Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GRUPLA ÖĞRETİM TEKNİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GRUPLA ÖĞRETİM TEKNİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 GRUPLA ÖĞRETİM TEKNİKLERİ

2 ÖĞRETİM TEKNİĞİ NEDİR? Teknik ; Yöntemin uygulamaya sokulan halidir. Yöntemin uygulanmasıdır. Bir yöntemi uygularken , değişik tekniklerden yararlanabilinir. Ör: Tartışma yöntemini uygulamaya karar veren bir öğretmen, beyin fırtınası, panel, görüş geliştirme gibi tekniklerden yararlanabilir.

3 STRATEJİ -YÖNTEM TEKNİK İLİŞKİSİ
Hedefe ulaşmak için izlenen kısa yol Yöntemi uygulamaya koyma biçimi Tasarım Uygulama Hedeflere ulaşmak için öğretme- öğrenme sürecini desenleme, planlama Desenlenen, planlanan düşüncelerin uygulamaya aktarılması

4 BİR ÖĞRETMENİN ÖĞRETİM TEKNİĞİNİ SEÇMESİNİ ETKİLEYEN UNSURLAR
Dersin (konunun) hedefleri/ kazanımları Dersin muhtevası (içeriği) Öğrencilerin özellikleri ve hazırbulunuşluğu Ortamın imkanları ve fiziki şartları Zaman ve maliyet Öğretmenin özellikleri Öğretim araç-gereçlerinin durumu

5 ÖĞRETİMDE KULLANILAN TEKNİKLER 3 AYRILIR
GRUPLA ÖĞRETİM TEKNİKLERİ BİREYSEL ÖĞRETİM TEKNİKLERİ SINIF DIŞI ÖĞRETİM TEKNİKLERİ

6 1. GRUPLA ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
I) Görüş Geliştirme i) Mikro Öğretim j) Eğitsel Oyunlar k) İstasyon l) Panel – koolegyum-zıtpanel- münazara m) Balık Kılçığı n) Akvaryum o) Konuşma Halkası ö) Sokrat tartışması Beyin Fırtınası Gösteri (Demonstrasyon) Soru Cevap Rol Oynama Drama Benzetim (Simulasyon) Analoji (Metafor) h) Altı Şapkalı Düşünme

7 1 - BEYİN FIRTINASI Eleştiri ve yargılama olmaksızın bir konu üzerinde düşüncelerin söylenmesine, yaratıcı düşüncelerin ortaya çıkarılmasına yarayan bir tekniktir. Beyin fırtınası nda üretilen fikirlerin niteliği değil niceliği önemlidir. Değerlendirmede yani süreç sonunda fikirlerin niteliği önem kazanır.

8 Beyin fırtınası uygulamadan önce nelere dikkat edilmeli?
 Öğrencilerin seviyesi önemlidir. Seçilecek konular, öğrencilerin seviyesine uygun ve ilgisini çeken problemler arasından seçilmelidir. Öğrenciler, hakkında fikir ve bilgi sahibi olmadıkları problemlerle karşı karşıya bırakılmamalıdırlar.  Bu teknikle, herhangi bir problem hakkında fikir üretmeye başlamadan önce, konu çok açık ve net bir biçimde öğrenciye takdim edilmelidir.  Konu tartışılmaya başlanmadan önce, konuşulanları not edecek bir veya birkaç kişi seçilir. Kalabalık ortamlarda tartışmayı yönetecek bir liderin bulunması da gerekmektedir

9 Beyin Fırtınası Uygulamada Dikkat Edilecek Noktalar :
 Yapılacak olan tartışmanın hedefi açıklanmalı ve problem tanımlanmalıdır. Tüm fikirlereleştirilmeden ve üzerinde konuşulmaksızın yazılmalıdır. Her fikir; çılgınca, mantıksızca, aptalca, uygun değil veya tekrar ediliyor gibi görülse bile kabul edilir. Üyeler eğer sıra kendilerine geldiğinde söyleyecek fikirleri yok ise “beni geçin” der. Oturumlara izleyici ya da konuk alınmamalı ve süreç herhangi bir kayıt cihazına kaydedilmemelidir. Tartışma sonunda, ortaya konan fikirler , analiz edilmeli ve değerlendirilmelidir. Değerlendirme sonunda, çözüm yolu bulunmaya çalışılmalıdır. Yapılan çalışma sonucunda elde edilen sonuca bakılarak, tartışmaya devam edip edilmeyeceğine karar verilmelidir

10 1- BEYİN FIRTINASI Yararları Sınırlılıkları
Yaratıcılığı özendirir ve geliştirir. Sınıf içi etkinlikleri zenginleştirir. Sınıfta canlı ve zevkli bir iklim oluşturur. Gerilimi ve stresi azaltır. Yeni ve orijinal fikirler ortaya çıkmasını sağlar. Grup içerisinde konuşma becerisi gelişir. Her öğrenci etkin bir biçimde katılamayabilir. Hızlı uygulandığı için her öğrenci izlemekte güçlük çekebilir. Dikkat edilmezse insan ilişkileri çabuk bozulabilir. Psikomotor etkinliklerde uygulanması zordur. Analitik düşünmeye uygun değildir.

11 2- GÖSTERİ (DEMONSTRASYON)
Anlatım tekniğini daha etkili bir şekilde gerçekleştirmek amacıyla görsel materyallerden faydalanma durumudur. Ayrıca büyük gruplara kısa sürede çok bilgi aktarmak ve uygulamaları göstermek için de faydalıdır. Gösteri tekniği uygun araç gereçlerle bizzat uygulamanın gerçekleştirilmesi ile kullanılabildiği gibi önceden yapılmış bir uygulamanın video görüntülerinin izletilmesi ile de gerçekleştirilebilir. Özellikleri Öğretmen merkezlidir. Duyarak ve görerek öğrenme temellidir. Kısa zamanda çok kişiye eğitim vermede kolaylık sağlar. Kalabalık gruplara uygulanabilir

12 2- GÖSTERİ (DEMONSTRASYON)
Yararları Öğrenme süresini kısaltır. Öğretimin verimliliğini artırır. Öğrenmeye güdüler. Konuyla ilgili bilgiyi ya da olguyu gerçek durumu ile görmeye yarar. Sınırlılıkları İyi planlanmazsa etkili olmaz. Tüm öğrencilerin gösterimi görmesi mümkün olmayabilir. Katılım olmadığı için gösterip yaptırma ya da benzetim kadar kalıcı öğrenme gerçekleşmeyebilir.

13 3-SORU CEVAP Bu tekniğin esas amacı öğretilmek istenen bilgilerin soru sorularak öğrencinin kendisine buldurulmasıdır. Öğretmenin sorduğu sorulara öğrencilerin sözel olarak cevap vermelerine dayanır. Çoğunlukla anlatım yöntemi içerisinde kullanılır. Anlatım yönteminin sıkıcılığını ve monotonluğunu az da olsa ortadan kaldırarak öğrencileri aktif hale getirmeye çalışır. Öğretimde sıkça kullanılır Soru cevap tekniği öğretmenin işlenen konu ile ilgili olarak;  öğrencilerin bilgilerini yoklamaktan çok; öğrencileri düşündürmek, önemli noktalara öğrencilerin dikkatini çekmek, cevapları öğrencilere buldurmak gayelerini taşır.

14 3-SORU CEVAP Soru-Cevap Tekniği Şu Amaçlarla Kullanılabilir
     Öğrencileri düşünmeye yöneltmek,      Öğrencileri derse katmak,      Anlaşılmayan noktaları ortaya çıkarmak,     Öğrencilerin bildiklerini ve bilmediklerini ortaya çıkarmak,     Önemli olan noktayı vurgulamak,     Pekiştirme işlemini yapmak yani pekiştireç vermek,     Konuyu tekrar etmek için kullanılır.

15 3-SORU CEVAP FAYDALARI :
Ezberlemeyi ortadan kaldırarak gerçek öğrenmeyi sağlar. Öğrencilerin hatırlama, düşünme, muhakeme,analiz, sentez ve değerlendirme yeteneklerini geliştirir. Tekrar ve pekiştirmeyi sağlar. Öğrencilerin derse ve konuya karşı dikkat ve ilgilerini arttırır, onların derse istekle katılmalarını sağlar. Öğrencilerin toplum önünde konuşmayı, liderliği, kendine güveni, girişim duygusunu, konuşma kurallarını, fikir alışverişini,demokratik düzende konuşmayı ve yaşamayı kazandırır. Öğretim sürecinde öğretmene dönüt-düzeltme sağlar. Öğrenmeyi ölçme amacıyla kullanılabilir. Öğretmen soru cevap tekniğini bir anlamda kontrol aracı olarak kullanabilir. Öğrenci her an kendisine soru sorulacağını bildiği için sürekli dersle ilgilenir.

16 3-SORU CEVAP SINIRLILIKLARI
     Bilgi vermek için anlatım yöntemine göre daha yavaş, daha fazla zaman alıcıdır.     Kalabalık sınıflarda uygulanması güçtür.     Belirli tip öğrenmeyi ölçmek için soru hazırlama güçtür.   Bazı durumlarda bazı öğretmenler “iyi öğretim yapamıyoruz” hissine kapılabilirler.     Sorulara sürekli, tam ve doğru cevap verememe öğrencinin kendine güvenini azaltır.     Öğrencilere soru sorma fırsatları tanıma: zaman zaman konunun dışına çıkılmasına ve dersin gerçek amaçlarından uzaklaşılmasına neden olabilir.     Konuların işlenmesinde sadece bu tekniği uygulamak hem mümkün değil hem de öğretim ilkelerine aykırıdır.

17 3-SORU CEVAP TEKNİĞİN UYGULANMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Sorular tüm sınıfa sorulmalı, öğrencilerin düşünmeleri için bir süre verilmelidir  Soruyu yalnızca bir öğrencinin cevaplamasına izin verilmelidir.  Soruların cevapları hep aynı öğrencilerden istenmemelidir.  Öğrencilere ad ve soyadları ile hitap edilmelidir  Öğrencilere cevap vermediği zaman fazla ısrar edilmemeli başka bir öğrenciden cevap istenmelidir.  Öğretmen soruları samimi ve tatlı bir dille sormalı, öğrencilere güveni olduğunu belirten tavırlar takınmalıdır.  Sınıfta konuşma güçlüğü çeken heyecanlı öğrencilere gerekli yardım yapılmalı ve bu öğrenciler konuşmaya isteklendirilmelidir.

18 3-SORU CEVAP TEKNİĞİN UYGULANMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Öğrencilerin sorulara verdikleri cevapların sınıftaki bütün öğrenciler tarafından işitilmesi sağlanmalıdır. Sorular sık sık tekrar edilmemelidir. Çünkü sorunun tekrarlanacağını bilen öğrenci sorulduğunda dikkatle dinlemez. Öğrencilerden tam cevap beklenmelidir.  Öğrenciler soru sormaya isteklendirilmelidir.  Sık sık sınıfça cevaplamalara izin verilmemelidir.  Doğru cevap veren öğrencinin davranışı “iyi”, “güzel” gibi sözlerle pekiştirilmeli ancak yanlış cevap veren öğrencinin sınıf önünde utandırılmasından sakınılmalıdır. Sorulan soru sınıfça cevapsız kalırsa soru birkaç parçaya ayrılarak yeniden sorulmalı böylece öğrencilerin soruyu cevaplamalarına yardım edilmelidir.

19 4- ROL OYNAMA Görüşleri, duyguları anlamaya yardımcı olmak ve empati duygusunu geliştirmek amacıyla kullanılır. Özellikleri Bütün öğretim kademelerinde kullanılabilir. Öğrenci merkezlidir. Öğrencilerin gerçek yaşamdaki insan rollerini yaparak yaşayarak öğrenmelerini sağlar. Yaparak yaşayarak öğrenme temellidir.

20 4- ROL OYNAMA Yararları Öğrencilerin sosyalleşmesine katkı sağlar.
Öğrenme ortamını eğlenceli kılar. Öğrencileri tanıma fırsatı verir. Etkin katılımı üst düzeye çıkarır. Bireyin kendi duygularını keşfetmesini sağlar. Problem çözme becerilerini geliştirir. Farklı çözümleri görmelerini sağlar. Empati ve grup iletişimi gibi becerileri geliştirir.

21 4- ROL OYNAMA Sınırlılıkları Zaman alıcıdır.
Bazen sınıf kontrolü zor olabilir. Aynı öğrenciler gönüllü olabilir, bazı öğrencilerin isteksizliği söz konusu olabilir. Hazırlanmaıs zaman alabilir Konuya uygun senaryo bulmak her zaman mümkün olmayabilir

22 5- DRAMA Sosyal hayat içinde ortaya çıkabilecek çeşitli durumları öğrencilerin oyuncu olarak katıldıkları çeşitli sahneler ile ortaya koydukları bir yöntemdir. Yaratıcılığı geliştirmek için uygulanır. Drama tekniği doğal ve biçimsel olmak üzere ikiye ayrılır. a) Doğal Drama (Yaratıcı Drama): Doğal olmayı vurgulayan oyuncuların dilediği gibi davranabildiği serbest konuşma şeklinde gerçekleşen dramadır. En belirgin örneği yaratıcı dramadır. b) Biçimsel Drama: Oynanacak oyun ya da hikaye oyuncular tarafından daha önce paylaşılmış, ezberlenmiş ve muhtemelen provası yapılmıştır. Yetişkin eğitiminde kullanılır.

23 a) YARATICI DRAMA

24 YARATICI DRAMA Yaratıcı drama, “bir grup çalışması içinde kişilerin bir yaşantıyı, bir kavramı, belirli bir konu ya da temaları yaşayarak, canlandırarak, oynayarak öğrenmelerini sağlayan bir süreç, eğitsel bir ortam” olarak tanımlanır. Yaratıcı drama, kişilerin sosyal beceriler kazanmaları için kullanılan ve önerilen en önemli eğitim tekniklerinden biridir. Rol oynama tekniğinden farkı; yaratıcı drama da kişi kendi rolünü (içinden geldiği gibi) oynarken (doğal drama ) , rol oynamada kişi başkasının rolünü oynar (biçimsel drama)

25 YARATICI DRAMA YARARLARI
a.     Yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirir b.     Zihinsel kapasiteyi geliştirir c.     Kendilik kavramının gelişmesinde katkı sağlar, d.     Bağımsız düşünme ve karar verme becerisi gelişir, e.     Duyguların farkına varılması ve ifade edilmesini sağlar, f.     İletişim becerilerine olumlu katkı sağlar, g.     Sosyal farkındalığın artması ve problem çözme yeteneğinin gelişmesini sağlar, h.     Sosyalleşme süreçlere olumlu katkılar (arkadaşlık), j.     Öğretmenle çocuklar , öğrencilerle- öğrenciler arasında olumlu ilişkilere katkı sağlar, k.     Genel öğrenci performansına olumlu etki olur. l. Aktif öğrenme ortamı oluştur

26 ! Rol oynama ile drama arasındaki en önemli fark; rol oynamada bireyin başka birinin kimliğine bürünerek başkasının penceresinden bakmaya çalışması söz konusu iken dramada bireyin gelecekte ya da başka ortamlarda karşılaşabileceği durumlara, oynayarak, muhtemel çözüm yollarını bulması söz konusudur. BUNU D BİL!

27 6- BENZETİM (SİMÜLASYON / BENZETİŞİM)
Gerçeğinin tehlikeli veya imkansız olduğu durumlarda yapay ortamlar düzenleyerek öğrenciye deneyim kazandırmak ve öğrenmeyi soyutluktan kurtarmak için kullanılır.

28 6- BENZETİM (SİMÜLASYON / BENZETİŞİM)
Özellikleri Benzetim bir olayı gerçekmiş gibi ortam düzenleyip öğrencilerin üzerinde çalışma yapmalarını sağlayan bir öğretim tekniğidir. Tehlikeli ya da maliyetli durumlar için kullanılır. Paraşütçü, astronot, dalgıç, sürücü ve pilot eğitiminde vs. kullanılır. Öğrenci merkezlidir. Beceri öğretiminde (psikomotor) kullanımı uygundur.

29 6- SİMÜLASYON / BENZETİŞİM
Yararları Kavramları ve ilkeleri yaşama geçirebilmeyi kolaylaştırır. Güdüyü artırır, analiz ve sentez gücünü geliştirir. Bireyin kendini güven duygusunu geliştirmesine katkı sağlar. Maliyetli olmakla birlikte gerçek ortama göre maliyeti azdır. Sınırlılıkları Teknik olarak maliyetli bir tekniktir. İyi hazırlanmayan benzetim ortamları gerçeğini yansıtmayabilir.

30 7 – ANOLOJİ- (METAFOR) Analoji, bilinmeyen bir olayı bilinen bir olayın koşullarında düşünerek, iki olay arasında karşılaştırma yaparak ve ilişkiler kurarak, bilinmeyen olayı anlama sürecidir. Bilinen durum “kaynak”, bilinmeyen durum ise ”hedef” tir. Hedefe ulaşmak için var olan kaynaklardan çağrışım yapılır.

31 7 - ANOLOJİ

32 BENZETME Anoloji ile öğretme modeli 6 aşamadan oluşur:
Hedef kavram tanıtılır(Büyük kan dolaşımı). Kaynak kavram hedef kavrama göre düzenlenir(Şehir su şebekesi). Hedef ve kaynak kavram arasındaki benzerlikler tanımlanır(Damar ve su borusu). Benzerlikler ayrıntılı olarak belirtilir. Analojinin nerede geçersiz olduğunun gösterilmesi(Damar daha esnek iken su borusu serttir). Sonuç bir çizelge ile belirtilir.

33 7 - ANOLOJİ Anlaşılması zor olan soyut kavramların somut hale getirilmesinde oldukça kullanışlı olan analojilerin uygunsuz kullanılması çok iyi incelemeden oluşturulması kavram yanılgılarına ve yanlış anlamalara yol açabilir. Bu sebeple hangi konuda hangi analojinin nasıl kullanılacağı öğretmen tarafından çok iyi tespit edilmelidir. Ayrıca kullanılan analojiler öğrencilerin bilişsel düzeyine uygun, onların anlayabileceği seviyede olmalıdır.

34 7 - ANOLOJİ Yararları Öğrencilerin eğitim ortamına aktif katılımını sağlar, bilimsel düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirir. Öğrenenlerin düşünme yeteneklerini ve yaratıcılılarını geliştirir. Bilimsel kavramların öğrenilmesini sağlar. Bilinmeyenleri akla uygun hale getirir. Kavram yanılgılarını düzeltmede etkilidir.

35 7 - ANOLOJİ Sınırlılıkları Çok iyi planlanması gerekir.
Hedeflenen olaya uyan bir örnek vermek bazen zor olabilir. Verilen örnek, öğrenciler tarafından yanlış anlaşılabilir. Öğrenciler yeterli bilgi, beceri ve ön bilgilere sahip değilse hedeflerin gerçekleştirilmesi mümkün değildir.

36 Benzetişim (Simülasyon) tekniği zaman zaman analog (analoji) tekniği ile de karıştırılmaktadır.
Analoji tekniğinde daha önce öğrenilenlere benzetme varken (beynin cevize, kan hücrelerinin nar tanelerine benzemesi vb.) Benzetim tekniğinde ortamı gerçeğine benzetmek ve gerçeğine uygun bir ortam yaratmak söz konusudur. DİKKAT ! BUNU DA BİL!

37 8- ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ

38 8- ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME

39 8- ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME Sistematik düşünme, farklı yönleri görme, düşünme ve doğru karar verme becerilerini geliştirmek adına gerçekleştirilen bir tekniktir. Özellikleri -Öğrencilerin aynı konuya farklı açılardan bakmalarını sağlar. -Öğrenciler düşüncelerini;duygularını,mantığını,bilgisini,yaratıcılığını şapkanın rengine göre biçimlendirirler. -Tekniğin uygulanmasından önce şapkaların anlamları ve tekniğin nasıl uygulanacağının somut örneklerle sınıfa anlatılması gerekmektedir.

40 8- ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME 1.Beyaz Şapka: Tarafsızlığı ve objektifliği anlatır. Objektiflik bilgiler ve sayılar ile ilgilidir. Tartışmasız kabul edilen bilgileri temsil eder. Hangi bilgilere sahibiz? Hangi bilgiler eksik? İhtiyacımız olan bilgiyi nasıl elde ederiz? 2.Kırmızı Şapka: Tutkuları, duyguları, sezgileri temsil eder. Kırmızı şapka düşünceye duygusallık katar. Bu olay, durum, öneri, sorun vb. hakkında neler hissediyorum?

41 8. ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME 3.Siyah Şapka: Siyah renk, olumsuzlukları ve karamsarlıkları çağrıştırır. Bir kararın alınması durumunda tehlikeleri temsil eder. Siyah şapka kötümserdir. Negatiflik taşır. Bu önerinin bize zararları neler olabilir? 4.Sarı Şapka: Sarı renk güneşi çağrıştırır, aydınlıktır. Olumlulukları, avantajları, o kararın alınması durumunda sağlanacak yararları ve fırsatları temsil eder. Sarı şapka iyimserdir; pozitiflik taşır. Bu olayın bize sağlayacağı çıkarlar(yararlar) neler olabilir?

42 8- ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME 5.Yeşil Şapka: Yeşil renk, çimen, bitki ve bereketi akla getirir. Yeni fikirler, yaratıcılık ve üretkenliği temsil eder. Bir kararın alınması durumunda daha farklı nelerin yapılacağını temsil eder. Bu konudaki değişik önerilerimiz neler olabilir? 6.Mavi Şapka: Mavi her şeyin üstündeki gökyüzünün rengidir.Mavi,tarafsızlığı,sakinliği ve hakim olmayı akla getirir.Mavi şapka düşünme sürecinin düzenlenmesi ve kontrolüyle ilgilidir.Serinkanlı bir biçimde karar vermeyi temsil eder. Ne oldu? (geçmiş) Ne oluyor? (şimdi) Sonra neler olmalı? (gelecek)

43 8- ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME

44 8- ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME Altı Şapkalı Düşünme Tekniğinin Uygulanması
Konu belirlenir. Öğrenciler “U” yarım daire ya da çember biçiminde oturtulur. Şapkalar öğrencilere temsil ettiği fikirlerle belirtilerek dağıtılır ya da tahtaya yazılır. Öğrenciler şapkanın temsil ettiği fikir doğrultusunda konuyu işler. Her öğrencinin her şapkaya göre görüş belirtmesi gerekir.

45 8- ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME Altı Şapkalı Düşünme Tekniğinin Yararları
-Öğrencilerin bilimsel düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirir. -Yaratıcı düşüncelerin ortaya çıkmasını sağlar. -Etkili bir iletişim ortamı yaratır. -Çok yönlü düşünmeyi sağlar. -Konuşma ve dinlenme becerisini geliştirir. -Öğrencilerin etkin katılımını ve etkin öğrenmelerini sağlar. -Öğrenci giydiği şapkanın gerektirdiği biçimde düşünce üretmeye çalıştığı için düşünceleri sadeleştirebilir. -Uygulanma sırasında şapkaların değiştirilmesi başka bir düşünce biçimine geçişi sağlar. -Karar verme sürecini hızlandırır. -Tartışmalardan kaçınmayı sağlar. -Empatiyi geliştirir.

46 8- ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME Altı Şapkalı Düşünme Tekniğinin Sınırlılıkları
-Konu iyi seçilmezse yöntem etkin kullanılamaz. -Öğrenci ve öğretmen tarafından iyi anlaşılmaz ise, amacına ulaşamaz. -Kalabalık sınıflarda uygulanması zordur.

47 9- GÖRÜŞ GELİŞTİRME TEKNİĞİ

48 GÖRÜŞ GELİŞTİRME Eğitim ortamında bir konuda yapılan düşünce alışverişinde, Kişinin kendi görüşünü diğer görüşlerden de yararlanarak savunmasını , geliştirmesini ve ya değiştirmesini, Karşı çıktığı görüşü benimsemesini sağlayan bir öğretim - öğrenme tekniğidir. 

49 GÖRÜŞ GELİŞTİRME UYGULANIŞI
Beş ayrı kartona ya da tahtaya ; yazılır Tartışılacak konu tahtaya yazılır ve öğrencilere bir süre düşünme fırsatı verilir. Öğrencilerin kendi görüşlerini gösteren kartonun altında (tahtada) yer alması istenir. Öğrenciler yerini aldıktan sonra tartışmaya başlanır. Öğrencilerin bulundukları noktada neden durduklarını, açıklamaları, birbirini dinlemeleri ve ikna etmeye çalışmaları sağlanır. Öğrencilerin arkadaşlarının açıklamalarından etkilenip etkilenmedikleri sorulurken, ikna olanların yerlerini değiştirmeleri ve başka görüşün önünde durmaları sağlanır. Neden görüşünü geliştirdiği (geliştirdiği) sorulur Konunun yeterince tartışıldığına emin olunduğunda tartışma sona erdirilebilir. Kesinlikle katılıyorum Katılıyorum Fikrim yok Katılmıyorum Kesinlikle katılmıyorum

50 GÖRÜŞ GELİŞTİRME YARARLARI
Öğrencilerin bütün halinde katıldıkları bir çalışmadır. Öğrencilere kendi görüşlerini ifade etme, bu görüşleri gerekçeleriyle savunma ve fikir değişikliği yapma olanağı tanır. Öğrencilere, diğer düşüncelere saygı duymayı, yeni fikirlere açık olmayı öğretir. Öğrencilerin bir konuyla ilgili değişik bakış açıları oluşturmalarını ve konuya eleştirel olarak bakmalarını sağlar. Öğrencilerin ilgi ve dikkatlerini artırarak derse aktif katılımlarını sağlar. Sınıf içinde zevkli ve eğlenceli bir ortam oluşmasını sağlar.

51 10- MİKRO ÖĞRETİM Deneyim kazandırmak, eleştirel ve yansıtıcı düşünme becerileri geliştirmek, özellikle öğretmen adaylarına hizmet öncesi eğitimde uygulama yapma olanağı sağlamak için kullanılır. Uygulanışı Bir mikro ders planlanır / hazırlanır. Mikro ders gerçekleştirilirken kayda alınır. ( 5-20 dk) Alınan kayıtlar tüm sınıfın katılımıyla izlenip, incelenir. Böylelikle deşifre edilip dönüt elde edilir. Dönütler ışığında mikro ders yeniden düzenlenir ve tekrar mikro ders gerçekleşir. Düzeltme ve iyileştirmelerle birlikte mikro dersin son biçimi kaydedilerek tekrar dönüt alınır. Özellikleri Öğrenci merkezlidir. Mesleki deneyim kazandırma ve uygulama olanağı sağlar. Uygulamayı yapan hem yansıtıcı hem de eleştirel düşünme becerilerini geliştirir. Uygulamayı değerlendiren ise ölçüte göre değerlendirme yaparak eleştirel düşünme becerisi kazanır.

52 MİKRO ÖĞRETİM

53

54 11 - EĞİTSEL OYUN Öğrenilen bilgileri pekiştirmek ve bu bilgilerin rahat ve neşeli bir ortamda tekrarını sağlamak amacıyla kullanılır. Bu sayede sınıf içi çalışmalar monotonluktan kurtarılarak daha ilgi çekici hale getirilir. Bilinmesi Gerekenler Öğrenci merkezlidir. Öğretmenin ortamı değiştirmesi ve neşeli hale getirmesi esastır. Öğretmen öğrencilere danışma hizmeti verir, gerekirse hakem olur.

55 12- İSTASYON Yarım bırakılan bir işi tamamlamak, önceden yapılan işleri ileri götürmek, etkinlik zenginliği sağlamak ve bir ürün oraya çıkarmayı öğretmek için kullanılır. Kullanımı Sınıfın önünde üç ila beş masa aralıklı biçimde yerleştirilir. Her masa bir istasyondur. Yapılacak etkinliğe göre istasyonlara isim verilir. Afiş hazırlama, öykü , şiir , slogan vb. Oluşturulan gruplar bu masalara geçerek belirlenen işi yapmaya başlar. Yaklaşık 10 dakika sonra o masadaki işi yarım bırakarak sıraya göre diğer masaya geçerler ve orada yarım bırakılan işe devam ederler. En sonunda her grup her masayı dolaştıktan sonra en son geldikleri masadaki işi tamamlarlar.

56 12 - İSTASYON Özellikleri Öğrenci merkezlidir.
Tüm sınıfın katılımını gerektirir. Öğrencilere birlikte çalışma olanağı tanır. Yararları Öğrencilere birbirlerini tanıma fırsatı verir. Başlanmış bir işe katkı getirmeyi ve yarım kalan bir işi bitirmeyi öğretir. İlgi ve güdülenmeyi artırır. Çekingen öğrencilerin de öğretim sürecine aktif katılmasını sağlar. Özgüven duygusunu geliştirir.

57 13- PANEL

58 13- PANEL Genellikle kişiden oluşan küçük bir grubun, bir konuyu büyük bir grubun karşısında tartıştıkları tekniktir. Genellikle güncel konuların tartışıldığı panelde, öncelikle panelistler izleyicilerle diyaloga girmeden konuyu tartışırlar, daha sonra izleyicilerle iletişime girilir. Konuşmacılar ya konunun uzmanıdır, ya da önceden hazırlıklı olarak panele katılırlar. Lider her bir paneliste dakika zaman tanır ve ilave sorular sorup açıklamalar yapabilir.

59 14- KOLLEGYUM Panelin bir başka uygulama şeklidir.
Panel , soru soran (İZLEYİCİ) ve cevap veren (UZMANLAR) olmak üzere iki gruptan oluşur . Uzman grubun açıklamaları sadece izleyici sorularına bağlı olarak sürdürülür

60 KOLLEGYUM

61 15- ZIT PANEL ÖĞRENCİ ÖĞRENCİ SORU SORAN GRUP CEVAP VEREN GRUP

62 15- ZIT PANEL Kollegyumun sınıfta uygulanan şeklidir.
Bu teknik genellikle daha önce öğrenilmiş konuların tekrarında uygulanır. Sınıf ikiye bölünür. Bu gruplardan biri soru diğeri cevap grubudur. Grupların önceden hazırlık yapmalarında yarar vardır. Amaç, öğrencilerin ilgisini çekmek, yaratıcı düşünme güçlerini geliştirmektir. Kısmen tartışılmış ancak yeterince açıklığa kavuşmamış konular bu teknikle tartışılarak daha anlaşılır hale getirilebilir.

63 16- MÜNAZARA TEKNİĞİ

64 16- MÜNAZARA TEKNİĞİ Bir tezle antitezin, iki grup arasında bir hakem heyeti (jüri) huzurunda tartışıldığı konuşmalara münazara denir. Münazaralar birer fikir ve söz yarışmasıdır. Bir başkan yönetiminde, jüri önünde yapılan münazarada gruplardaki konuşmacı sayısı 1 ile 4 arasında değişebilir. Grup üyeleri sırasıyla konuşmalarını yapar. Gerekirse 2 tur yapılabilir Her konuşmanın ardından juriler puanlarını verirler (Juri birden çok olabilir). Münazara tamamlanınca kazanan grubu ilan ederler. Tartışma teknikleri içerisinde kaybeden ve kazananın olduğu tek tekniktir.

65 Jüri üyeleri ; konuşmacıların, vücut dili , yaptığı hazırlık, telerini savunma güçleri ve konuşmadaki başarılarını göz önünde bulundurarak puan vermelidir.   - Münazarada amaç inandırıcı olmaya çalışmak ve jüriyi etkilemektir. Bunun için tartışma sırasında karşı tarafın görüşleri iyice dinlenmeli, açıkları ve zayıf noktaları not almak suretiyle tespit edilip cevaplar ona göre verilmelidir.   - Münazara, öğrencilere araştırma, düşünme, yaratma, eleştirme yeteneği ve güzel konuşma becerisi kazandırması yanında; konuşmacılara güven duygusu vermesi ve kişiliklerini güçlendirmesi bakımından oldukça yararlı bir uygulamadır. 

66 Formasyon yetersizliği İletişim yetersizliği
17 – BALIK KILÇIĞI TEKNİĞİ Öğretmen Öğrenci İlişkilerinde Yaşanan Sorunlar Öğrenciden Kaynaklanan Problemler Öğretmen Kaynaklı Problemler Okul İdaresi Kaynaklı Problemler Psikolojik Nedenler Formasyon yetersizliği Kültürel faaliyetler Sağlık İletişim yetersizliği Ailevi Sebepler İdarecinin Öğrenciye tutumu Öğretmen psikolojisi Sayısal yetersizlik Öğrenci psikolojisi Copyright 2010

67 Balık Kılçığı Tekniği Nedir?
Herhangi bir problem ile neden olan unsurlar arasındaki ilişkinin kurulmasını sağlayan bir grafik yöntemdir Teknik, bir problemin nedenlerini ve alt nedenlerini tanımlama sürecini yapılandırmaya yardım eder. Problem çözme tekniklerinden biri olan bu teknik, öğrencilerin düşüncelerini organize etmeye yardım eder; ancak, problem için çözümler sağlamaz. Copyright 2010

68 Balık Kılçığı Tekniği Nedir?
Bu teknik; birlikte çalışmayı, gerçeği aramayı, değişik görüşlere açık olmayı ve karşıt görüşlerin ortaya çıkmasını sağlar. Copyright 2010

69 Nasıl Uygulanır? Problemin belirlenmesi
Ele alınacak problem hakkında kısa bilgiler verilir. Tekniğin kullanımı hakkındaki bilgilerin verilmesi Copyright 2010

70 Nasıl Uygulanır? Nedenler üretme:
Yapılandırılmamış beyin fırtınası tekniği kullanılarak probleme neden olan temel faktörler saptanır. Copyright 2010

71 Nasıl Uygulanır? 4) Yapılandırılmış beyin fırtınası tekniğini kullanma
Probleme neden olan temel faktörlerin detaylandırılması (Round Robin 6-3-5,6 kişi 5 dakikada 3 fikir sunması) Copyright 2010

72 Balık Kılçığı Diyagramı Oluşturma
Nedenleri tespit edilecek problemin başlığı diyagramın baş kısmına yazılır. Öğretmen Öğrenci İlişkilerinde Yaşanan Sorunlar Copyright 2010

73 Balık Kılçığı Diyagramı Oluşturma
Öğrenciden Kaynaklanan Problemler Öğretmen Kaynaklı Problemler Öğretmen Öğrenci İlişkilerinde Yaşanan Sorunlar Okul İdaresi Kaynaklı Problemler Psikolojik Nedenler Copyright 2010

74 Balık Kılçığı Diyagramı Oluşturma
Daha sonra balığın omurgasına 45 derecelik açıyla oklar çizilir ve okların üzerine ana nedenler yazılır. Son olarak ana nedene de oklar çizilerek bu nedenlerin alt nedenleri yazılır. Copyright 2010

75 Formasyon yetersizliği İletişim yetersizliği
Öğretmen Öğrenci İlişkilerinde Yaşanan Sorunlar Öğrenciden Kaynaklanan Problemler Öğretmen Kaynaklı Problemler Okul İdaresi Kaynaklı Problemler Psikolojik Nedenler Formasyon yetersizliği Kültürel faaliyetler Sağlık İletişim yetersizliği Ailevi Sebepler İdarecinin Öğrenciye tutumu Öğretmen psikolojisi Sayısal yetersizlik Öğrenci psikolojisi Copyright 2010

76 Sebepler araştırılırken değişik kesimlerin görüşleri alınmalı,
Herkesin görüşlerini rahatlıkla, çekinmeden söyleyebileceği ortam oluşturulmalı, Sebepler yazılırken tarafsız davranmalı, fakat çözülebilir olmalarına özen gösterilmeli, Copyright 2010

77 18- AKVARYUM TEKNİĞİ

78 AKVARYUM Gönüllü konuşmacılar veya konuşmacı iç çemberde.
Dinleyiciler dış çemberde yer  alır. Gönüllü öğrenciler sırayla sandalyeye otururlar ve fikirlerini açıklarlar. Diğer öğrenciler gönüllü konuşmacının fikirlerini eleştiremez ama soru sorabilir. Gönüllü öğrenci istediğinde soruları cevaplar. İşi biten gönüllü öğrenci, dinleyici bölümüne geçer.

79 19 - KONUŞMA HALKASI

80 19 - KONUŞMA HALKASI Empati, iletişim, kendini ifade etme, farklı görüşlere saygı gösterme, duygularla düşünceleri ayırt etme becerilerini kazandırmak amacıyla uygulanır. Kullanımı Öğrencilerin bir konu,durum,olay ya da öyküdeki bir kişinin (kahramanın) yerine kendilerini koyması durumudur. Öğrenciler bir daire şeklinde oturarak kahramanın ne düşündüğü, ne hissettiği gibi konularda herkes sırayla görüşlerini dile getirir. Bilinmesi Gerekenler Öğrenci merkezlidir. Dikkatli dinleme, grup içinde konuşma ve kendini ifade etme gibi becerileri geliştirir. Empati kurma becerisini ve başkalarının görüşlerine saygı duymayı geliştirir. Duyguları ve düşünceleri ayırt etmeyi öğretir.

81 20 - SOKRAT TARTIŞMASI Öğrencilerin eski bilgilerini kullanarak yeni bilgilere ulaşmasını sağlamayı amaçlayan bir tekniktir. Sokrat tekniğinde amaç, insanların bildiklerinden hareketle önceden hazırlanmış sorular yardımıyla yeni bilgileri öğretmektir. Sokrates’in felsefi tartışmalarda uyguladığı yöntemin öğretime uyarlanmış şeklidir. Sokrat tartışması ile soru-cevap tekniği aynı değildir. Sokrates’e göre insanda tüm bilgiler vardır; ancak uyur, üstü kapalıdır. Bunu uyanık hale getirmek eğitimin görevidir. Öğretme ise sadece soru sorarak yapılır.

82 20 - SOKRAT TARTIŞMASI Uygulanması
Yöntemin birinci aşamasında evet hayır sorularıyla öğrenci önceki öğrenmelerinden şüphe eder hale getirilir. Öğretmen öğrenciye meydan okuyarak sorularla onu sıkıştırır. Ardından öğrencilerin yanlış bilgilerini fark etmelerine yardımcı olur. (ironi oluşturma) İkinci aşamada öğrenci yanlışını fark etmiştir ve önceden planlanmış sorularla doğru bilgi buldurulur. Bilinmesi Gerekenler Öğrenci merkezlidir. Buluş yoluyla öğretim yaklaşımına temel oluşturur. Eleştirel düşünme, tartışma yeterliliği gibi becerilerin kazanılmasını sağlar. Öğrenci bu teknikle öğrenmeyi öğrenir. Çok iyi uygulanabilmesi için soru-cevap yönteminin bilinmesi gerekir.

83 I.AŞAMA ALAYSI (İRONİ) II.AŞAMA DOĞURTMACA SOKRAT TARTIŞMASI
Bildiklerinden emin oldukları konuyla ilgili öğrencilere sorular sorulur. Buradaki amaç sorulan sorularla öğrencilerin aslında emin oldukları bilgilerin güvenilir olmadığını hissettirmektir. Bu, tümdengelim yoluyla sağlanır. Öğretmen konuyla ilgili ipucu içeren sorular sorarak öğrencilere bilgileri buldurur. Kendisi kesinlikle söylemez. Akıllarını kullanarak doğru önermeleri öğrencilerin bulmasını sağlar. Bu süreç, akla uygun bilgileri öğrenciler bulana kadara sürer.

84 SORU ÖRNEKLERİ

85 KPSS 2011 Demir Öğretmen sosyal bilgiler dersinde ‘‘teknolojik ürünlerin hayatımızda ve çevremizde yaptığı değişiklikler” konusunu işlemektedir. Tartışmaya katılmak üzere 5-10 arası gönüllü öğrenci seçer. Öğrenciler birbirlerini görecek şekilde otururlar ve konuyla ilgili düşüncelerini sırayla söylerler.Söz almak istemeyen öğrenciye saygı duyulur ve bir başka öğrenciye söz hakkı verilir. Bu sırada sınıftaki diğer öğrenciler dinleyicidir, tartışmaya katılmazlar. Bu örnekte Demir Öğretmen, dersinde hangi öğretim yöntem ya da tekniğini kullanmıştır? A) Görüş geliştirme B) Panel C) Konuşma halkası D) Kollekyum E) Vızıltı grupları CEVAP: C

86 KPSS 2012 Celal Öğretmen Türkçe dersinde, öğrencilerin bazı duygularını anlayabilme ve başkalarının görüşlerine saygı duyabilme özeliklerini geliştirmek için sınıf başkanı seçimini kaybeden bir öğrencinin yaşadıklarını anlatan bir hikâyeyi öğrencilerine anlatır ve canlandırmalarını ister. Daha sonra öğrencilerinden, hikâyede geçen karakterin yerine kendilerini koymalarını ve böyle bir durumda neler hissedeceklerini ve nasıl davranacaklarını paylaşmalarını ister. Celâl Öğretmen, bu etkinlikte aşağıdaki yöntem veya tekniklerden hangisini uygulamıştır? A) Soru-cevap B) Grupla çalışma C) Panel D) Görüş geliştirme E) Konuşma halkası CEVAP: E

87 KPSS 2012 Bir coğrafya öğretmeni ‘‘Türkiye’de su kaynaklarının verimli kullanımı için hidroelektrik santrallerinin kurulması doğru bir uygulama mıdır?’’ sorusuyla derse başlayarak konuyu, öğrencilerinin tartışmasını ister. Tartışma, sınıfa asılan bir görsel tutum formu kullanılarak gerçekleşir. Öğrenciler tutumlarını bu görsel tutum formunun önünde gerekçeleriyle açıklar. Öğretmen bu yolla öğrencilerine kanıt bulma, dinleme, eleştiriye açık olma gibi özellikleri kazandırmayı hedefler. Öğretmenin bu uygulaması aşağıdakilerden hangisine uygun bir örnek oluşturur? A) Görüş geliştirme B) Konuşma halkası C) Gösterip yaptırma D) İstasyon E) Forum CEVAP: A

88 KPSS 2011 Cemil Öğretmen, sınıfın zeminine bir üçgen çizer ve bu üçgenin köşelerini mutluluk köşesi, mutsuzluk köşesi ve kızgınlık köşesi şeklinde isimlendirir. Daha sonra öğrencilere birkaç örnek durum verir. Verilen durumlarda hangi duyguyu hissederlerse üçgenin o köşesine gitmelerini ve hissettikleri duyguyu ifade eden bir cümleyi yüksek sesle söylemelerini ister. Bu örnekte Cemil Öğretmen, aşağıdaki öğretim yöntem ya da tekniklerinden hangisini kullanmıştır? A) Yaratıcı drama B) Beyin fırtınası C) Eğitsel oyun D) Benzetim E) Rol oynama CEVAP: C

89 KPSS 2011 Aşırı yağmurun olduğu, sellerin büyük çevresel zararlara yol açtığı günlerde, Mustafa Öğretmen, ‘‘Yağmurlar sayesinde bu yıl kurak geçmeyecek.” der. Mustafa Öğretmen’in yukarıdaki davranışından yola çıkarak altı şapkalı düşünme tekniğinden hangi şapka engine uygun davrandığını bulan öğrenciler ders boyunca aynı şapka rengine uygun tepkiler vereceğini bilmektedirler. Buna göre, Mustafa Öğretmen’in ders boyunca aynı şapka rengine uygun olarak aşağıdaki davranışlardan hangisini göstermesi beklenmez? A) Sanayileşmenin öneminden ve bunun doğanın yararına olduğundan bahsetmesi B) Yaşanmış nükleer santral kazalarını örnek göstererek olası riskler üzerinde durması C) Okunan hikâyedeki kötü adamın iyi yönlerinin de olduğunu söylemesi D) Buzulların erimesiyle yeni petrol rezervlerine ulaşılacağını ve bunun enerji kaynakları açısından yararlı olacağını belirtmesi E) Sera gazlarının salınımına sınırlama getirilmemesinin ekonomik kalkınmaya katkı getireceğini ifade etmesi CEVAP: B

90 KPSS 2011 Beril Öğretmen, Türkçe dersinde öğrencilerin ‘‘Metnin türünü dikkate alarak okur.” ve ‘‘Gazete ve dergi okur.” kazanımlarını edinmelerini sağlamak için ‘‘rol oynama” ve ‘‘eğitsel oyun” öğretim yöntem ya da tekniklerini kullanır. Beril Öğretmen, bu öğretim yöntem ya da tekniklerini kullanarak öğrencilerinde öncelikle hangi özelliğin gelişmesine yardımcı olur? A) Argümantasyon B) Sentezleme C) Yansıtıcı düşünme D) Somut yaşantı kazanma E) Akademik benlik geliştirme CEVAP: D

91 KPSS 2008 Yukarıda açıklanan uygulama aşağıdakilerden hangisidir?
Belirli bir sorunun ya da durumun olası nedenlerini belirlemek için kullanılan, çalışma grubunun sorunun içeriğine odaklanmasını sağlayan ve ayrıntılı bir neden- sonuç ilişkisi çıkarmayı hedefleyen bir uygulamadır. Uygulama yapılmadan önce sorun ifadesi bir kutucuğun içerisine yazılır. Sorunun temel nedenleri de yazıldıktan sonra her biri için “Bu neden oluştur?” sorusu sorulur ve yanıtlar ana nedenlerin alt nedenleri olarak yapılandırılır. Yukarıda açıklanan uygulama aşağıdakilerden hangisidir? A) Neden - sonuç ilişkisi kurma B) Balık kılçığı diyagramı C) Güç alanı analizi D) Adım adım sorun çözme E) Sorunu dallarına ayırma CEVAP:B

92 KPSS 2012 İlköğretim 6. sınıf İngilizce dersinde Eray Öğretmen,sınıfında aynı hikâyeyi konu alan üç köşe oluşturur. Birinci köşeyi ana fi kir ve yardımcı fi kir bulma, ikinci köşeyi hikâyeyi yeniden yazma, üçüncü köşeyi ise hikâyeyi poster yapma olarak belirler. Köşelere gerekli materyali koyar ve sınıfı üç gruba ayırır. Her grubun köşelerde sırayla onar dakika çalışmasını ister. Eray Öğretmen, bu dersinde hangi yöntem veya tekniği kullanmıştır? A) Konuşma halkası B) Benzetim C) İstasyon D) Köşeleme E) İlgi grupları CEVAP: C

93 TEŞEKKÜRLER


"GRUPLA ÖĞRETİM TEKNİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları