ailede hipertansiyon olması Yüksek miktarda tuz tüketimi Yaş Stres Düşük potasyum magnezyum ve kalsiyum alımı İnsülin direnci

11 Hipertansiyonda Yaşam Tarzı Değişikliği Egzersiz Kilo verme, diyet Sigarayı bırakma Alkolü kesme veya miktarını azaltma Tuzdan kaçınma Yağsız yeme Sebze ve meyve yeme alışkanlığını artırma

12


"KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları