KÜRESELLEŞMENİN BEYİN GÖÇÜNE ETKİSİ VE TÜRKİYE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ULUSLAR ARASI İNSAN KAYNAKLARI AKADEMİSİ DERNEĞİ
Advertisements

Middle East Technical University
İSTANBUL FİNANS MERKEZİ HAZIRLAYAN MEHMET GÖKÇE. Global sermayenin akış yollarından birinin üzerine kurulan bir dağıtım merkezi olmak. Yatırımcıların.
Elektronik, beyaz eşya ve bilgi teknolojisi alanlarında faaliyet gösteren ve yedi yurtiçi, onbir yurtdışı olmak üzere toplam 18 şirketten oluşan Vestel.
SUNUM.
Sanal Çalışmanın Üçüncü Dalgası
TÜRKİYE’DE GÖÇLER.
Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası
Doğrudan Dış Yatırım Bir firma yabancı bir ülkede bir ürünü üretmek ve/veya pazarlamak için tesislere yatırım yapıyorsa, buna doğrudan yatırım denir.
TURİZMİN GELİŞMESİNE ETKİ EDEN UNSURLAR
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı.
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
TÜRKİYE’NİN BEYİN GÖÇÜ GERÇEĞİ
SWOT ANALİZİ.
Büyümenin Bileşenleri Yada Belirleyicileri
NÜFUS POLİTİKALARI.
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
CVS 1998 deki kuruluşundan beri Türkiye'nin hem içinde ve hem de yurt dışında çelik endüstrisine hizmet vermektedir.
(c) Copyright 1 KURUMSAL KAYNAK YÖNETİMİ VE İŞ İSTİHBARATI STRATEJIK VE İŞLEVSEL PLANLAMA TEKNOLOJİSİ.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı
Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi YONT414
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
Soru Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
III- Dış Çevre Analizi: Fırsat ve Tehditler
Uluslararası Faktör Hareketleri
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
KÜRESELLEŞME NEDİR?.
TÜRKİYE’DE DUAL İSTİHDAM YAPISI
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
TÜRKİYE’DE YOKSULUK HAZIRLAYANLAR : NADİYE ÇAVDAR SUNA ÖNCEBE
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
KOBİLERDE SOSYAL SORUMLULUK BİLİNCİ. Yıllık 250 kişiden az işçi istihdam eden ve yıllık mali bilançosu (kırk milyon) TL'yi aşmayan ve bu yönetmelikte.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
MAKRO EKONOMİ 5. HAFTA.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
STRATEJİK ORTAKLIKLAR OLUŞTURMA
AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ EKONOMİK KRİZLERİN VE TEKNOLOJİNİN AİLE YAPILARINA ETKİLERİ MURAT BAYHAN AİLE SOSYOLOJİSİ DERSİ.
Beyin göçü sorunu ve beyin göçünü engelleme
2008 KÜRESEL FİNANSAL KRİZİ VE TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Bölüm 45 Ekonomik Hayattaki Konjonktürel Dalgalanmalar
Dünya’da ve Türkiye’de Halı Üretimi
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
SAAB OTOMOBİL HALİDİN SÖNMEZ
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç
ULUSLARARASILAŞMA.
Beyin göçünü engellemek için neler yapılabilir?
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
SHB-425 Sosyal Politika ve Planlama
TÜRKİYE’DE VETERİNER HEKİMLİĞİNDE OKULLAŞMA SÜRECİ
TURİZM PAZARLAMASI Emir Hilmi Üner.
Prof. Dr. Ahmet Çamsarı Mersin Üniversitesi
İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Anlayışı
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 9 UZUN DÖNEMDE HASILA VE FİYAT DÜZEYİ: KLASİK MAKRO MODEL YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA.
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
Dünyada Başlıca Ülkelerin İşsizlik Oranları. Birinci madde işaretinizi buraya ekleyin İkinci madde işaretinizi buraya ekleyin Üçüncü madde işaretinizi.
KOCAELİ SANAYİ ODASI VE SANAYİ GELİŞİMİ
Azgelişmiş Ülkelerin Profili
Yetişmesi için büyük kaynak gerektiren vasıflı insan gücünün, ilgisizlik ve imkânsızlıklar nedeniyle daha gelişmiş bir ülkeye göç etmesine beyin göçü.
1. TAM İSTİHDAM 2. ÜRETİM FAKTÖRLERİ EMEK SERMAYE DOĞAL KAYNAK
ULUSLARARASI TİCARET.
Nüfus : Temel Konular 2025 Yılı Nüfus Tahmini : 8.3 Milyar
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GÖÇ. GÖÇ : insanların siyasi,sosyal,ekonomik ve doğal nedenlerle geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesine GÖÇ denir.
Süt Sığırcılığına Yatırım Yapılır mı?
Sunum transkripti:

KÜRESELLEŞMENİN BEYİN GÖÇÜNE ETKİSİ VE TÜRKİYE

KÜRESELLEŞME İlk olarak 1960’larda ortaya çıkan küreselleşme kavramı, 1980’lerde ise sıkça kullanılmaya başlanmıştır. 1990’lara gelindiğinde de bilim adamlarının önemini kabul ettiği anahtar bir sözcük haline gelmiştir.

Küreselleşmenin Dalgaları: Küreselleşmede birinci dalgayı Batı Avrupa’nın feodalizminden, ticari kapitalizme geçişi oluşturmaktadır. Küreselleşmede ikinci dalganın itici gücü ise sanayileşmedir. Son olarak üçüncü küreselleşme dalgası geçtiğimiz yüzyılın son çeyreğinde bilgi ve iletişim alanlarında gerçekleşen büyük teknolojik gelişmeler neticesinde ortaya çıkmıştır.

Küreselleşmenin Şirketlere Etkileri: Günümüzde teknolojik anlamda ve iletişim konusunda yaşanan değişimler sonucu işletmeler üretim teknolojilerini yenilemek, işletme süreçlerini yeniden tasarlamak ve günümüz koşullarını adapte etmeye kadar birçok değişimi gerçekleştirmek zorundadır. Küreselleşme sonucu dünyanın farklı yerlerinde ortaya çıkan yeni pazar trendleri, müşteri istek ve ihtiyaçları firmalar için büyük bir potansiyel oluştursalar da diğer taraftan kendi ürünleri için de tehdit olabilmektedir.

Çokuluslu işletmeler açısından bakacak olursak küreselleşmenin olumlu bir süreç olduğu söylenmektedir. Çokuluslu şirketlerin kaynak bulma, sermaye transferleri ve daha da önemlisi yabancı ülkelerden elde ettikleri karlarını kendi ülkelerine kolayca transfer edebilme olanağı bulmaktadır.

BEYİN GÖÇÜ

BEYİN GÖÇÜ Uluslararası Göç Emek Göçü Beyin Göçü -Beyin bolluğu(taşması) -Beyin ihracı -Beyin değişimi -Beyin kurutma

DÜNYA’DA BEYİN GÖÇÜNÜN YÖNÜ VE BÜYÜKLÜĞÜ ILO’ya göre Dünya’da her 35 kişiden biri emek/beyin göçmenidir. En fazla göç alan ülkeler En fazla göç veren ülkeler ABD - Meksika - Almanya - Bangladeş - Fransa - Çin - Hindistan - İngiltere - Kanada

TÜRKİYE’DE BEYİN GÖCÜ Türkiye, Dünya’da neyin göçü en fazla olan 34 ülke içinde 24. sırada yer almakta olup maalesef iyi eğitim gören 100 kişiden 59’unu elinden kaybetmektedir. Yapılan bir ankette ülkemizdeki gençlere göre Türkiye’nin en önemli sorunları %38 siyasi istikrarsızlık, %31 beyin göçü ve istihdam, %24 ekonomik krizlerdir. Beyin göçü genellikle gençlerin sorunudur.

TÜRKİYE’NİN BEYİN GÖÇÜ GERÇEKLERİ 1960’larda doktor, mühendis ve bilim adamlarıyla bu akım başlamıştır. Yurtdışında 50.000’den fazla öğrencimiz vardır. Türkiye yurtdışına en fazla öğrenci gönderen 11. ülkedir. Üniversite öğrencilerinin %80’i geleceğini yurtdışında görmekte ve %77’si ülkeye kesin dönüş yapmak istememektedir.

BEYİN GÖÇÜNDE İTİCİ NEDENLER Politik: İşsizlik Ülkede gelişme yavaş Ücret dengesiz/adaletsiz İdareci yetersiz Politik istikrarsızlık

Bilim Teknoloji Politikaları: Bilim, teknoloji ve Ar-Ge’ye önem vermeme Eğitim Sistemi: Plansız programsız ve çarpık, arz talep dengesizliği Fırsat eşitsizliği Çalışma Ortamı ve Kariyer: Nitelikli işgücü fazla, olanak ve araştırma az Kötü çalışma şartları Atama ve yükseltmede kayırma

BEYİN GÖÇÜNDE ÇEKİCİ NEDENLER Ekonomik: Yüksek ücret Yaşam standardı Şehir merkezinin cazibesi Mesleki ve Akademik: İyi eğitim ve araştırma olanakları Yabancı dilde eğitimin prestiji Sık şans yakalama fırsatı varlığı

BEYİN GÖÇÜNÜ DURDURMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Eğitim sisteminde reform yapılmalı Gençler söz sahibi yapılmalı Beyin göçü beyin gücüne çevrilmeli

HAZIRLAYAN Buse KESER Merve ÖNEM Rabia GÖKÇE