Hedef Analizi Strateji Analizi Paydaş Analizi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Program Geliştirme “uzmanlık eğitimi”
Advertisements

STK’LARDA GÖNÜLLÜLER İLE İŞBİRLİĞİ
Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Yrd.Doç.Dr.Mustafa EVREN OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Projelerde izleme - değerlendirme SİVİL TOPLUM GELİŞTİRME PROGRAMI Sunay Demircan STK Destek Ekibi Koordinatörü STGP.
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
PROJE NEDİR? Proje; Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik.
STRATEJİK YÖNLENDİRME
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
Sivil Toplum ve Özel Sektör ‘Ortaklıkları’. Sivil Toplum Sektörü Kamu SektörüÖzel Sektör Ortaklık Alanları... 3.
 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygu-lanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
PROJE NEDİR? Proje; Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
20 Aralık ANKARA Erasmus+ ta Okul Eğitimi Destekleri.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması DEA’ların Şeffaflık, Konsültasyon ve İletişim Unsurlarının Artırılması Mart 2009 Oturum.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması DEA’ların Şeffaflık, Konsültasyon ve İletişim Unsurlarının Artırılması Mart 2009 Oturum.
Comenius Programı Onur AYDEMİR
HAYATIN İÇİNDEN PSİKOTERAPİ MERKEZİ Ofis Çalışanları Beceri Eğitimi.
SWOT ANALİZİ NEDİR? -STRENGTHS?, WEAKNESS?, OPPORTUNITIES?, THREATS?
Yöntem, Proje Ekibi, Araştırma Olanakları, Yaygın Etki/Katma Değer
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
GENÇLİK EYLEM GRUBU-GEG Ağustos tarihlerinde Samsun 19 Mayıs Gençlik Merkezinde toplam 25 gönüllüyle gençlerin katılımı atölyesini gerçekleştirdik.
STRATEJİK PLANLAMA.
Etkinlikler ve Örnek Formlar
KalDer ve Mühendislik Eğitiminden Beklentiler Dr. Aydın Kosova, 20 MAYIS 2004 KalDer : Centrum İş Merkezi, Aydınevler San. Cad. No: 3 Küçükyalı İstanbul.
Esra erarslan Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi
STRATEJİK PLANI Silivri İlçe MEM Stratejik Planı
Türkiye de Bir İlk “OKULUM DESTEKLENİYOR HAYALİM GERÇEKLEŞİYOR” OKUL GELİŞİM PROGRAMI Nisan 2010 Uygulama Toplantısı Mustafa YÜRÜK OGP Koordinatörü.
KOP BÖLGESİNDE EĞİTİM-YAYIM İHTİYAÇ ANALİZİ ARAŞTIRMASI PROJESİ.
PROJE YÖNETİMİ RİSK ANALİZİ.
ETwinning PORTAL.
Kariyer Yönetimi Araçları
1 PROJE YÖNETİMİ Faaliyetlerin Yönteminin Belirlenmesi Faaliyetlerin Çıktı ve Sonuçlarının Belirlenmesi.
Proje Yönetim Döngüsü: -Aşamaları -Rol ve Sorumluluklar
PROJE YÖNETİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK.
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ PAYDAŞ VE SWOT ANALİZİ ÇALIŞTAYI
İZLEME ve DEĞERLENDİRME
Faaliyet Planlamasının Yapılması
GZFT(SWOT) ANALİZİ.
Durum Analizi Sorun Analizi
Örgütsel Kariyer Planlaması
YAŞAMA DAİR VAKIF. Yaşama Dair Vakıf Yaşama Dair Vakıf (YADA), 'bilgi' ile 'toplum' arasında köprü olma vizyonu ile 2005 yılında kuruldu. YADA, toplumsal.
ETKİLEŞİM ve İŞBİRLİĞİ
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ERASMUS+ SPORT; SPOR ETKİNLİKLERİ.
Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi. GENÇLER İÇİN AVRUPA FIRSATLARI Gençlere soru cevaplama hizmeti yanında ihtiyaçları olan bilgiyi, bilgilendirme.
KÜRESEL YÖNTEM VE TEKNİKLERE ISINMAYA EVET!
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
Proje Yönetimi.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
Tanıtım Çalışma Grubu
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
UZMAN VE DENEYİMLİ EĞİTİM KADROSU
ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM ALMANCA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SEMİNERİ
Eurocert European Academy
Sunum transkripti:

Hedef Analizi Strateji Analizi Paydaş Analizi PROJE YÖNETİMİ Hedef Analizi Strateji Analizi Paydaş Analizi

ANAHTAR KAVRAMLAR ve TERİMLER Hedef Analizi Strateji Analizi Paydaş Analizi, Birincil Paydaş, İkincil Paydaş

ÖĞRENİM ÇIKTILARI Belirlenen sorunları hedeflere dönüştürebilecek, Proje stratejisi nasıl belirlenir bilecek, Paydaş analizi yapabileceksiniz.

1. Hedef Analizi Nedir? Hedef analizi, durum analizinde ve sorun analizinde tespit edilen olumsuzlukların olumlu olarak ifade edilmiş halidir (Yentürk ve Aksakoğlu, 2006:31; Bilen ve Kabukçuoğlu, 2002:16).

1. Hedef Analizi Sorun Ağacı Hedef Ağacı STK'lar etkin çalışmıyor STK'lar etkin çalşıyor STK'lara yönelik beceri geliştirme eğitimleri mevcut STK'lara yönelik beceri geliştirme eğitimleri eksik Yasal altyapı ksıtlayıcı Yasal altyapı teşvik edici STK'lara katılım yüksek STK'lara katılım düşük

1. Hedef Analizi Bu kapsamda gerekiyor ise sorun ağacı hedef ağacına dönüştürülebilir. Bu noktada sorun ağacındaki neden sonuç ilişkileri, hedef ağacında araç-etki ilişkisine çevrilir (Yentürk ve Aksakoğlu, 2006:32).   Örnek: Eğer üniversitelerde STK’lara yönelik eğitim yapılırsa STK’ların bilgi ve becerileri gelişir. Eğer konu ile ilgili yerli yayınlar artarsa STK’lar bilgi kaynaklarına ulaşabilir.

STK'lar katılımcı demokrasinin gelişiminde etkin rol oynuyor Sivil toplum gelişiyor Sivil toplum kuruluşları etkin çalışıyor Blilgi Kaynakları yeterli Yerli yayın bulunuyor Yabancı kaynaklar ucuz ve yaygın Deneyimler yazılı hale getiriliyor STK'lara yönelik beceri geliştirme eğitimleri bulunuyor Üniversitelerde STK'lara yönelik eğitim yapılıyor STK'lar arası eğitim köprüsü güçlü Özel sektör eğitimleri STK'ların ihtiyaçlarını karşılıyor Yasal altyapı teşvk edici Hukuki süreçler karmaşık değil ve anlaşılabiliyor Yasaları takip etmek mümkün STK'lara katılım yüksek Üyelik kısıtlı değil Önyargı bulunmuyor Politika süreçlerine sivil toplum katılıyor

2. Strateji Analizi Hedefler ağacındaki aynı türden hedef kümelerine “stratejiler” denir (Bilen ve Kabukçuoğlu, 2002:17). Bu kapsamda strateji analizi, hangi hedeflerin dikkate alınacağına ve hangi hedeflerin dışarıda bırakılacağına karar verme süreci olarak tanımlanmaktadır (Yentürk ve Aksakoğlu, 2006:35).

2. Strateji Analizi Stratejinin belirlenmesinde aşağıdaki sorular sorulabilir: Stratejiyi etkileyecek iç ve dış etkenler neler olabilir? Kurumun veya proje ekibinin güçlü ve zayıf yönleri nelerdir? Hangi fırsat ve tehditler ile karşılaşabilirler? İstenilen dönüşüm en etkili olarak hangi yoldan giderek veya hangi yöntemi kullanarak sağlanabilir? Riski en düşük olan yöntem hangisidir? Tüm paydaşları en iyi kapsayan yöntem hangisidir? Hangi yöntem kurumsal kapasite gelişimini sağlamak için daha etkilidir? Hangi yöntem cinsiyet eşitsizliğini azaltmaya katkı sunar ve dezavantajlı grupların lehinedir? Hangi maliyet-bütçe açısından daha uygulanabilirdir? Çevreye dönük en olumlu etkileri yaratan hangisidir?

Dışarıda bırakacağımız yol STK'lar katılımcı demokrasinin gelişiminde etkin rol oynuyor Sivil toplum gelişiyor Sivil toplum kuruluşları etkin çalışıyor Blilgi Kaynakları yeterli Yerli yayın bulunuyor Yabancı kaynaklar ucuz ve yaygın Deneyimler yazılı hale getiriliyor STK'lara yönelik beceri geliştirme eğitimleri bulunuyor Üniversitelerde STK'lara yönelik eğitim yapılıyor STK'lar arası eğitim köprüsü güçlü Özel sektör eğitimleri STK'ların ihtiyaçlarını karşılıyor Yasal altyapı teşvk edici Hukuki süreçler karmaşık değil ve anlaşılabiliyor Yasaları takip etmek mümkün STK'lara katılım yüksek Üyelik kısıtlı değil Önyargı bulunmuyor Politika süreçlerine sivil toplum katılıyor İzleyeceğimiz Yol Dışarıda bırakacağımız yol

3. Paydaş Analizi Paydaş, gerçekleştirmek istediğimiz faaliyet veya projeden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenebilecek ve bu süreci etkileyebilecek herkestir. Bireyler, gruplar, topluluklar veya kurumlar paydaş olabilirler (Yentürk ve Aksakoğlu, 2006:35). Paydaşları belirlemek için aşağıdaki sorular sorulabilir: Bu sorun kimin sorunudur? Bu sorunun çözümünden en çok kim etkilenecek? (olumlu veya olumsuz) Bu çözüme en çok kim katkıda bulunabilir? Bu çözüme en çok kim karşı çıkabilir?

3. Paydaş Analizi Birincil Paydaşlar (Doğrudan etkilenenler: hedef gruplar, doğrudan yararlananlar) İkincil Paydaşlar ( Dolaylı olarak etkilenecek olanlar) Diğer Paydaşlar

3. Paydaş Analizi Paydaşların projeler ile ilgileri ve katılım düzeyleri farklı olabilir. Paydaşların projeler ile ilgisini kazanacakları ve kaybedecekleri belirleyecektir. Paydaşların katılım düzeyleri ise ortaklık, işbirliği, danışma ve bilgilendirme olarak tanımlanmaktadır (Yentürk ve Aksakoğlu, 2006:41). Bilgilendirme Danışma İşbirliği Ortak Faaliyet

Örnek 1: STK’lara yönelik kapasite artırımı projesi STK'larda profesyonel ve gönüllü olarak çalışanlar Katılımcıların aday gösterildiği STK'lar İlgili devlet kuruluşları Websitesi, kütüphane ve seminerlerden yararlananlar Diğer STK'lar

Örnek 2: Çalışan memnuniyetinin artırılması projesi İşyerinde çalışanlar Bölüm Yöneticileri İnsan Kaynakları Bölümü Finans Bölümü İşyeri Sendikası

Paydaşlar İlgileri Katılım Düzeyleri Birincil Paydaşlar 1.STK’larda gönüllü veya profesyonel olarak çalışan katılımcılar Kapasite artırımı Daha etkin çalışma Kişisel gelişim Danışma 2. Katılımcıları aday gösterildiği STK’lar Verimliliklerini artırmak Bilgilendirme 3. Websitesi, kütüphane ve seminerlerden yararlananlar Etkilerini ve bilgi düzeylerini artırma İkincil Paydaşlar 4. Diğer STK’lar Kapasite artırımı ve etkin çalışma 5. İlgili devlet kuruluşları STK’ların bürokratik işlerini yürütme kapasitelerinin artması

E-Posta: smac@sakarya.edu.tr