Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BETON YÜZEYİNDEKİ KUSURLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BETON YÜZEYİNDEKİ KUSURLAR"— Sunum transkripti:

1 BETON YÜZEYİNDEKİ KUSURLAR

2 Yüzeyde Kabarcık Oluşumu (Blister)
Yüzeyde Kabarma: Genelde mm çaplarında beton yüzeyinde görülen baloncuk seklinde kabarmalardır.

3 Az ya da aşırı vibrasyon işlemi. Uygun olmayan araçlarla mala yapmak.
NEDENLERİ Beton içerisindeki su terlemeden ya da hava dışarı çıkmadan beton yüzeyinde bitirme işleminin yapılmasından dolayı oluşur. Az ya da aşırı vibrasyon işlemi. Uygun olmayan araçlarla mala yapmak. Yüksek su/çimento oranında beton kullanmak. Fazla hava içerigi.

4 Çözümler Uygun ve yeterli vibrasyon uygulanmalıdır.
Bitirme işlemi zamanında yapılmalıdır. Hava içeriği ve su/çimento oranı düşük beton kullanılmalıdır.

5 Beton Yüzeyinden Parça Kırılması (Popout)
Yüzeyde kopma: Beton yüzeyinden parçaların kırılması ve değişik boyutlarda boşluk bırakmasıdır. Su emmesi yüksek agrega kullanılması. Donma-çözülme etkisi NEDENLERİ :

6 Çözümler Daha dayanaklı agrega kullanmak
Düşük su/çimento oranıyla beton üretmek Uygun ve etkili kür metotları uygulamak

7 Beton Yüzeyinde Renk Düzensizligi (Discoloration)
Renk Düzensizligi: Beton yüzeyinde lekeler, doku ve gölge farkları olusur.

8 Kalıp yağının yanlış kullanılmasından beton yüzeyinde oluşan renk düzensizliği
Kalıp izinin beton yüzüne çıkması

9 Erken ya da geç bitirme işlemleri.
NEDENLERİ : Erken ya da geç bitirme işlemleri. Polietilen koruma tabakalarının yüzeyle teması Beton hammaddelerinin içeriği Farklı malalar kullanmak ve her yerde aynı sitille malalama yapmamak. Kalıp yağı

10 Çözümler Kimyasal kür malzemesi kullanırken
renk bozup bozmayacağı önceden incelenmeli Beton yüzeyi uygun ve sabit bir şekilde düzeltilip, bitirilmelidir. Soğuk havalarda kalsiyum klorür içeren katkılar kullanılmamalıdır.

11 Çiçeklenme (Effloresence)
Çiçeklenme: Çimentonun hidratasyonu sonucunda oluşan Ca(OH)2'in ve beton içerisinde bulunan bazı tuzların zamanla sertlesmiş beton yüzeyine çıkarak olusturduğu beyaz lekelerdir.

12 Çiçeklenme (Effloresence)

13 Yıkanmamış malzeme kullanılması
NEDENLERİ : Suda çözünen sülfat, nitrat, klor, krom tuzlarını içeren yeraltı suyunun yukarı hareket ederek, temele ya da beton kaplamaya geçmesi. Yıkanmamış malzeme kullanılması Standarda uygun olmayan su kullanılması Betonun fazla geçirgen yapıda olması

14 Çözümler Su-çimento oranı düşük tutulmalı, betonun yerleştirilmesi ve sıkıştırılması iyi yapılarak betonun geçirimliliği azaltılmalıdır. Kullanılan kür suyunda ve agregalarda çeşitli tuzların bulunmamasına dikkat edilmelidir. Karışım ve kür suyu olarak deniz suyu kullanılmamalıdır. Düşük alkali miktarı içeren çimento kullanılabilir.

15 Çatlaklar Betonda; sertleşmeden önce, sertleşme esnasında ve sertleştikten sonra fiziksel,kimyasal, termal ve yapısal etkenler sonucunda oluşan yüzeyde görülebilen, sebeplerine göre çeşitli sekiller ve farklı uzunluk, genislik, derinliklerde oluşan ayrılmalara çatlak denir.

16 Yetersiz ve yanlış kür uygulaması
NEDENLERİ : Yetersiz ve yanlış kür uygulaması Yanlış beton tasarımı ve malzeme seçimi Çevre koşulları Uygun olmayan bitirme işlemi Yüksek su/çimento oranı içeren beton kullanmak Yetersiz vibrasyon Yanlış derz kesimi

17 Çözümler Kıvam su ile değil katkı ile sağlanmalıdır.
Donma-çözülme döngüsünün çok olduğu bölgelerde hava sürükleyici katkı kullanılmalıdır. Beton sulanmalı, beton yüzeyini güneş ışıklarından korumak için polietilen örtüler yada ıslatılmış telis bezi ve rüzgar kırıcılar kullanılabilir. Paspayı olabildiğince geniş bırakılmalıdır.

18 Soğuk Derz (Cold Joint)
Beton dökümü sırasında uygulamadaki gecikme sebebiyle iki tabaka arasında meydana gelen süreksizliktir. Beton dökümünde plansızlık alt katmandaki beton priz alacağından yeterli aderans sağlanamaz.

19 Çözümler Beton dökümü işinin zamanlamasının
önceden yapılması ve buna uyulması Sorunlu durumlarda altta kalacak betonun prizinin gecikmesi için akışkanlaştırıcı katkı yada priz geciktirici katkı kullanılması Priz alan betonun yüzeyinin pürüzlendirilerek aderansın arttırılması

20 Beton Yüzeyinde Boşluklar (Bughole)
Çapı 15 mm’yi geçmeyen ve beton yüzeyinde dağınık olarak görülen bosluklardır. Yapıya zararları yoktur.

21

22 Kötü vibrasyon uygulaması
NEDENLERİ : Kötü vibrasyon uygulaması Geçirgenligi düsük kalıplar (çelik ya dapolimer karısımlı tahta) Kötü beton tasarımı Kötü kalıp yagı

23 Çözümler Uygun vibrasyon uygulaması Geçirgen kalıplar
Kendiliğinden yerleşen beton kullanılabilir.

24 Petek Dokusu (Honeycomb)
Perde, kolon-kiriş kesişim bölgelerinde ayrışmadan dolayı oluşan hasardır.

25 Nedenler: Malzemenin ayrışması Kötü vibrasyon uygulaması Kötü agrega gradasyonu Yüksek mesafeden beton dökümü Yetersiz paspayı

26

27 Çözümler: Uygun vibrasyon uygulaması yapılarak malzemenin ayrışması engellenmelidir. Kendiliğinden yerleşen-sıkışan beton kullanılabilir.


"BETON YÜZEYİNDEKİ KUSURLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları