TAHRİBATSIZ MUAYENE YÖNTEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAVADAN ELEKTROMANYETİK YÖNTEMLER
Advertisements

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ METALÜRJİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ
SICAK DALDIRMA GALVANİZLEME BİZİM İŞİMİZ
AMAÇ Malzemelerin iç yapılarının malzemelerin özelliklerini nasıl etkilediklerini öğrenmek Metaller: Metalik bağlar  sünek Seramikler: iyonik ve kovalent.
Cep Telefonlarının Yaydığı Radyasyon ve Sağlık Riskleri
BÖLÜM 6 DENETİM TESTLERİ
TAHRİBATSIZ MUAYENE (NON DESTRUCTIVE TEST)
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
ABKANT İLE BÜKME Cnc Abkantın Çalışma Prensibi
TİTANYUM ALAŞIMI DENTAL İMPLANTLARI
Kaliteli Teknik Resmin Üç Temel Niteliği:
LAZER İLE KESME Lazer ışınının elde edilmesi kolaylaştıktan sonra uygulama alanları da artış göstermiştir. Endüstriyel alanda kullanımı kaynak, kesme ve.
LAZER.
NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY MTS 3022 TÜNEL AÇMA
IŞIK Mercekler Mustafa ÇELİK.
(Polymerase Chain Reaction)
Bal Peteği (honeycomb) Kompozitler
FMEA Failure Mode and Effects Analysis-Hata Türü ve Etkileri Analizi
AKIŞ ÖLÇÜMÜ.
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
FEN LABORATUVARINDA ÖLÇÜ HATALARI VE ANLAMLI RAKAMLAR
TS EN CEPHE İSKELELERİNİN BELGELENDİRMESİ
KOROZYONDAN KORUNMA.
MEKANİK ANABİLİM DALI TANITIMI
ÇOK KATMANLI MİMARİLER. Katman: Ortak işi yapan kodların bir yerde toplanması Örneğin hemen hemen her projemizde veri tabanı kullanırız, bunun için veritabanı.
İzdüşüm Bir cismin, herhangi bir düzlem üzerine düşürülen görüntüsüne izdüşüm denir.Görüntünün oluşması için uygulanan metoda da izdüşüm metodu denir.
BETON YÜZEYİNDEKİ KUSURLAR
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
TAN I M LAR Kap : İçine akışkan doldurmak için
TEREYAĞI TEREYAĞINDA KALİTE KONTROL  
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARINDA TANI VE TEDAVİ
Yarıiletken Elemanların ve
YÜZEY TEKNOLOJİLERİ.
Işık, hem dalga hem de tanecik özelliği gösterir
TAHRİBATSIZ MUAYENE YÖNTEMLERİ
G IRDAP AKıMLARı ILE T AHRIBATSıZ T ESTLER Doç.Dr.Faruk Demir.
Sürtünme Kaynağının Uygulamaları ve Sınırları
BİTİRME İŞLEMLERİ – KALİTE KONTROL
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 1 GİRİŞ.
RADYOGRAFİK MUAYENE YÖNTEMLERİ
Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği (SKÖ)
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Malzeme muayenesine giriş
1 Şubat 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi eğitim SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTER VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Aşınma.
VICKERS SERTLIK ÖLÇME YÖNTEMI Ölçme ve değerlendirme kriterleri aynı Brinell yöntemindeki gibidir. Bu yöntemi Brinelden ayıran özellik kullanılan ölçme.
Tahribatsız Muayene Nedir? 2.Tahribatsız Muayene Metot Seçiminde Göz Önünde Bulundurulması Gereken Etkenler 3. Kaynak Hataları 4. Kaynak.
shoe quality and testing standard AYAKKABI KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON Yazar : MUAZ MESUD ERTÜRK Tarih :
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
GÜRÜLTÜ KONTROLÜ Copyright © PechoM Tüm hakları saklıdır.
Periyodik Kontroller-Ölçümler
E-CAMI S-CAMI VE C-CAMI
Meteorolojik Veri Toplamada Kullanılan Yöntemler
DİREKT BASKI.
DİREKT BASKI Esra ÇINAR.
OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ
YER FOTOGRAMETRİSİ (2014) Doç. Dr. Eminnur Ayhan
*DİKİŞİN ÇEŞİTLERİ Ağız dikim teknikleri Arka çatma Filoto İçe çatı dikişi Dışa çatı Bindirme dikişi Tıranta dikişi Sota dikişi.
«Metalurji Teknikerliği» nedir?
YANSITILAN GÖRSEL MATERYALLER
EĞİTİMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
Bilgisayar Donanımı Sabit Diskler- HDD Memduh F Şahin
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GÜRÜLTÜ KONTROLÜ ENERJİ SEKTÖRÜ
SPEKTROSKOPİ VE MİKROSKOPİ İLE YÜZEY ANALİZİ
Sunum transkripti:

TAHRİBATSIZ MUAYENE YÖNTEMLERİ Yrd.Doç.Dr. Yıldız Yaralı Özbek

Tahribatsız muayene yöntemi nedir? Malzeme üzerindeki kusurları ve boyutları o malzemeye zarar vermeden kontrol edilmesidir.

Tahribatsız muayene yöntemlerinin aksine, muayene uygulanan malzeme veya ürünlerin tekrar kullanılması olanaklarını ortadan kaldıran veya kısmen yok eden tekniklere tahribatlı muayene teknikleri adı verilir. Bu teknikler; çekme, basma, burulma, eğme, yorulma, sürünme ve korozyon gibi parçayı tahrip ettikten sonra sonuç veren tekniklerdir. Yani bu teknikler malzemelere hasar verilerek yapılır

Kullanılacak bütün malzeme ve parçaların tahribatlı olarak denenmesi düşünülemeyeceğine göre bunların bütününü temsil eden yalnız bir veya birkaç tanesi üzerinde yapılan muayenelerden elde edilen sonuçların, bütün geri kalanlar için de aynı olduğunu kabul etmek her zaman mümkün olmaz. Tahribatlı tekniklere dayandırılmış birçok muayene programında sonuçlarda önemli ölçülerde belirsizlik gözlenmiştir.

Tahribatsız Muayene Neden Önemlidir? Tahribatsız oluşu ve tahribatlı yöntemlere göre daha hızlı olması hemen hemen her alanda yaygın olarak kullanımlarını sağlamıştır. Tahribatsız muayene uygulamaları üretim anında sistemler durdurulmadan da yapılabilir ve çoğu uygulamada sonuçlar test esnasında alınmasından dolayı tercih nedeni olmuştur. Parçalar tahrip edilmediği için hurdaya ayrılma durumu yoktur. Aynı parçaya farklı testler uygulanabilir. Parça dağıtılmadan kontrol edilebilir. Test cihazları taşınabilir olup taşınamayan parçaların kontrolü yapılabilir.

Günümüz teknolojisinde tahribatsız muayene amaçlar aynı olsa da NDT (Non-Destructive Testing), NDE (Non-Destructive Evaluation) ve NDI (Non-Destructive Inspection) gibi isimler almaktadır. Tahribatsız muayene özellikle uçak bakım alanında hem sivil hem de askeri hava taşıtlarının bakım ve servis sürelerinin azalması açısından oldukça önemlidir. Parçaların boyutları ve geometrik şekilleri nasıl olursa olsun tahribatsız muayene ile kontrol edilebilmektedir.

Malzeme Kusurları Malzemeler üretimleri esnasında çeşitli problemler nedeni ile istemeyen kusurlara sahip olabilir. Bunlar malzemenin görevini yaparken problemlere neden olur. İki çeşit kusur vardır. Bunlar: Hatalar: Bir süreksizlik belirtisi tolerans ve malzeme şartnamelerine göre "Kabul edilemez." olarak adlandırılıyorsa buna hata denir. Süreksizlik: Çalışma şartlarında parçanın performansını etkilemiyorsa "Kabul edilebilir." olarak değerlendiriliyorsa buna süreksizlik denir.

Tahribatsız Muayenede Kullanılan Yöntemler ve Uygulama Alanları Bütün tahribatsız test yöntemleri iki esas fonksiyonla tanımlanır. Bunlardan biri nüfuziyet, diğeri de algılama fonksiyonudur. Nüfuziyet fonksiyonu, nüfuz edici elemanın test malzemesi içerisine girici ve fiziksel süreksizlikleri algılama elemanına aktarılmasıdır. Algılama elemanı ise nüfuz edici elemanından aldığı bilgileri test operatörünün algılayacağı bilgiler hâline getirir. Örneğin; radyografide malzemeye nüfuz edici eleman radyasyon, algılayıcı elemanda radyografik filmdir. Film üzerindeki bilgiler kimyasal işlemlerden sonra gözle algılanır belirtiler hâline gelir.

Malzemedeki süreksizlikler 3 şekilde olabilir. Bunlar: Yüzeydeki süreksizlikler: Yüzeyle bağlantısı olan veya yüzeye açık olan süreksizliklerdir. Şekil 1.1: Yüzeye açık süreksizlik

Yüzey altında veya yüzeye yakın: Yüzeye yakın süreksizlikleri kapsar. Şekil 1.2: Yüzeye yakin süreksizlik

Malzeme içindeki: Her iki yüzeyden uzak olan süreksizlikler. Şekil 1.3: Malzeme içindeki süreksizlik

Malzemedeki süreksizliklerin konumu 3 şekilde ele aldığımıza göre bunların nasıl kontrol edileceğini de tahribatsız muayene yöntemlerini genel olarak iki ana bölüme ayırarak mümkündür. Yüzey yöntemleri; malzemelerin yüzeyinde ve yüzey altında, yüzeye yakın bulunan süreksizlik/ hatalarin tespitinde uygulanır ve aşağıdaki yöntemleri kapsar

A) C B Resim 1.4: Yüzey yöntemleri penetrant (sıvı girinim), manyetik parçacik, eddy current (girdap akimlari) kontrolü

Hacimsel yöntemler; malzemede test bölgesinin tamamına nüfuz etmek suretiyle hataların algılanmasını sağlar ve aşağıdaki yöntemleri kapsar.

Resim 1.5: Hacimsel yöntemler (Radyografi ve ultrasonik kontrol

Süreksizliklerin tiplerini, boyutlarını ve konumlarını belirlemek için her yöntem farklı tekniklerle uygulanabilir. Ayrıca birleşik yöntem adı verilen akustik (ses dalgalarıyla) ve termografik (sıcaklıkla) yöntemlerle de tahribatsız muayeneler yapılmaktadır

Malzeme yüzeyindeki süreksizliklerin kontrolü

Tahribatsız Muayenede Uygulanan Yöntemler Sırasıyla Şu Şekilde Sıralanabilir; 1. Göz ile Muayene 2. Sıvı Emdirme (Penetran Sıvısı) ile Muayene 3. Girdap akımları (Eddy Akımı) ile Muayene 4. Manyetik Parçacık ile Muayene 5. Ultrasonik Muayene 6. Radyografik (Röntgen) Işınları ile Muayene

Bir ürünün yüzeyindeki süreksizlikler, yapısal bozukluklar, yüzey durumu gibi kaliteyi etkileyen parametrelerin optik bir yardımcı (büyüteç gibi) kullanarak veya kullanmaksızın muayene edilmesidir. 1. GÖZ İLE MUAYENE

Gözle muayene çok basit bir metot olarak görünse de en önemli muayene yöntemidir. Genellikle bir başka tahribatsız muayene metodunun uygulanmasından önce yapılması gereken bir çalışmadır. Zaten diğer tahribatsız muayene yöntemleri için hazırlanmış uygulama standardlarının çoğunda da öncelikle gözle muayene yapılması ve bulguların kaydedilmesi istenir.

Bu yöntem, metalik veya metalik olmayan bütün malzemelere uygulanabilir. Çoğu durumda muayene yüzeyi hazırlığı olarak yüzey temizliği yapılması istenmez. Daha doğrusu yüzeyin, beklenen hataların en iyi görüneceği şekilde olması gerekir. Yeterli ışık şartları altında ve uygun bakma açılarında inceleme yapılmalıdır

GÖRSEL MUAYENE

Görsel muayene çıplak gözle ve çeşitli yardımcı aletler kullanılarak yapılan yüzey süreksizliklerini bulmaya yönelik bir tahribatsız muayene yöntemidir. Büyüteç, endoskop, boroskop, mikroskop, flexible ayna, magneto-optik görüntüleyiciler ve enfraruj kameralar görsel muayene yönteminde en sık kullanılan yardımcı aletlerdir.

Avantajları Hızlı ve güvenilirdir. Diğer tahribatsız muayene yöntemlerine uygulama öncesi destek sağlar. Erişimi olmayan yerlerin kontrolüne olanak sağlar.. Ekonomik bir kontrol yöntemidir

Gözle muayene farklı yüzey süreksizliklerinin tespitinde kullanılır Gözle muayene farklı yüzey süreksizliklerinin tespitinde kullanılır. Direkt gözle temas sağlanamayan bölgelere ulaşmak için, boroskop gibi cihazlar kullanılarak test gerçekleştirilir. Birçok insan görsel kontrolün üretim tamamlandıktan sonra gerçekleşeceğini düşünür. Fakat kaynak öncesi ve kaynak sırasında yapılan kontroller, kaynak bittikten sonra oluşacak hataları ortadan kaldıracak ve üretim sonu kontrol işlemini kolaylaştıracaktır.

Kaynak sonrası yapılacak kontroller temelde şunlardır ; Kaynak görüntüsü Bitmiş kaynak ölçüleri Kaynak Hataları Bitmiş kaynakta yapılan kontrollerin temel amacı kaliteden emin olmaktır.Bu sebeple bu aşamada görsel muayene gereklidir.