Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Derslere Etkin Teknoloji Entegrasyonu
Advertisements

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Dr. Şeyda Serdar-Asan İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü
Yrd.Doç.Dr.Mustafa EVREN OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
*Araştırma sorgulamaya dayalı etkileşimli ders yazılımlarının fen eğiminde etkili kullanımı nasıl olur? *Yapılandırılmış bilgi inşası nedir? *Tartışmanın.
ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Doç.Dr. Bülent ÇAVAŞ Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
İLKÖĞRETİMDE ÖĞRETMENLERİN TEKNOLOJİYE YÖNLENDİRMEDEKİ BAKIŞ AÇILARI
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
Probleme Dayalı Öğrenme Modeli
Proje Tabanlı Öğretim (Proje Temelli Öğretim)
24. MÜHENDİSLİK DEKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI Mayıs 2012, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Eğitiminde Tasarım Dersleri Prof. Dr.
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
Problem Çözme Becerileri
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
Bayan Stembel Tarafından Hazırlanmıştır
MEB HİZMET İÇİ EĞİTİM SEMİNERİ
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
Öğretimde Teknoloji Kullanımı Bilgisayar ve İnternet
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
PROGRAM YETERLİLİKLERİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ 1.Belli bir alanda genel ortaöğretimde kazanılan bilgi, beceri ve.
Araştırma Yoluyla Öğretim Stratejisi
PROBLEM ÇÖZME YAZILIMLARI
İKS İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTI
ELEŞTİREL DÜŞÜNME BECERİLERİ VE DAVRANIŞLARI
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI
ÜNİTE 2 : İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM KAZANIM: İbadetlerin davranışlar üzerindeki etkisini fark eder. TARTIŞMA YÖNTEMİ.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNDE AKTİF EĞİTİMDE MESLEKSEL BECERİLERİN KAZANILMASI T. Çiçek, A. Seyrankaya, İ. Cöcen, H. Yenice, U. Malayoğlu, A. H. Onur, B. Kahraman,
Öğrenme Düzeyi Araştırması 3:
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
PROJE TABANLI ÖĞRENME SCIENTIX PORTAL Proje Tabanlı Öğrenme Sorgulamaya Dayalı Öğrenme.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM.
Eğitim hakkı, ayrım gözetilmeksizin herkesin sahip olması gereken, vazgeçilemez ve devredilemez bir haktır. Eğitim hakkı, başta çocuklar olmak üzere herkesin,
Probleme Dayalı Öğrenme
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
Temel Kavramlar Mehmet Barış HORZUM.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME Yard. Doç.Dr. Deniz Özcan.
ÖĞRETİM STRATEJİSİ, YÖNTEM ve TEKNİKLER
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 11 Okumayı Öğrenme.
KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 15 Fen Bilimlerinde Bilişsel Yaklaşımlar.
Yapılandırmacı kuramın özelliklerini tanıyabilme, Hayat bilgisi dersinde öğretme-öğrenme sürecinin özelliklerini kavrayabilme, Yapılandırmacı kuramın.
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
YAPIM KUŞAĞI ÜRETİYORUM.
Sistem Yaklaşımı.
İNSAN-BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ. İnsan Bilgisayar Etkileşimi (İBE) alanındaki pratik ve teorik çalışmalar, bilgi ve iletişim teknolojilerinin insana ve insan.
ADDIE. ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
Bilimsel İçerik Bilimsel içerik, bilimsel bilgiyi oluşturmaktadır. Erken çocukluk döneminde fen eğitimi de, çocukların yaşadığı çevre hakkında gerekli.
Pedagojİk formasyon sertİfİka programI ÖğreTİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Hafta I Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Araştırma-Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Yaklaşımı
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
Programdan Sorular.
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ Problem çözme yöntemiyle öğrenme yaklaşımı, bilimsel araştırma yöntemini temel almaktadır. Bu yaklaşımın özü John dewey’ in genel.
STEM NEDİR? SUNU rehberlikservisim.com.
Sunum transkripti:

Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik FeTeMM & STEM

FeTeMM eğitimi; öğrencileri bir mühendis gibi farklı disiplinler arasında bir iş birliğine yönelterek, iletişime açık, sistematik düşünebilen, yaratıcı, etik değerlere sahip ve problemlere en uygun çözümü bulabilecek bireyler olarak yetiştirmeyi amaçlar (Bybee, 2010)

ABD (NGSS, 2013) Gelecek Nesil K-12 Fen Standartları Ulusal Araştırma Konseyi (National Research Council [NRC], 2012) hem uygulama hem de kapsam olarak mühendislik eğitiminin önemine geniş yer vermektedir.

FEN 2013, program kazanım örnekleri “Evsel katı ve sıvı atıkların geri dönüşümüne ilişkin proje tasarlar” “Basit makinelerden yararlanarak günlük yaşamda kolaylığı sağlayacak bir düzenek tasarlar ve yapar” “Yakın çevresindeki bir çevre sorununun çözümüne ilişkin proje tasarlar ve sunar”

FeTeMM eğitiminin yansımalarını ülkemiz ölçeğinde değerlendiren çalışmalar hızla artmaya başlamış, özellikle yeni güncellenen K-12 fen eğitimi programında vurgulanan reformları gerçekleştirebilecek alan öğretmen eğitiminde bütünleşik öğretmenlik bilgisine dikkat çekilmektedir

“bilimsel sorgulama” yerine “bilim uygulamaları” Bilimsel bilginin, bilimsel sorgulama ve mühendislik tasarım süreçleriyle yoğrulmasını gerektiren bilim ve mühendislik uygulamaları, fen öğretiminde etkinliklerin tasarlanmasında eşit öneme sahip olmalıdır

Mühendislik tasarım ve bilimsel araştırma-sorgulamanın sınıf içi uygulamalarında bazı farklılıklar bulunmaktadır Tasarım etkinlikleri boyunca öğrenciler yeni bilgilere, başarılı bir ürün tasarımı yapmak için ihtiyaç duyarlar ve öğrenmeye bu şekilde motive olurlar (Kolodner, 2002; Zubrowski, 2002). Bilimsel araştırma-sorgulamaya dayalı etkinliklerde ise öğrenciler kendilerine verilen araştırma sorusunu çözerken yeni bilgilerini yapılandırır ve bu süreçte onları motive eden doğru çözüme ulaşmak olacaktır (NRC, 1996). Dolayısıyla mühendislik tasarım yaklaşımıyla yürütülen süreçte bir ürün (tasarım) ortaya konulurken, bilimsel araştırma-sorgulamaya dayalı etkinliklerde ortaya konulan ürün birinci derecede önemli değildir (Wendell, 2008).

Bilim ve mühendislik uygulamaları arasındaki temel bir fark, birinci basamak olan problem durumunun belirlenmesidir. ―Gökyüzü neden mavidir? X ―Bir ülkenin fosil yakıtlara bağımlılığını nasıl azaltabiliriz? √

Bilim ve mühendislik problem durumları, sınırlılık ve ölçütler açısından da farklılık gösterir. Bilimsel araştırma sorularında herhangi bir sınırlama ve ölçüt yoktur. ―Helyum balonları neden yükselir?‖ genel bir hedefe sahip bilimsel bir araştırma sorusudur, fakat ―Renkli helyum balonlarından hangisi en güzel?‖ sorusu bir ölçüt içerdiğinden bilimsel bir araştırma sorusu değildir. Mühendislik uygulamaları ise sınırlılık ve ölçüt içeren bir problemin tanımlanmasını gerektirir. ―Otomobillerin yakıt verimliliğini nasıl artırabiliriz?‖ arabaların daha az yakıt kullanması ölçütünü içeren, spesifik odaklı bir mühendislik sorusudur

Problemle ilgili: ―Problemin ortaya çıkmasındaki ihtiyaçlar nelerdir? ―İyi bir çözüm için ölçütler nelerdir? ―Sınırlılıklar nelerdir? (NRC, 2012) bir ülkenin fosil yakıt kullanımının azaltılması, daha verimli taşıma sistemlerinin geliştirilmesi ya da alternatif enerji kaynağı olarak güneş panellerinin kullanılması ???

Tasarım temelli öğrenme modelinin aşamaları a) Öğretmenin tasarım görevini açıklaması ve materyalleri vermesi b) Öğrencilerin küçük gruplarla tasarımlarını planlamaları c) Öğretmenin sınıf tartışması başlatması ve öğrencilerin düşüncelerini paylaşmaları d) Öğrencilerin modellerini test etmeleri, değerlendirme yapmaları e) Öğrencilerin modelleri yeniden gözden geçirmeleri f) Öğrencilerin modellerini sunmaları ve tartışmaların yürütülmesi g) Öğretmenin modeller yoluyla fene yönelik incelemeleri yürütmesi.

Mühendislikte Rekabet Öğrencilerin özel olarak tanımlanmış mühendislik tasarımlarını oluşturmaları sürecinde fen prensiplerini anlamlandırdıkları bir yaklaşımdır (Wendell, 2008). Mühendislikte rekabet yaklaşımında öğrencilere bir senaryonun içinde tasarım rekabeti tanımlanır, prototipi iyileştirme sürecindeki bilişsel çabalarıyla kritik fen prensiplerini keşfetmeleri beklenmektedir. Bu yaklaşımda tasarım sorunları fenin içerik bilgisi ile gerçek yaşam arasında ilişki kurmaya yardımcı olan bir araç gibidir (Sadler, vd. 2000).

Sadler, vd.’nin (2000) çalışmalarında, bu yaklaşımın sınıf içi uygulamalarında süreç, dikkat çekici bir problem içeren senaryonun okunması ile başlar. Öğrenciler gruplar halinde çalışacaklardır, senaryonun okunmasıyla kendi grupları ile çalışmaya başlayarak verilen özelliklerde ilk prototipi yaparlar. Ardından öğrenciler tasarımlarını geliştirmeye ve revize etmeye cesaretlendirilir. Sınıfın tamamının katıldığı beyin fırtınası ve tartışma ortamıyla tasarımın performansını etkileyen değişkenler listelenir. Öğrenciler seçtikleri değişkenleri araştırmaya başlar. Tasarımlarını revize ettikten sonra sunarlar. Sadler vd. (2000) çalışmalarında köprüler, rüzgâr türbinleri, ısı evi, elektrik pilleri ve yerçekimi arabası olmak üzere altı rekabet modülü geliştirmişler ve modüllerin uygulanmasında yukarıda belirtilen aşamaları gerçekleştirmişlerdir.