Kamuda Memur Disiplini ve Ahlakı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
Advertisements

Zinde İSG Etiği DRUZ.
Geçmişten günümüze “BİRLİK GRUBU”. Cemiyetten Birlik Grubu’na Ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin, ilk fakültemizin kuruluşuyla (1908) başlamasından kısa.
Sosyalleşme & Sosyal Ahlak
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
OKUL YÖNETİMİNDE PERSONEL EĞİTİM VE İŞLETMECİLİKLE İLGİLİ İŞLER
Örgütsel Güven ve Adalet
İŞYERİNDE ETİK (AHLAK)
ETİK KAVRAMI Prof. Dr. İnayet Aydın
BİLİMSEL BİLGİNİN ÖZELLİKLERİ VE FEN - TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞI
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
İstanbul Medipol Üniversitesi’nde Etik Kurulları ve Faaliyetleri
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
TELİF HAKLARI VE BİLİŞİM HUKUKU
BİLAL ERYILMAZ 25 Mayıs 2012, Dedeman, Ankara. ÜÇ TEMEL ALAN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİNİN BELİRLENMESİ ETİK İNCELEMELER ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ.
ETİK NEDİR?.
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
İLKÖĞRETİMDE EĞİTİM PROGRAMLARI
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
AHLAK GELİŞİMİ.
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
ERK İSG&İK – –
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON
MEHMET TAŞ KIRIKKALE MEM SPE. İlkeler-Değerler Vizyon Yol gösterici olarak çalışanları; kurumun düzeni, güvenliği ve gelişimine uygun davranışlara teşvik.
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
Kültür ve Dil Hüdayi Can Çankırı, 2014.
Felsefe Nedir?.
KONUŞMA HALKASI.
Bülent Ecevit Üniversitesi
AHLAK NEDİR?.
Kamuda Memur Disiplini ve Ahlakı
Bölüm 10 Takımlar.
Etik, bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan ortak yaşamı mümkün kılan ahlaki açıdan doğru - yanlış ya da iyi – kötü gibi terimleri içinde.
ETİK SÖZLEŞME.
KURUM YAZIŞMALARI II Öğr. Gör. Hakan YILDIZ.
Yönetim Fonksiyonları
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
EĞİTİMDE ETİK KURALLAR
BÖLÜM 9 Olumlu İşgören Tutumları ve Davranışları.
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
Yrd.Doç.Dr. Yıldırım Osman Çetmeli
Öğretmenlik Mesleği.
İŞLETMELERDE İLETİŞİM
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
ÇALIŞMA TAKIMLARINI ANLAMAK
TOPLUM VE SOSYAL KURUMLAR
Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS
Örgütsel Kariyer Planlaması
Nitel Araştırma Sonuçlarının Raporlaştırılması
Yeni İletişim Teknolojileri ve Etik
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
GENEL OLARAK ETİK ve AHLAK KAVRAMLARI
Sosyal Hizmet Etiği Dersine Giriş Etik Nedir Ne Değildir?
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK.
ETİK KAVRAMI VE TÜRLERİ
Sınıf yönetimi ve disiplin
Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi
OKUL DÖNEMİNDE GELİŞİM 6-11 YAŞ
Test 1.
Ahlak Gelişimi - Kohlberg
Sunum transkripti:

Kamuda Memur Disiplini ve Ahlakı

Disiplin Kavramı Bireysel anlamda disiplin; bireyin kendini belirli ihtiyaç ve isteklere uyarlamak amacıyla özdenetimini geliştirme çabasıdır. Örgütsel anlamda disiplini bireysel disiplinden ayıran temel fark disipline eden ile disipline edilen kişinin birbirinden ayrılmasıdır. (Geylan, 1992)

İş Disiplini Kurumlarda düzeni sağlamak için kullanılan, hem basit hem de kurumun en küçük ayrıntılarının denetimini sağlayan ve diğer iyileştirme çalışmalarının temelini oluşturan kompleks bir sistemdir.

Disiplin, büyüklerimizin-ya da iktidar sahiplerinin- kendi istediklerini zor kullanarak bize yaptırması olarak anlaşılmakta,  Disiplin gerektiren işler de; gönülsüzlük, anlamsızlık içeren ve yapılmadığında ceza görme ihtimalimiz olan işler olarak görülmektedir.

OYSA; Yüksek bir özen, özveri ve incelikle yapma kültürü gerçek DİSİPLİNİN TEMELİDİR.

ANCAK bu durum hiçbir şekilde isteyenin istediği gibi davranabileceği anlamına gelmiyor. Aksine, ayakta kalabilmek için eskiye göre çok daha “disiplinli” olmak zorundayız.

Disiplin Kültürü Bir kurumda disiplin, bir kültüre dönüşebilir mi? Bu ancak Çalışanların ve yöneticilerin işlerini sevdikleri, İşlerini ayrıntılarına inerek, azamî özenle ve “gönüllü olarak” içten gelen bir motivasyonla yaptıkları ortamlarda mümkün olabilir. “Pozitif disiplin” diye tarif edilen bu olgu, kişilerin kendi hareketlerini kontrol edebilmelerine (otokontrol) ve problemlerini çözmelerine yardımcı olan bir yönetim tekniğidir.

İş Disiplininin Kurumlara Yararları Kurumlarda verimliliğin artmasına yardımcı olur İşleyişteki aksaklıkları azaltır. İş güvenliğini artırır. İşe devamsızlığı azaltır. Hizmetin devamlılığını düzenler. Motivasyonu artırır.

İş Disiplininin İş Görenlere Yararları Katılım ve paylaşımı artırır. Bakış açılarını genişletirler. Kendilerini yönetirler. (İç Disiplin) Keyifle çalışma ortamı sağlanır. Çalışmalarını ortaya çıkarma fırsatı doğar.

İş Disiplininin Topluma Yararları Hizmet adaletli alınır. Kuruluşun performansından memnuniyet duyulur. Toplum hizmeti ucuza mal eder. Toplum hizmeti zamanında alır. Kurum toplum ilişkileri iyileşir.

İş Ahlakı ve Etik İş yaşamındaki insanların çalışma yaşamındaki davranışlarına kılavuzluk eden moral ilkeler ve standartlar bütününe iş ahlakı denir.

İş Ahlakı ve Etik Etik ve Ahlak arasında farklar vardır. Etik daha çok ahlak üzerinde konuşur, sorgular, tartışır, düşünür, yargılar. Ahlâk ise “insanın doğuştan getirdiği veya sonradan kazandığı birtakım davranış şekilleri, huylar, tavırlar, manevi seviyesini belirten tutum ve davranışlar” olarak tanımlanmıştır.

İş Ahlakı ve Etik İyi ve kötü davranış zaman içinde ve toplumlar arasında değişebileceğinden ahlâk denen olgu da zamana ve topluma göre değişebilir ve çeşitlenebilir, örneğin ulusal ahlâk, meslek ahlâkı gibi çeşitli ahlâklardan söz edilir. Ahlak yöresel, Etik evrenseldir. Etik evrensel kabul gören kurallar bütünüdür. Türkçede etik sözcüğü ahlak sözcüğüyle eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Halkın kendi kendine oluşturduğu hiçbir yazılı metine dayanmayan kanunlara Etik Kanunları denilmektedir. (Töreci, 2010).

İş Ahlakı ve Etik Etik; neyin iyi, neyin kötü; neyin doğru, neyin yanlış olduğu ile ilgili temel gerçeklere ulaşmaya ve böylece bireylere ve gruplara rehber olacak davranış ilkelerini oluşturmaya yöneliktir.

Ahlakın Diğer Kavramlarla İlişkisi Ahlak – Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ahlak – Değerler Ahlak – Hukuk Ahlak – Din Ahlak - Ekonomi

İş Ahlakının Önemi Örgütsel yapıların devamlılığı ve başarısı, halkın güvenine bağlıdır. Güven ise, ahlaka uygun davranışlarla ve ilişkilerle gelişir, güçlenir. Uygulamadaki yanlışlıkları göz ardı edilirse, iyi ahlak ile iyi yönetimin eş anlamlı olduğu söylenebilir.