Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Defibrilatör Kullanımı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Defibrilatör Kullanımı"— Sunum transkripti:

1 Defibrilatör Kullanımı

2 MANUEL DEFİBRİLATÖR VE OED KULLANIMI

3 Amaç Sürmekte olan ritim bozukluğunun düzeltilmesi için olabildiğince çok sayıda miyokard hücresini aynı anda depolarize etmek ve kalbe düzenli bir ritim oluşturma fırsatı tanımaktır.

4 Subcutaneous Implantable Defibrillator (S-ICD®)
Kısa sürede kolay bir şekilde uygulanabilir. VF tespit etme başarısı %100 VF’yi normal sinüs ritmine çevirme başarısı >%98

5 Gereçler Defibrilatör Yapışkanlı elektrod veya defibrilatör kaşığı
Ritim analizi yapmak için EKG monitörü veya kendisi analiz yapabilen Defibrilatör. Elektrod Jel (Kaşık için) Defibrilatörün kaşıkları kırıldı. Daha iyi bir fikri olan var mı? Marşa baaass!

6 Herkes Uzaklaşsın!

7 Defibrilatörler Bifazik Dalgalı Defibrilatörler
Göğüs duvarına verilen akım belli bir süre pozitif yönde ilerler, daha sonra dönerek negatif yönde ilerler. Başlangıç dozu olarak 200J, ikinci ve sonraki şoklar içinse, aynı veya daha yüksek dozlar kullanabilir. Düşük doz nedeni ile myokard hasarı daha düşüktür. Monofazik Dalgalı Defibrilatörler Akım tek yönlüdür. Verilecek doz erişkin için bütün şoklarda 360 J olarak önerilmektedir. Monofazik Bifazik

8 Defibrilatörlerde Bulunan Düğmeler
“On-off” Açma-kapama düğmesi “Enerji select” Uygun enerji düzeyini seçme düğmesi “Charge” Enerji yükleme-şarj etme düğmesi “sync” Senkronizasyon düğmesi “Lead select” Lead seçme düğmesi Paddle ile bakıldığında hızlı bakı “Hızlı Bakış” imkanını sağlar “Discharge” Enerji boşaltma-şoklama düğmeleri

9 Erken Defibrilasyon Hayat Kurtarır

10 Hayatta Kalma %. Arest 0. Dk. 4. Dk. 8. Dk. 12. Dk. Tedavi Yok % 0 Gecikmiş Defibrilasyon % 2 Erken CPR, Gecikmiş Defibrilasyon % 8 Erken Haber Verme Erken CPR, Erken Defibrilasyon % 20 Erken Haber Verme Erken CPR, Erken Defibrilasyon Erken ACLS % 40

11 Endikasyonlar Ventriküler Fibrilasyon Nabızsız Ventriküler Taşikardi

12 Normal Sinüs Ritmi Ventriküler Fibrilasyon

13 Defibrilasyon Aşamaları
Defibrilatörü çalışır konuma getir. Monitörden ritmi değerlendir. Enerji select düğmesinden defibrilayon enerjisini seç. Lead select düğmesini paddle durumuna getir. Oksijenin uzaklaştırılmasını sağla. Göğüs üzerinde Paddle uygulanacak alanı jelle. Paddle’ları göğse yerleştir.

14

15 Defibrilasyon Aşamaları
“Defibrilatör şarj ediliyor, açılın.” Şeklinde etraftaki kişileri bilgilendir. Apex paddle’ındaki “charge” düğmesine bas. Şarj sonrası şoklamadan önce kendin dahil kimsenin hastaya veya yatağına/sedyeye değmediğinden emin ol. “ben çekildim.” “sizlerde çekilin.” “herkes çekilsin.” Sadece nasıl uygulandığını gösteriyordum. Kazara defibrile ettim. Nasıl oldu anlamadım.

16 Defibrilasyon Aşamaları
“Şok veriyorum” diye seslen. Paddle’ları yeterli miktarda göğüs duvarına bastır. Paddle’lar üzerindeki her iki “discharge” düğmesine aynı anda bas ve şoku ver. Paddle’ları monitör üzerindeki yerine güvenli bir şekilde yerleştir. Hasta ambulansta ise, hastayı defibrile etmeden önce ambulans mutlaka durdurulmalıdır!

17 Kaşıkların (Paddle) Yerleşimi
“Anterior” veya “Sternum” yazan kaşık, sağ klavikula altına, 2-3 interkostal aralığa (İCA) “Apeks” yazan kaşık ise sol 4-5.İCA, midaksiller hatta yerleştirilir.

18 Kaşıkların (Paddle) Yerleşimi
Kaşıklar sternum üstüne konmamalıdır. Kaşıklar göğüs duvarına sıkıca bastırılmalı ve kg/cm² kuvvet uygulanmalıdır. Kaşıklar arası jel bağlantısı olmamalıdır.

19 Uygulanan Enerji Defibrilasyonda 2 yöntem Mümkündür
Çocuklar : Başlangıç 2 Joule/kg Sonraki şoklar 4 Joule/kg Defibrilasyonda 2 yöntem Mümkündür Hemen en yüksek enerji ile defibrilasyon Enerjinin kademeli olarak yükseltilmesi

20 Defibrilasyonun Uygulanması
Zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Başarılı defibrilasyon için ön koşul miyokardın mümkün olduğu kadar iyi oksijenlenmesidir. Defibrilasyon başlayana kadar etkili CPR uygulanmalıdır.

21 Defibrilatör kullanılır
hale gelene kadar CPR Monitörizasyon ve Analiz Asistoli/NEA Ventriküler Fibrilasyon Nabızsız Ventriküler Taşikardi Kardiyak ritim Şok önerilmez Defibrilasyon Şok önerilmez 30/2 CPR ( 5 tur ) 30/2 CPR ( 5 tur ) Analiz Analiz

22 Pediatrik Defibrilasyon
VF çocuklarda nadir. Kaşık (paddle) boyutu, 10 kg veya 1yaş altında bebekler için 4.5 cm’dir. 10 kg veya 1 yaş üzerinde çocuklarda yetişkinlerde kullandığımız kaşıklar kullanılır. Pediatrik hastalar için önerilen enerji düzeyleri sırasıyla; 2j/kg, 4j/kg, 4j/kg.’dur.

23 Komplikasyonlar Yumuşak doku yaralanmaları; Myokardial yaralanmalar;
(birinci derece yanıklardır). Myokardial yaralanmalar; (elektriğe bağlı termal yaralanma olabilir. CK-MB düzeyi yükselmektedir). ST elevasyonu (Multipl şoklar yol açabilir). Kardiyak disritmiler; (defibrilasyon sonrası, ventrikuler, supraventrikuler aritmilere veya asistoli görülebilir. Ayrıca uzamış VF veya yüksek enerji uygulamalarında da disritmiler görülebilir). Sağlık çalışanlarında yaralanmalar; (Paramediklerde yaralanma oranı 1/1700 defibrilasyon olarak bildirilmiştir).

24 Kardiyoversiyon Defibrilatör aletinin diğer kullanım durumudur.
Taşiaritmiye bağlı olduğu düşünülen anstabil (kararsız) bulgu ve belirtileri olan nabızlı VT, AF ve atrial flatter gibi supraventriküler taşiaritmilerde uygulanır.

25 Kardiyoversiyon Enerji Şeçimi
Geniş kompleksli taşikardilerde, enerji başlangıç dozu: J bifazik veya 200 j monofazik Dar kompleksli taşikardilerde, enerji başlangıç dozu: J bifazik veya 100 J monofazik

26 Kardioversiyon işlem basamakları
Hastanın durumu elveriyorsa sedasyon ve ağrı kesici yapın. Defibrilatörü açın. Monitör kablolarını hastaya bağlayın. ‘sync’ düğmesine basarak senkronizasyonu sağlayın. R dalgaları ile senkronizasyonu gösteren işaretlere bakın. Uygun enerji düzeyini seçin.

27 TEŞEKKÜR EDERİM


"Defibrilatör Kullanımı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları