Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİREKT BASKI Esra ÇINAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİREKT BASKI Esra ÇINAR."— Sunum transkripti:

1 DİREKT BASKI Esra ÇINAR

2 BASKI ÇEŞİTLERİ Baskı yapmak için hazırlanmış olan bir desen ile çeşitli efektler elde edilebilir. Bu efektler ; baskı yöntemine, istenen haslıklara, baskı yapılacak materyale, işletmede bulunan makine yapısına baskı için ayrılmış bütçeye göre değişebilir.

3 Yüksek hızda baskı yaparak kısa sürede istenilen işi teslim edebilmekte ve üretim kapasitesini yüksek ölçülere çıkarabilmektedir. One-way vision ve mesh gibi delikli olan malzemelerde boya tutuculuğunu sağlamakta ve herhangi bir sorun yaratmamaktadır. UV Baskı makineleri ile maliyetleri karşılaştırıldığında oldukça ekonomik bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Fazlaca yaygın olmasının sebeplerinden biri de ekonomik yanıdır.

4 DİREKT BASKI AŞINDIRMA BASKI REZERVE BASKI

5 BEYAZ ÜZERİNE DİREKT BASKI
ÜST BASKI

6 DİREKT BASKI

7 Direkt baskının prensibi :
Çoğunlukla beyaz, ağartılmış veya optik beyazlatılmış kumaşlar üzerine renklerin birbiri ardına basılmasıdır. Direkt baskı için özel makine donanımına gerek yoktur. Her türlü tekstil yüzeyine uygulanabilir.

8

9

10 Direkt baskının çeşitleri 
Direkt baskı uygulama şekillerine göre ikiye ayrılır. A)Beyaz üzerine direkt baskı B)Üst baskı

11 A)Beyaz üzerİne dİrekt baskI
Çoğunlukla beyaz, ağartılmış veya optik beyazlatılmış kumaşa uygulanan baskı çeşididir. Bir veya daha fazla renkte baskı yapılabilir. Beyaz kumaş üzerine baskı, toplam baskı üretiminin % ini oluşturur. Beyaz üzerine direkt baskı uygulama şekline göre gruplara ayrılır.

12 1 Yaş ve kuru baskılar 2 Yüzey baskısı,sıvama baskı 3 Kuru üzerine yaş baskı 4 Üst üste baskı, yaş üzerine yaş baskı 5 Doldurma baskı 6 Kaplama baskı

13 1)Yaş ve kuru baskılar: Genellikle baskı işleminden sonra, fikse ve ardından kumaş üzerine fikse olmamış boyar maddelerin uzaklaştırılması için yıkama işlemleri yapılır. Sadece pigment boyar maddelerle yapılan baskılardan sonra yıkama işlemi yapılmaz. BASKI FİKSE YIKAMA

14 Pigment boyar madde elyafa binder ile bağlandığından, baskı işlemi sonrası kuru ısı ile fikse edilir. Sonuçta kumaş ıslanmaz ve bu tür baskılara kuru baskı denir. Pigment boyar maddelerle yapılan baskılar sadece kuru ısı ile fikse edildiklerinden maliyetleri de düşüktür. Reaktif, direkt, küp boyar maddeleri gibi suda çözünen ya da çözünür hale getirilebilen boyar maddelerle, baskı ve fikse işlemleri sonrasında yıkama işlemi uygulanır. Bu nedenle bu tür boyar maddelerle yapılan baskılara yaş baskılar denir.

15 2.Yüzey baskısı, sıvama baskı:
Sıvama baskılar, zemin renginin baskı ile elde edildiği baskılardır. Sıvama baskı, zemin ve desen rengi beyaz olan kumaşa uygulanır. Sıvama baskılarda en büyük sorun; geniş zemin rengi içeren uygulamalarda kumaşın tamamında aynı renk derinliğinin elde edilememesidir.

16 Sıvama baskı Aşındırma baskı Pigment boyarmadde kullanımında kumaş tutumu sert olur.Bu sorun uygun binder kullanılarak azaltılabilir. Kumaşın her iki yüzünde zemin rengi aynı tondadır. İlk bakıldığı zaman aşındırma baskıya benzer. Ön yüz rengi arka yüz renge göre daha koyudur. Arka yüzdeki renk soluktur.

17 3.Kuru üzerine yaş baskı:
El şablon ve masa baskıcılığında istenilen efekti elde etmek için bir renk basılıp kurutulduktan sonra üzerine başka bir renk basılır. Örneğin yeşil renk basılmış yaprak üzerine; yaprağa hareket kazandırmak için daha koyu yeşil renk basılması gibi. İki renk uygulaması arasında uzun zaman boşluğu vardır ve ikinci basılan renk birinci basılan rengi kapatır. Bu tür baskılar kuru üzerine yaş baskı olarak bilinir. Baskı Kurutma

18 4. Üst üste baskı, yaş üzerine yaş baskı:
Boyar maddelerin birbiri ile karışması sonucu elde edilen renkler baskı yoluyla da elde edilebilir. Yaş üzerine yaş baskıda üçüncü rengin eldesi bir dereceye kadar tatmin edici sonuçlar verir. Genellikle ikinci basılan renk daha baskın görünür.

19 Üst üste baskıda: Örneğin; Sarı ve mavi çiçekli desenlerde yeşil olan yaprakların da basılabilmesi mümkündür. Böylece iki şablon kullanılarak üç renkli baskı yapılabilir. İlk birinci renk basılır. İkinci renk basılır. Üçüncü renk elde edilir. Kurutma işlemi uygulanmadan

20

21 5. Doldurma baskı: Doldurma baskıda bölgesel desen aktarımı yerine tüm yüzeye boyar madde ya da kimyasal maddeyi oyuklu silindirle aktarmaktır.

22 6. Kaplama baskı: İnce, düzgün yüzey ya da diyaogonal çizgiler, noktalar ve benzeri figürler desen silindiri ile değişik bir etki vermek üzere basılmış desenli kumaş üzerine uygulanan baskıdır.

23 b) üst baskI Açık renkli kumaşlara koyu renklerde baskı yapılması ya da koyu renkli kumaşlara kumaşın üzerini örten pigmentlerle baskı yapılmasıdır. Açık ya da koyu renkli kumaşlar üzerine baskı yapıldığında; kullanılan boyar madde zemin rengini yeterince örtemezse iki renk karışarak üçüncü bir renk tonu ortaya çıkar. Örneğin; sarı renk ile boyanmış kumaş üzerine mavi renkli boyar madde ile baskı yapıldığında, mavi renkli boyar madde zemin rengini yeterince örtemezse yeşil renk ortaya çıkar.

24 Açık ve orta renk tonlarında boyanmış kumaşlar üzerine koyu kahverengi, lacivert ve siyah kontür baskılara oldukça çok rastlanır. Bu tür baskılarda karşılaşılan sorun, sürtme ve yıkama haslıklarının düşük olmasıdır. Bu tip baskılarda genellikle pigment boyar maddeler bazen de reaktif boyar maddeler kullanılır.

25

26 TEŞEKKÜRLER


"DİREKT BASKI Esra ÇINAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları