Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAAB OTOMOBİL HALİDİN SÖNMEZ 130907032.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAAB OTOMOBİL HALİDİN SÖNMEZ 130907032."— Sunum transkripti:

1 SAAB OTOMOBİL HALİDİN SÖNMEZ

2 SAAB TARİHİ Saab, 1947'de İsveç'te kurulan otomotiv şirketidir. II. DünyaSavaşı’ nın ardından 15 uçak mühendisinin tasarımı olan adlı modelle otomobil üretmeye başladı. Aerodinamik yapıyı olumlu yönde etkileyen kanat profili şeklindeki gövde yapısı aracın tasarımındaki en büyük farklılık oldu. Saab firmasının dünyanın en sağlam ve güvenli otomobillerini ürettiği savunulur. Bunda İsveç çeliğinin de önemi büyüktür. SAAB'ın ticari araç markası ise Scania'dır. Fakat 1995 yılında ayrılmışlardır. Saab 2000 yılında tamamen General Motors tarafından satın alındı.2010 yılında Hollandalı spor araba üreticisi Spyker' a satılmıştır. Uçak üreten şirketinin adı Saab Ab`dir.2011'de Japon Hong-Kong ortaklığı ile NEVS adında bir şirket devamını aldıysa da o da en son Saab'ın yaşadığı ekonomik sıkıntılarla eylül 2014 itibariyle Saab ismini kullanmaktan men edildi ve Saab'ın otomobil serüveni bu sefer gerçekten bitti.

3 SWOT ANALİZİ GÜÇLÜ YÖNLER
Fabrikalarda üretilen ürün yelpazesi geniştir. Hafif ticari ve ağır ticari araç üretimiyle beraber çeşitli yedek parça üretimi yaparak gerek kendi araçlarında gerekse de çeşitli firmalara satışını yapmaktadır. Toplam otomotiv pazarında ve orta ticari araç pazarında 2010 yıl sonu ve 2011 yılı ilk çeyrek itibarıyla Türkiye’de lider konumdadır. Ford 9 yıldır liderliği kaptırmamıştır. Yaygın servis ve satış ağı vardır. Yaygın servis ağının olması müşteriye cazip gelmektedir. Yaygın satış ağının olması ise ulaşılabilirlik açısından önem arz etmektedir.

4 Türkiye’nin 3. en büyük ihracatçı şirketidir
Türkiye’nin 3. en büyük ihracatçı şirketidir. Ford Otosan; Transit, Cargo ve Connect araçlar olmak üzere 5 kıtaya ihraç yapmaktadır. Ford markasının Dünya çapında yaygın olmasıyla birlikte; Ford Otosan markası da Dünya’da bilinmeye başlamıştır. Üretilen ürünlerin kalitesi ve ömrü, sınıfının en iyileri arasındadır. Kendi araçları için kendi ürünlerini üreten Ford Otosan kaliteli ve daha uzun ömürlü ürünleri üretmektedir. Bu da tercih edilebilirlik için artı oluşturmaktadır. Koç grubunda ki diğer şirketlerle eşgüdüm halinde çalışmaktadır. Ford Otosan, kurum ortaklarından Koç grubunun diğer şirketleriyle de işbirliği içinde çalışmaktadır. Ford Otosan, petrol ürünlerini Opet’ten almakta; ürün satışını Otokoç’tan yapmaktadır. Benzeri örnekler çoğaltılabilir.

5 ZAYIF YÖNLER Yönetimde Ford Company’nin etkin olması, Ford Otosan’ı Türkiye’de üretilecek araçlar ve yatırımlar konusunda zayıf bırakmaktadır. Ford Company’nin isteği doğrultusunda, belli bir süre sonra Türkiye’de üretilen bir araç başka bir ülkede üretilmek üzere kaydırılabilmektedir

6 FIRSATLAR Devlet tarafından yatırımcılara sağlanan vergi indirimleri otomotiv sektörünün en önemli fırsatlarındandır. Yatırım yapacak üreticilere, neredeyse ücretsiz arazi sağlanması, belli süreler boyunca vergi muafiyeti gibi avantajlar değerlendirilme üzere sunulmuştur. Dünya’da Ford markasının güçlü olması önemli bir fırsattır. Ford, Dünya’nın ilk araba üreticilerindendir. İlk üreticilerden olması ve sanayi sektöründe ki en büyük gelişimi Ford’un yapmış olması Dünya piyasasısın da ki yerini daha da keskinleşmiştir. Ford’un güçlü bir markaya sahip olması Otosan için önemli bir fırsat yaratmakta ve Otosan’da bu fırsatı değerlendirmektedir.

7 TEHDİTLER Dünya belli dönemlerde ekonomik ve siyasi krizlerden geçmektedir. Geçtiğimiz aylarda başlayan Avrupa’da ki krizden 2012’de Türkiye’nin de etkileneceği düşünülmektedir krizi sonucunda otomotiv sektöründe gerileme olacağı ve piyasanın dinamosu niteliğinde ki Ford Otosan’ın da önemli oranda etkilenmesi beklenmektedir. 3. dünya ülkelerinde ki ucuz iş gücü Ford’un yatırımlarını 3. dünyaya kaydırmasına neden olabilir. Her sektörden kuruluşların Çin ve 3. Dünya ülkelerine yatırımlarını yönlendirdiği bir gerçek olmakla beraber, Türkiye’de ki yatırımlarda 3. Dünya ülkelerine yönlendirilebilir. Benzer bir örneği Ford Company isteği ile Gölcük fabrikasında üretilen Connect’lerin üretimi 2011’de alınan karar ile Romanya’ya yönlendirildi.

8 TEŞEKKÜR EDERİM


"SAAB OTOMOBİL HALİDİN SÖNMEZ 130907032." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları