Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VICKERS SERTLIK ÖLÇME YÖNTEMI Ölçme ve değerlendirme kriterleri aynı Brinell yöntemindeki gibidir. Bu yöntemi Brinelden ayıran özellik kullanılan ölçme.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VICKERS SERTLIK ÖLÇME YÖNTEMI Ölçme ve değerlendirme kriterleri aynı Brinell yöntemindeki gibidir. Bu yöntemi Brinelden ayıran özellik kullanılan ölçme."— Sunum transkripti:

1 VICKERS SERTLIK ÖLÇME YÖNTEMI Ölçme ve değerlendirme kriterleri aynı Brinell yöntemindeki gibidir. Bu yöntemi Brinelden ayıran özellik kullanılan ölçme ucunun farklı olmasıdır. Bu yöntem, daha sert malzemelerin ölçümlerinde veya daha hassas ölçümler için tercih edilir.

2 VICKERS SERTLIK ÖLÇME YÖNTEMI Vickers yönteminde yük, 1.96 -980 N (0.2 -100 kg) arasındadır. Standart yükler ise 5, 10, 20, 30, 50, 100 kg dır. Pratikte genel olarak 10-30 ve 50 kg yükleme kuvvetleri uygulanır. Bu yöntemde ölçümler, kare tabanlı ve 136 derece tepe açılı bir elmas piramit uç kullanılarak yapılır. Numuneye bu uç bastırılarak, oluşan izin boyları ölçülür ve bunların ortalaması hesaplanır. HV= Vickers sertlik, kg/mm2 P= Yükleme kuvveti A= Numune üzerindeki izin yüzey alanı, mm2 d= Numune üzerindeki kare izin köşegen boyu, mm Bulunan Vickers sertlik değeri aşağıdaki örnekteki gibi ifade edilebilir. Örnek: 400 HV 50 / 20 Uygulanan yük,P= 50 kg Uygulama süresi = 20 saniye Vickers sertlik değeri, HV= 400

3 VICKERS SERTLIK ÖLÇME YÖNTEMI Yükleme sabit hızla, darbesiz olarak yapılmalıdır. Yükün etkime süresi 10-15 saniyedir. Oluşan izde boyları arasındaki fark, % 5 ten fazla olursa, bu değer sağlıklı değildir. Ölçüm yenilenir. Ölçüm yapılırken numunede izin haricinde, bir başka şekil değişikliği olmamalıdır. Vickers sertlik deneyi çok yumuşak ve çok sert tabakalar için de uygundur. Deneyde yük düşük olduğu için genellikle ince parçalarda ve sadece yüzeyi sert olan özel işlem görmüş malzemelerde tercih edilir. Vickers sertliğinin avantajı, oldukça doğru okumalar yapması ve tüm metal ve işlem görmüş yüzeyler için sadece bir tip batıcı ucun kullanılmasıdır. Vickers sertliği metallerin yanında seramik malzemelerin sertliğinin ölçümünde de güvenilir bir sertlik ölçüm metodur.

4 Vickers yöntemiyle ince parçaların sertlik ölçümü, 1.96-49 N (0.2-5 kg) yükler arasında olmalıdır. Ölçüm yöntemi kalın parçalar için verilenin aynısıdır. Sadece oluşan izler daha küçüktür. Vickers yöntemiyle ince parçaların sertlik ölçümü, 1.96-49 N (0.2-5 kg) yükler arasında olmalıdır. Ölçüm yöntemi kalın parçalar için verilenin aynısıdır. Sadece oluşan izler daha küçüktür. VICKERS SERTLIK ÖLÇME YÖNTEMI Vickers yöntemi daha çok sert parçalarda, şekil değiştirme bölgelerinde, kaynak yerlerinde veya doku unsurlarının sertlik analizinde uygulanır. Oluşan izlerin boyutları bir mikroskop vasıtasıyla ölçülür. Binde bir milimetrelik iz çaplarındaki okuma hataları, sertliğin değerinde büyük farklar yaratacağından oldukça hassas bir çalışmayı gerektirir.

5 VICKERS SERTLIK ÖLÇME YÖNTEMI Yükü Malzemeye Doğru Olarak Uygulama

6 SERTLIK DÖNÜŞÜM TABLOSU çelik numune için vickers değerleri;


"VICKERS SERTLIK ÖLÇME YÖNTEMI Ölçme ve değerlendirme kriterleri aynı Brinell yöntemindeki gibidir. Bu yöntemi Brinelden ayıran özellik kullanılan ölçme." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları