Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SHB-425 Sosyal Politika ve Planlama

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SHB-425 Sosyal Politika ve Planlama"— Sunum transkripti:

1 SHB-425 Sosyal Politika ve Planlama
SOSYAL DEVLET Doç.Dr.Filiz YILDIRIM

2 İnsani Hizmetler Kişisel Hizmetler Koruyucu Önlemler Bilgilendirme ve Öneriler Bakım Hizmetleri (Zastrow, 2008).

3 Sosyal Devlet ve Refah Devleti Sosyal devlet ve refah devleti kavramları arasında önemli bir fark yoktur. ancak sosyal devlet, sosyal içerikli; refah devleti ise ekonomik içirikli konuları temsil etmektedir. Bu iki kavram birbirinin tamamlayıcı parçalarıdır (Ören, 2015: 6).

4 Sosyal Devletin Gelişim Süreci Sosyal devletin gelişim sürecini anlayabilmek için öncelikle geçmişten günümüze kadar yaşanan dünyadaki ekonomik gelişim sürecinin ve bu ekonomik gelişim sürecinde gerçekleşen ekonomik kırılma ve farklı bir ekonomik modelin uygulanmasının süreçlerini gözden geçirmekte fayda vardır (Ören, 2015: 9).

5 yılları arasında «Altın Çağ» olarak adlandırılan bu dönemde, özellikle Batı toplumlarında, refah devletinin kapsamı, etkinliği ve uygulamaları en üst düzeye çıkmıştır (Bozkır Serdar, 2015: 35-36).

6 1970’li yıllarda yaşanan ekonomik krizle birlikte Altın Çağ sona ermiştir. Ekonomik büyümenin yavaşlaması, sürekli ve yaygın işsizlikle birlikte sosyal devlet anlayışında da değişimler olmuştur (Bozkır Serdar, 2015: 36).

7 1980’li yıllardan itibaren
* özelleştirme politikalarının kabul görmesi ve * pek çok ülke tarafından uygulanması, * uluslararası sermayenin önündeki engellerin kaldırılması ve küreselleşme politikalarının, kalkınma ve sanayileşme politikalarının belirleyicisi olması «devletin giderek küçülmesi»ne neden olmuştur (Özaydın, 2015: 36’dan aktaran Bozkır Serdar, 2015: 33).

8 Sosyal devlet açısından önemli özellikler
Sosyal devlet, ekonomi politikalarını sosyal politikalarla birlikte düşünme ihtiyacı duyar Sosyal devlet, benimsediği hedefleri çeşitli araçlarla gerçekleştirir Soysal devlet için, vatandaşlığın siyasal yanı gibi sosyal boyutu da önemlidir Sosyal devlet demokrasinin ve toplumsal güç ilişkilerinin bir işlevi olarak görülebilir Ayrıca bu kapsamda uygulanan sosyal politikalar da demokrasinin gelişmesi ve güç ilişkilerinin dengelenmesine hizmet eden politikalar olarak değerlendirmek gerekir. (Koray, 2012: 76).

9 Yararlanılan Kaynaklar Bozkır Serdar, A. (2015)
Yararlanılan Kaynaklar Bozkır Serdar, A. (2015). Sosyal Politika Kavramı, Tarihsel Gelişimi ve Türkiye’de Sosyal Politika. İçinde Aysen Tokol ve Yusuf Alper (Editörler), Sosyal Politika (s ). Dora: Bursa. Koray, M. (2012). Sosyal Politika. Ankara: İmge. Ören, K. (2015). Sosyal Politika. Ankara: Nobel. Zastrow, Sosyal Hizmete Giriş. Ankara: Nika


"SHB-425 Sosyal Politika ve Planlama" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları